Γεωπολιτικά

Στο Πακιστάν φάνηκε η στρατιωτική δύναμη της… Κίνας

Στο Πακιστάν φάνηκε η στρατιωτική δύναμη της… Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Στο Πακιστάν φάνηκε η στρατιωτική δύναμη της… Κίνας

Κινεζική και δυτική αμυντική βιομηχανία «συγκρούστηκαν» στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν, με την χρήση διαφορετικών πολεμικών μηχανών. Οι Πακιστανοί έριξαν για πρώτη φορά σε πραγματική μάχη τα κινεζικά μαχητικά J-10C με πυραύλους PL-15

Την περασμένη εβδομάδα, στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν συνέβησαν δύο πράγματα: πρώτον, οι δύο χώρες – που διαθέτουν αμφότερες με πυρηνικά όπλα– ενεπλάκησαν σε ανοιχτή σύγκρουση, παγώνοντας τον υπόλοιπο κόσμο. Δεύτερον, το Πακιστάν είχε την ευκαιρία, σαν ακούσιος (ή και εκούσιος) αντιπρόσωπος πωλήσεων, να επιδείξει στην υπόλοιπη υφήλιο τις εκπληκτικές δυνατότητες των κινεζικών αεροσκαφών και πυραύλων, με τα οποία έχει εξοπλιστεί. Στην ουσία, η δυτική και η κινεζική αμυντική βιομηχανία συγκρούστηκαν δι’ αντιπροσώπων, σε συνθήκες πραγματικής μάχης, κάτι (ευτυχώς) όχι και τόσο συνηθισμένο. Ποιος κέρδισε; Τις εντυπώσεις, σαφώς η Κίνα. Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά μαχητικά αεροσκάφη της ινδικής αεροπορίας με κινεζικής κατασκευής πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από κινεζικής κατασκευής αεροσκάφη J10-C.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, είπε στο κοινοβούλιο ότι τα πακιστανικά μαχητικά κατέρριψαν τα γαλλικής κατασκευής Rafale, της Ινδίας. Ο Νταρ είπε ότι είχε ενημερώσει τους Κινέζους και ότι εκείνοι «ήταν ευχαριστημένοι». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας υποδέχτηκαν την είδηση με ενθουσιασμό. Η χρήση των μαχητικών J-10C από το Πακιστάν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα κινεζικά αεροπλάνα –και οι πύραυλοι PL-15 που φέρουν– χρησιμοποιήθηκαν σε πραγματική μάχη, δίνοντας στους στρατιωτικούς αναλυτές μια σπάνια γεύση από τις πραγματικές δυνατότητές τους. «Κάθε κράτος που παράγει ή αγοράζει όπλα θέλει να δει πώς ανταποκρίνεται το προϊόν του σε συνθήκες πραγματικής σύγκρουσης.

Οι δοκιμές και οι ασκήσεις λένε πολλά για τα όπλα, αλλά η τελική δοκιμασία είναι η μάχη», λέει στον Guardian ο Σίμον Βέζεμαν, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Το SIPRI εκτιμά ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πολεμικός προμηθευτής του Πακιστάν, παρέχοντάς του πάνω από 80% του στρατιωτικού αποθέματός του, από μαχητικά αεροσκάφη έως πλοία και πυραύλους. Ο Αντριου Σμολ, συνεργάτης στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε ότι η Κίνα επωφελείται ιδιαίτερα από το να βλέπει τα όπλα της να χρησιμοποιούνται εναντίον δυτικών ισοδύναμων. «Τους δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσουν την απόδοσή τους υπό πολύ σύνθετες και απαιτητικές συνθήκες, και στην περίπτωση του Πακιστάν δεν πρόκειται μόνο για τα ίδια τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά για τους πυραύλους, τα συστήματα ραντάρ και ολόκληρη την τεχνολογική ραχοκοκαλιά του πακιστανικού στρατού, από τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου έως τα δορυφορικά συστήματα». Η Ινδία έχει την υποστήριξη τόσο του μεγαλύτερου αντιπάλου της Κίνας, των ΗΠΑ, όσο και του στενότερου συμμάχου της, της Ρωσίας, από την οποία προέρχεται το 36% των εισαγωγών όπλων του Νέου Δελχί. Oι αναλυτές λένε ότι η σύγκρουση έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, καθώς το Πεκίνο απειλεί να προσαρτήσει την Ταϊβάν.

«Ισως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αεροπορικές δυνατότητες του PLA, οι οποίες μπορεί να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν το επίπεδο ανάπτυξης αεροπορικής ισχύος των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία», είπε στο Bloomberg ο Σου Χσιάο-Χουάνγκ, αναπληρωτής ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Αμυνας και Αρευνας Ασφάλειας, που συνδέεται με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν. Υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο στρατός της Κίνας εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται, γράφει ο Guardian, με στόχο να είναι ικανός για αεροπορική και χερσαία εισβολή στην Ταϊβάν έως το 2027. Ο Χου Σιτζίν, πρώην συντάκτης της κινεζικής κρατικής εφημερίδας Global Times, έγραψε ότι «η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν έδειξε ότι η Ταϊβάν πρέπει να αισθάνεται ακόμα πιο φοβισμένη». Η Κίνα, από την πλευρά της, προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο αμερικανικός στρατός στην υπεράσπιση της Ταϊβάν. Ο Γιουν Σουν, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Στίμσον, λέει στον Guardian ότι τα δύο θέατρα μάχης δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, καθώς μια εισβολή στην Ταϊβάν πιθανότατα θα απαιτούσε μεγαλύτερη συμμετοχή από το ναυτικό, τους πεζοναύτες και τον στρατό από ό,τι η περιορισμένη σύγκρουση αυτού του μήνα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. «Τεχνικά, η Ινδία δεν χρησιμοποίησε αμερικανικά οπλικά συστήματα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Σουν. «Ομως, η εκπληκτική νίκη των κινεζικών J-10 και PL-15 θα αναγκάσει τους πάντες να επανεξετάσουν την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ταϊβάν».

Η φαινομενική επιτυχία του J-10C εναντίον των Rafale ενισχύει, επίσης, τη φήμη της Κίνας ως κατασκευαστή και πωλητή όπλων. Ενώ η Κίνα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της κατυθύνονται στο Πακιστάν και τα υπόλοιπα όπλα της πηγαίνουν κυρίως σε μικρότερα ανεπτυγμένα έθνη. Κι αυτό, κυρίως λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ομως, η τιμή της μετοχής της Chengdu Aircraft Corporation, η οποία κατασκευάζει τα J-10C, εκτοξεύτηκε μετά την είδηση. Ο Σμολ εξηγεί στον Guardian ότι το Πακιστάν θεωρείται ως «βιτρίνα» για τα κινεζικά όπλα.

«Η καλή απόδοση των όπλων αυτών, δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο τα οφέλη της διατήρησης μιας στενής συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς οι δυνατότητες του PLA εξελίσσονται, ειδικά δεδομένης της φήμης ότι η Κίνα παρείχε στο Πακιστάν εκδόσεις των πυραύλων PL-15 που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από το συνηθισμένο μοντέλο», είπε. Ο Βέζεμαν είπε ότι η σύγκρουση ήταν πολύ περιορισμένη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση του κινεζικού στρατού, ο οποίος έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. «Παρόλα αυτά, η σύγκρουση οδηγεί σε μια γενική εκτίμηση ότι τα κινεζικά όπλα έχουν γίνει ανταγωνιστικά για τα δυτικά όπλα», συμπληρώνει. Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας ούτε αρνήθηκαν ούτε πανηγύρισαν τους ισχυρισμούς για τα J-10C. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, όταν ρωτήθηκε, ότι «δεν γνωρίζει» κάτι για τα J-10C. Ωστόσο, την Τρίτη 13 Μαΐου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Σουν Γουεϊντόνγκ, συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Πακιστάν στην Κίνα, Χαλίλ Χασμί. «Η Κίνα καλωσορίζει και υποστηρίζει την επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς εκεχειρίας μεταξύ του Πακιστάν και την Ινδίας», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments