Πολιτική

Κυβέρνηση: Με ανανεωμένη ατζέντα και δυναμική στις δημοσκοπήσεις

Κυβέρνηση: Με ανανεωμένη ατζέντα και δυναμική στις δημοσκοπήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [377004] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά «επαναφοράς», γεγονός, που αποδίδεται στις κινήσεις, που έγιναν από τον Απρίλιο και μετά, διευρύνοντας την πολιτική ατζέντα

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα σκηνικό πολιτικής ρευστότητας, όπου η μόνη «σταθερά» είναι η κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης, η οποία μάλιστα καταγράφει αύξηση στα ποσοστά της, σε αντίθεση με την πρόσφατη πορεία. Αυτές οι έρευνες αναδεικνύουν την απουσία ενός εναλλακτικού πόλου και την ύπαρξη μιας διευρυμένης «γκρίζας ζώνης».

Τα δεδομένα που έχουν προκύψει από το Πάσχα και έπειτα, όταν η επικαιρότητα άρχισε να διευρύνεται, επιβεβαιώνονται και από την τελευταία μέτρηση της Real Polls. Σύμφωνα με αυτήν, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 27,7%, η Πλεύση Ελευθερίας διατηρεί τη δεύτερη θέση με 14,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 9,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ελεύθερη πτώση, συγκεντρώνοντας μόλις 3,7%, και βρίσκεται πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, από την οποία προκύπτει ένα νέο χαρακτηριστικό: η εξακομματική Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ξεπερνά το «φράγμα» του 30%, καταγράφοντας ποσοστό 31,9%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εντυπωσιακή είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 18,9%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 7,3% και η Ελληνική Λύση με 7,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 5%.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποδίδει ποσοστά κάτω του 3% στα υπόλοιπα κόμματα, ενώ στην πρόθεση ψήφου διατηρεί περίπου το 14% της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι καθοριστικοί για τον προσδιορισμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή, καθώς και για τη διαθέσιμη «δεξαμενή» στην οποία απευθύνονται οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτά τα στοιχεία θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και την επίτευξη αυτοδυναμίας, που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία «επαναφοράς», κάτι που αποδίδεται στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο και έπειτα, διευρύνοντας την πολιτική ατζέντα. Ενδεχομένως, αυτό να σχετίζεται και με την κατεύθυνση που πήραν οι εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.

Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με μέτρα στήριξης για ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους σηματοδότησαν μια σημαντική στροφή στην κυβερνητική στρατηγική. Προηγήθηκαν η αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές Απριλίου και η παρουσίαση ενός 12ετούς σχεδίου για την άμυνα και τα εξοπλιστικά. Ακολούθησαν προτάσεις για την αναμόρφωση των σιδηροδρόμων, καθώς και η αξιολόγηση του δημοσίου από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μπόνους για τους ιατρούς του ΕΣΥ, ανάλογα με την αξιολόγησή τους, και ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, επανήλθε στο προσκήνιο η κατάσταση στα πανεπιστήμια, μετά από μια σειρά βίαιων περιστατικών, που οδήγησαν σε εξαγγελίες για την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των ιδρυμάτων, με ποινές διαγραφής για φοιτητές που εμπλέκονται σε επεισόδια.

Η διαμορφωμένη ατζέντα φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Real Polls, το 88% των συμμετεχόντων υποστηρίζει την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το 64% είναι υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το 56,1% συμφωνεί με τη διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, ενώ το 78% θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments