Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία στην Αττική κρούει ο Καντερές

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΑΜΗΛΗ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑΚΟΣ/APOHXOS.GR/EUROKINISSI)
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία στην Αττική κρούει ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές, προχωρώντας παράλληλα σε μια ανησυχητική εκτίμηση για τον Μόρνο -τον ταμιευτήρα που τροφοδοτεί με νερό την Αττική.
Όπως σημειώνει μέσω του iefimerida.gr και τον Νίκο Μαρουλίδη ο κ. Καντερές, παρά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα -για τα οποία είχε εξ αρχής είχε διαφωνήσει ως προς την σφοδρότητά τους- ο Μάιος αναμένεται να κυλήσει όπως και ο Απρίλιος, δηλαδή χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις και συνεπώς άνομβρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα στοιχεία για τον Μόρνο προκαλούν έντονο προβληματισμό, ιδίως ενόψει της θερινής περιόδου και δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως το τέλος του μήνα δεν αναμένονται νέες βροχοπτώσεις».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το φως είδαν απόκοσμες εικόνες από τον Μόρνο, καθώς η στάθμη του νερού υποχώρησε τόσο που αποκαλύφθηκε το πετρόχτιστο χωριό Κάλλιο που βρισκόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια στον βυθό της λίμνης σύμφωνα με το iefimerida.gr και τον Νίκο Μαρουλίδη
Τα στοιχεία για τον Μόρνο και η ανησυχητική εκτίμηση
«Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΥΔΑΠ, τον Μάρτιο στον Μόρνο καταγράφηκαν 650 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο παρατηρήθηκε πτώση στα 631 εκατομμύρια κυβικά. Δηλαδή, είχαμε απώλεια περίπου 10 εκατομμυρίων κυβικών κάθε μήνα. Καθώς πλησιάζουμε στον Ιούνιο -την αρχή μιας παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας- και λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν πέρυσι άνομβροι, οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι μέλλει γενέσθαι», αναφέρει ο κ. Καντερές και παραθέτει την ανησυχητική εκτίμησή του.
«Όπως ήδη αναφέρθηκε, καταγράφηκε μείωση 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στον Μόρνο τους προηγούμενους δύο μήνες (μέχρι στιγμής). Αν υποθέσουμε ότι τους επόμενους πέντε (Ιούνιος-Οκτώβριος), λόγω και της αυξημένης κατανάλωσης κατά το καλοκαίρι, θα υπάρξει μείωση 12 εκατομμυρίων κυβικών μηνιαίως, τότε τα δεδομένα είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Πέντε μήνες επί 12 μας κάνουν 60, δηλαδή προβλέπεται απώλεια 60 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Έτσι, από τα 631 εκατομμύρια κυβικά του Απριλίου-Μαΐου, αναμένεται να φτάσουμε στα 571. Αγγίζουμε, συνεπώς, κρίσιμα όρια που απαιτούν επαγρύπνηση και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα από τώρα ώστε να γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε», εξηγεί ο κ. Καντερές.
Αβέβαιο το μέλλον
Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και απαιτείται λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης από ειδικούς επιστήμονες, ενώ προτείνει και τη δημιουργία μιας επιτροπής με επικεφαλής καθηγητή που θα συγκεντρώνει τα δεδομένα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.
«Το υπόλοιπο του μήνα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα έχουμε άλλες βροχές, ειδικά στην Αττική. Το τρέχον σύστημα για παράδειγμα στον Μόρνο έδωσε μόνο 11 χιλιοστά βροχής. Επομένως δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα ύψη βροχής θα καλυφθούν από το φθινόπωρο του 2025 και τον χειμώνα του 2026;», διερωτάται ο κ. Καντερές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας