Διεθνή

Αδιέξοδο στην Κωνσταντινούπολη – Διεθνής πίεση στον Πούτιν

Αδιέξοδο στην Κωνσταντινούπολη – Διεθνής πίεση στον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: KSL News, Ukraine calls on allies to keep pressure on Russia after talks yield no ceasefire

Χωρίς συμφωνία για εκεχειρία οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας – Οι δύο αποστολές συμφώνησαν μόνο για ανταλλαγή αιχμαλώτων, από 1.000 η κάθε πλευρά

Στην πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας από τον Μάρτιο του 2022, οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αλλά με δέσμευση για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά, τη μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου.

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση πυρός 30 ημερών, διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τα Τίρανα, δήλωσε πως προτεραιότητα του Κιέβου είναι μια «πλήρης, άνευ όρων και έντιμη εκεχειρία». Αν η Ρωσία απορρίψει αυτήν την πρόταση, «θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις», προειδοποίησε. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «αν θέλεις σοβαρές διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να σιγήσουν τα όπλα».

Ο Ζελένσκι, έχοντας δίπλα του Ευρωπαίους ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ, επικοινώνησε με τον Τραμπ σε μία προσπάθεια να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο πίεσης κατά της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε πως «είμαστε γενικά ικανοποιημένοι» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρουσιάσουν εγγράφως τις θέσεις τους για ένα πιθανό πλαίσιο εκεχειρίας. Επίσης, σημείωσε ότι «λάβαμε γνώση» του αιτήματος του Κιέβου για απευθείας συνάντηση Ζελένσκι–Πούτιν.

Νωρίτερα, ουκρανική διπλωματική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι ρωσικές απαιτήσεις «είναι εκτός πραγματικότητας και υπερβαίνουν κάθε προηγούμενη συζήτηση», περιλαμβάνοντας τελεσίγραφα για αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα ίδια τους τα εδάφη, μεταξύ άλλων «απαράδεκτων και μη εποικοδομητικών όρων».

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, που ηγήθηκε της αποστολής, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι–Πούτιν.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σερχίι Κισλίτσια εξέφρασε την ελπίδα πως η συνάντηση θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν». Το Κίεβο κάλεσε επίσης την Κίνα και τη Βραζιλία να αξιοποιήσουν την επιρροή τους για να πείσουν τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ήρεμο κλίμα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, χωρίς να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα επόμενης συνάντησης.

Ανώτατη ουκρανική πηγή δήλωσε ότι η Ρωσία αρνήθηκε την παρουσία Αμερικανών στη διαδικασία, ενώ εκπρόσωποι του Κρεμλίνου φέρονται να δήλωσαν ότι «είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για ένα, δύο, τρία χρόνια, όσο χρειαστεί».

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βραδεία προέλασή της στην ανατολική Ουκρανία και ελέγχει πλέον περίπου το 20% της χώρας, το Κίεβο απορρίπτει σταθερά τα αιτήματα της Μόσχας για παραίτηση από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ και ουδετεροποίηση. Αντίθετα, απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Ο διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως η απόπειρα της Ρωσίας να συνδέσει τις σημερινές συνομιλίες με τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2022 είναι καταδικασμένη.

Μακρόν: Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και αποδεικνύει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο συνεχίζοντας τον πόλεμο.

Σε ανάρτησή του, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από τα Τίρανα όπου συμμετείχε σε συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε: «Μόλις είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον @POTUS από την Αλβανία. Για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος Πούτιν αρνείται να ανταποκριθεί στην πρόταση άνευ όρων εκεχειρίας που κατατέθηκε από τους Αμερικανούς και υποστηρίζεται από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους».

«Απορρίπτοντας την εκεχειρία και τον διάλογο με την Ουκρανία, η Ρωσία δείχνει ότι δεν θέλει ειρήνη. Απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο συνεχίζοντας τον πόλεμο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, τόνισε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ευθυγραμμίζονται και χαρακτήρισε «σαφώς απαράδεκτη» τη ρωσική στάση.

«Κλιμακώνουμε την πίεση στον Πούτιν» Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε εκ νέου την αμέριστη στήριξή της προς τον πρόεδρο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε εντείνει την πίεση προς τον Πούτιν με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Οπως δήλωσε, τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα «στέκονται σταθερά στο πλευρό» του Ζελένσκι.

«Αμεση προτεραιότητά μας είναι η πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», ανέφερε, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό και εντείνουμε ακόμη περισσότερο την πίεση ώστε να φέρουμε τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιβάλλουμε σκληρές, κοστοβόρες κυρώσεις στη Ρωσία».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments