Οι νεοεθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν κλιμακώνουν την εκστρατεία κατά Ελληνικού Πατριαρχείου και Βατικανού

Πηγή Φωτογραφίας: Nordic Monitor, Erdogan's neo-nationalist allies escalate their campaign against Greek Orthodox Patriarchate
Μια μαχητική νεο-εθνικιστική φατρία στην Τουρκία, γνωστή ως Ulusalcılar — ή Ευρασιατιστές (Avrasyacılar) — έχει εντείνει την εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού των συρρικνωμένων ελληνικών ορθόδοξων και καθολικών κοινοτήτων της χώρας. Η ομάδα, που από καιρό συνδέεται με βίαιες ενέργειες και απολαμβάνει ασυλία, είναι σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2014, απολαμβάνοντας προστασία και πολιτική κάλυψη.
Όπως αναφέρει το nordic monitor, πρόσφατα, η ομάδα κινητοποιήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για μια εκδήλωση που είχε προγραμματίσει ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος για τον εορτασμό της 1700ης επετείου της Πρώτης Συνόδου της Νίκαιας, μιας ιστορικής συνάντησης που έλαβε χώρα το 325 μ.Χ. στην πόλη που σήμερα ονομάζεται Ιζνίκ.
Η Σύνοδος αυτή ήταν θεμελιώδης για τη χριστιανική δογματική, καθώς διατύπωσε το Σύμβολο της Πίστεως της Νικαίας και έλυσε βασικές θεολογικές διαμάχες της πρώιμης Εκκλησίας. Ο αείμνηστος Πάπας Φραγκίσκος είχε προηγουμένως ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης του 2025 στην Ιζνίκ, μια κίνηση που εξόργισε ακόμη περισσότερο τη νεοεθνικιστική ομάδα.
Η Σεβγκί Ερενερόλ, εξέχουσα νεοεθνικιστική προσωπικότητα και μακροχρόνια προκλητική, απευθύνθηκε στο πλήθος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου στο κέντρο της πόλης Ιζνίκ. Καταδικασμένη στο παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αργότερα αφεθείσα ελεύθερη υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, η Ερενερόλ δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στην επέτειο είναι «εχθροί της Τουρκίας».
«Όσοι ονειρεύονται ένα συμβούλιο στην Ιζνίκ, χέρι-χέρι με τον πάπα και τον Φενέρ (Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο), υπονομεύουν το τουρκικό κράτος και επιδιώκουν ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις!», φώναξε στους υποστηρικτές της.
Η Ερενερόλ είναι μέλος της λεγόμενης Ανεξάρτητης Τουρκικής Ορθόδοξης Πατριαρχίας (Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi) — μιας ψευδοεκκλησίας χωρίς αναγνωρισμένη ενορία, που συνδέεται από καιρό με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας.
Ο θεσμός ιδρύθηκε το 1922 από τον Πάπα Εφτίμ Α΄ (γεννημένος Παύλος Καραχισαρίδης, αργότερα Ζέκι Ερενερόλ), παππού της Σεβγκί Ερενερόλ, και σήμερα ηγείται ο αδελφός της, Πασά Ουμίτ Ερενερόλ, ο οποίος αυτοαποκαλείται Πάπας Εφτίμ Δ΄.
Παρά την έλλειψη νομιμότητας στο πλαίσιο του παγκόσμιου χριστιανισμού, το Τουρκικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στην υποστήριξη στοιχείων του λεγόμενου «βαθέος κράτους» της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες πληροφοριών, στρατιωτικοί και επιχειρηματικά συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις.
Στην ίδια συγκέντρωση, ο Νιλέκ Τσινάρ, περιφερειακός πρόεδρος του νεο-εθνικιστικού Κόμματος Βάταν (Πατρίδα) (πρώην Εργατικό Κόμμα) στη Προύσα, επανέλαβε τη ρητορική της Ερενερόλ, ισχυριζόμενος ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο της CIA. «Είμαστε αντίθετοι στην πολιτικά φορτισμένη, αυτονομιστική συγκέντρωση που ο Πάπας και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Φενερού επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν στην Ιζνίκ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Πατριαρχείο σπέρνει τη διχόνοια και λειτουργεί ως εχθρική οντότητα στην Τουρκία.
Η διαμαρτυρία στην Ιζνίκ είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας δυσφήμισης που στοχεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό. Νεο-εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης όπως τα Aydınlık, Ulusal TV και Veryansintv.com έχουν ενισχύσει τις ξενοφοβικές αφηγήσεις, παρουσιάζοντας τους χριστιανικούς θεσμούς ως ξένους πράκτορες και υπαρξιακή απειλή για την τουρκική ενότητα.
Σε μια επίδειξη δύναμης που ανησύχησε τους παρατηρητές, ο πρώην ταξίαρχος Βελί Κιουτσούκ — μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της τουρκικής στρατιωτικής ιστορίας — εμφανίστηκε ως VIP καλεσμένος σε μια πρόσφατη συγκέντρωση στο Πατριαρχείο της Τουρκικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Απρίλιο. Ο Κιουτσούκ, ο οποίος αποφεύγει τη δημοσιότητα από την αποφυλάκισή του το 2014, φωτογραφήθηκε στην πρώτη σειρά και επαινέθηκε από την ηγεσία της ομάδας.
Ο Κιουτσούκ είναι γνωστός για την ίδρυση της JİTEM, μιας μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της τουρκικής χωροφυλακής, που εμπλέκεται σε εξωδικαστικές εκτελέσεις και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, ιδίως στην κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.
Δικαστικά έγγραφα από το 2009 αποκαλύπτουν ότι ο Κιουτσούκ οργάνωσε μια επίθεση με χειροβομβίδα στα γραφεία της εφημερίδας Cumhuriyet στην Κωνσταντινούπολη και μια θανατηφόρα επίθεση με πυροβολισμούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ανώτερος δικαστής — πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας για τη χειραγώγηση του εθνικού διαλόγου και την προώθηση της ατζέντας της ομάδας.
Παρεμποδισμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις έδειξαν ότι απείλησε ακόμη και να βομβαρδίσει τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Μεταξύ 2008 και 2013, οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον νεοεθνικιστικών προσωπικοτήτων όπως ο Κιουτσούκ και η Ερενερόλ αποκάλυψαν επίσης ότι η Τουρκική Ορθόδοξη Πατριαρχία ήταν μυστικός τόπος συνάντησης για τη σχεδιασμό βίαιων και αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Ερενερόλ ενημέρωνε τακτικά υψηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς για υποτιθέμενες απειλές από χριστιανούς ιεραπόστολους και την Οικουμενική Πατριαρχία.
Η εχθρότητα της ομάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εντάθηκε μετά την αναγνώριση της ανεξάρτητης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2018. Η Ερενερόλ αντέδρασε καταθέτοντας ποινική καταγγελία εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄ και 12 μελών της Συνόδου, κατηγορώντας τους ότι είναι μαριονέτες των ΗΠΑ και αυτονομιστές. Αν και ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε την καταγγελία, η Ερενερόλ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εκστρατεία της.
Αυτό το μοτίβο υποκίνησης έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε θανατηφόρες συνέπειες. Το 2007, η Ερενερόλ και οι σύμμαχοί της οργάνωσαν μια εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον του τουρκοαρμενίου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε. Πριν από τη δολοφονία του, η Ερενερόλ ηγήθηκε διαδηλώσεων και σωματικών επιθέσεων εναντίον του έξω από το δικαστήριο όπου δικάζονταν για προσβολή της «τουρκικότητας». Μάλιστα, συμμετείχε και σε αγωγή εναντίον του.
Η Ερενερόλ συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου 2008 και καταδικάστηκε το 2013 σε ισόβια κάθειρξη από το 12ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, όπως και ο Κιουτσούκ, επωφελήθηκε από τις νομοθετικές αλλαγές που θέσπισε η κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίες οδήγησαν σε επανεκδίκαση και αθώωση. Οι βασικοί δικαστές και εισαγγελείς που εμπλέκονταν στις αρχικές υποθέσεις απομακρύνθηκαν και η Ερενερόλ αφέθηκε ελεύθερη.
Τώρα, αναζωογονημένη και πολιτικά προστατευμένη, η ίδια και οι νεοεθνικιστές φίλοι της συνεχίζουν να διεξάγουν μια σφοδρή εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών ιδρυμάτων στην Τουρκία — ιδίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Βατικανού — αποτελώντας μια νέα απειλή για τις θρησκευτικές μειονότητες και τον εύθραυστο κοινωνικό ιστό της Τουρκίας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας