Πολιτική

Μαρινάκης: Έως το τέλος του έτους όλα τα Πανεπιστήμια θα έχουν ελεγχόμενη είσοδο

Μαρινάκης: Έως το τέλος του έτους όλα τα Πανεπιστήμια θα έχουν ελεγχόμενη είσοδο

Πηγή Φωτογραφίας: [376450] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΥΛΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Briefing Μαρινάκη σε πολίτες

Σε μία σειρά από απορίες σε σχέση με το κυβερνητικό έργο, απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στο 2ο «Briefing για τους πολίτες».

«Μέχρι τέλους του έτους όλα τα ΑΕΙ θα έχουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα Πανεπιστήμια και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες, μέσω Instagram, αφορούσαν -σε μεγάλο βαθμό- στα μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Ακόμη, υπήρξαν απορίες αναφορικά με τις πρωτοβουλίες για το δημογραφικό ζήτημα, τις πολιτικές επιδομάτων, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, τα πανηγύρια κ.α. Ακόμη, αποκάλυψε την εφαρμογή που χρησιμοποιεί περισσότερο και τα θέματα στα οποία κάνει «κλικ» εκτός πολιτικής.

Αναλυτικά, οι κυριότερες ερωτήσεις και οι απαντήσεις στο Briefing για τους πολίτες:

-Έχω παρακολουθήσει συνεδρίαση στη Βουλή μία φορά. Θέλω να ξαναέρθω… Αρχικά συγχαρητήρια. Πολύ σημαντικό, να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου, με τον οποιονδήποτε τρόπο επιλέγει ο καθένας από εμάς. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε με μία ειδική είσοδο, που μπορεί να δοθεί από την κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, αν θέλει κάποιος να πάει μεμονωμένα να παρακολουθήσει κάποια συνεδρίαση στην Βουλή. Αν πάλι μιλάμε για σχολείο ή σύλλογο, υπάρχει μία ειδική πλατφόρμα που κάνει κανείς αίτηση.

-Ισχύει ότι οι Ρομά παίρνουν επιδόματα χωρίς κριτήρια;

Για αρχή να πούμε, ότι τα κριτήρια για τα επιδόματα είναι ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες και για κάθε δικαιούχο του επιδόματος. Τώρα, αυτό το οποίο έχουμε κάνει εμείς ως Κυβέρνηση, ειδικά, είναι για το επίδομα παιδιού, να πρέπει να υπάρχει πραγματική φοίτηση στο σχολείο, για να μπορεί κάποιος να το πάρει.

-Πότε θα εφαρμοστεί ο έλεγχος και η κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ;

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει και να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τέλος Ιουλίου όλα τα σχέδια ασφαλείας, για τα οποία είχαν υποχρέωση από το 2021, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του συστήματος ελεγχόμενης εισόδου.

-Είναι δυνατόν κάποιος να ελέγχεται για το αν θα μπαίνει ή όχι στο Πανεπιστήμιο; Ναι, το καταλαβαίνω ότι στη χώρα μας που κάποια πράγματα τα έχουμε μπερδέψει, αυτό πρέπει να το συζητάμε. Δηλαδή -επειδή ακούω και την κριτική από τα γνωστά κόμματα της αντιπολίτευσης- για να μπεις στα γραφεία ενός οποιουδήποτε κόμματος, από αυτά της αριστεράς κυρίως, που εναντιώνονται σε αυτή την αυτονόητη κίνηση, μπαίνεις έτσι; «Λες γειά σας, ήρθα;» Πηγαίνεις σε όποιον όροφο θες; Όχι, προφανώς. Κάντε μια σχετική δοκιμή, για να το διαπιστώσετε. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Ήμουνα νιος και γέρασα, το ξέρω, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα λύσουμε και αυτά.

-Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Πιερία και εργάζομαι πάνω στον τουρισμό. Αντιμετωπίζουμε έλλειψη προσωπικού. Μπορεί να γίνει πιλοτικά σε έναν νόμο, έστω και για ένα εξάμηνο αντί για επίδομα ανεργίας, να δίνεται επίδομα εργασίας; Ενδιαφέρουσα η ερώτηση από τον κύριο που είναι ελεύθερος επαγγελματίας στην Πιερία. Να πούμε καταρχάς, ότι έχουμε μειώσει κατά 5,4% τις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικότερα στις υπερωρίες, στη νυχτερινή εργασία. Να πούμε, ότι υπάρχει η πλατφόρμα JOBmatch, που είναι μια πάρα πολύ σημαντική πλατφόρμα, ένα καλό εργαλείο για τις μικρομεσαίες, ειδικότερα, επιχειρήσεις. Τώρα, για τον πυρήνα της ερώτησης. Κάναμε πολύ σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, γιατί -όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κύριος στην ερώτησή του- ήταν λίγο παράδοξο να επιδοτεί το κράτος τόσο πολύ την ανεργία, τη στιγμή που η ανεργία μειώνεται, γιατί κάποτε πράγματι υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη. Άρα είναι, πλέον, πολύ πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις. Είναι πολύ πιο στοχευμένο το επίδομα ανεργίας. Είναι μικρότερη η περίμετρός του και ακριβώς αυτός ήταν και ο στόχος της Κυβέρνησης. Πλέον, να επιδοτούμε πολύ περισσότερο την εργασία. Αλίμονο, άλλωστε, αν δεν ήταν αυτός ο στόχος, όταν έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας από οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

-Μπορεί να γίνει ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταδημότευσης;

Εδώ έχουμε μία πρόταση – ιδέα να ψηφιοποιήσουμε και την υπηρεσία της μεταδημότευσης. Λοιπόν, έχουμε καταφέρει μέσα σε περίπου έξι χρόνια και έχουμε ψηφιοποιήσει πάνω από 2.000 υπηρεσίες. Τώρα, λοιπόν, βγάλαμε, την υπηρεσία αξιολόγησης από τους πολίτες (axiologisi.ypes.gov.gr μέσω του gov.gr). Μεταξύ αυτών που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι το ακόλουθο: Μπορούμε να προτείνουμε ποιες άλλες υπηρεσίες θέλουμε να ψηφιοποιηθούν. Οπότε, ναι, θέλουμε ακόμα περισσότερες τέτοιες προτάσεις για ακόμα περισσότερες υπηρεσίες που θα ψηφιοποιηθούν.

-Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβετε για τα Πανεπιστήμια σχετικά με τη βία; Οι περισσότερες ερωτήσεις -και είναι λογικό- είναι σχετικά με τα μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε επιπλέον, για τα Πανεπιστήμια. Συγκρατήστε, επιγραμματικά, τα εξής:

Πρώτον, αυτοματοποιημένες ποινές. Ασκείται ποινική δίωξη, γιατί σε έπιασαν να κάνεις κάτι που να έχει να κάνει με τη σωματική ακεραιότητα ή απειλή της ζωής μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και είσαι φοιτητής; Αυτοδικαίως, για δύο χρόνια αναστολή φοιτητικής ιδιότητας. Καταδικάστηκες αμετάκλητα; Οριστική διαγραφή.

Δεύτερον. Τα έσπασες; Προκάλεσες κάποια ζημιά; Θα πληρώσεις εσύ και όχι όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Δεν πλήρωσες; Θα σου έρθει στο ΑΦΜ σου, να το πληρώσεις από εκεί.

Τρίτον, τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτανικές Αρχές πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλιώς υπάρχουν σχετικές πειθαρχικές κυρώσεις. Όλοι στην ίδια σελίδα είμαστε, αλλά οι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται.

Και βέβαια, γιατί υπάρχει και η διάσταση της Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων βίας στα Πανεπιστήμια κατά προτεραιότητα. Το δρόμο μας τον έδειξε η ταχύτερη, πλέον, εκδίκαση υποθέσεων για τη βία στα γήπεδα και για την ενδοοικογενειακή βία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments