Σάντσεθ: «Η Γάζα αιμορραγεί μπροστά στα μάτια μας και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO// Σάντσεθ: «Η Γάζα αιμορραγεί μπροστά στα μάτια μας και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί»
Οι Άραβες ηγέτες συναντώνται στη Βαγδάτη για την 34η Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, όπου η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης.
Κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός του Ιράκ εκφώνησε ομιλία στην οποία εξέφρασε την απόρριψη από τη χώρα του της πολιτικής του εκτοπισμού και της πείνας καθώς και των σφαγών κατά του λαού της Γάζας. Ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση του Αραβικού Ταμείου Ανασυγκρότησης και τη δωρεά 40 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βαγδάτη, τα μισά στη Γάζα και τα μισά στο Λίβανο.
Στους ξένους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται η Αφρικανική Ένωση και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος συμμετέχει ως επίτιμος προσκεκλημένος.
«Η Γάζα αιμορραγεί μπροστά στα μάτια μας και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε εμφατικά ο Ευρωπαίος ηγέτης.
Είπε ακόμα πως η Ισπανία θα «καταθέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μια πρόταση που θα στοχεύει να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για τον σεβασμό, από το Ισραήλ, των διεθνών υποχρεώσεών του στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», καθώς και ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητάει το Ισραήλ να «τερματίσει τον ανθρωπιστικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Γάζα» και να εγγυηθεί «μια πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ποιοι βρίσκονται στη Βαγδάτη
Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μήνες μετά την αναζωπύρωση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και τον τερματισμό της εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί με μεσολάβηση από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Συμπίπτει επίσης με τις πρωτοφανείς επιδρομές που εξαπολύει εδώ και ημέρες το εβραϊκό κράτος, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υπόσχεται περισσότερους βομβαρδισμούς για την εξόντωση της Χαμάς.
Της συνόδου κορυφής στη Βαγδάτη προηγήθηκε περιοδεία στην περιοχή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η επίσκεψη του οποίου δεν οδήγησε σε συμφωνία για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως αναμενόταν, αλλά προκάλεσε ευρεία προσοχή στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ-Σαράα και την υπόσχεση να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησε συγγνώμη για τη μη συμμετοχή του στη σημερινή αραβική σύνοδο κορυφής της Βαγδάτης και ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Τζαφάρ Χασάν έστειλε έναν αντιπρόσωπο για να εκπροσωπήσει το βασίλειο στην 34η αραβική σύνοδο κορυφής, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην πέμπτη σύνοδο της συνόδου κορυφής για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Το Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο Χασάν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις επικεφαλής επίσημης ιορδανικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των ισχυρών αραβικών σχέσεων και των κοινών θέσεων που ενώνουν τις αραβικές χώρες.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας θα απουσιάσει από τη σύνοδο κορυφής
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, ανακοίνωσε ότι ζητά συγγνώμη για τη μη συμμετοχή του στην αραβική σύνοδο κορυφής και έστειλε τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών ως εκπρόσωπό του. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την κλιμάκωση της διαμάχης σχετικά με τη συμμετοχή του, καθώς η πρόσκλησή του επικρίθηκε έντονα από ορισμένους πολιτικούς και ιρακινές ένοπλες παρατάξεις που συνδέονται με το Ιράν. Μια αίτηση υπογράφηκε από βουλευτές που ζητούν τη σύλληψη του νέου ανθρώπου της Δαμασκού εάν πατήσει το πόδι του σε ιρακινό έδαφος.
Οι ιρακινοί πολιτικοί πιστεύουν ότι ο αλ-Σαράα παραμένει μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, δεδομένης της συμμετοχής του σε προηγούμενες ένοπλες επιχειρήσεις εναντίον του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής, ενώ είναι μέλος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ από το 2003. Ο αλ-Σαράα πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή προτού αποφυλακιστεί το 2011 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Μετά την αποφυλάκισή του, μετακόμισε στη Συρία, όπου ίδρυσε ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, από το οποίο αργότερα αποσχίστηκε το 2016 για να ιδρύσει τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, την ομάδα που διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάλ αλ Άσαντ.
Παρατάξεις που συνδέονται με το πλαίσιο συντονισμού κατέθεσαν δικαστική καταγγελία εναντίον του με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από τις ιρακινές δικαστικές αρχές που να δείχνει ότι η καταγγελία αυτή έχει γίνει δεκτή ή ότι υπάρχουν πραγματικές διώξεις εναντίον του στο εσωτερικό της χώρας.
Πηγή: euronews.com
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας