Podcasts | Pagenews Politics #76

Κεραμέως: Μειώσαμε την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων

Συνέντευξη για όλα τα θέματα που συνθέτουν την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραχώρησε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο Σοφία Χύτου η Νίκη Κεραμέως

17.05.2025 | 20:46

Listen On:

Κεραμέως: Μειώσαμε την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων

Συνέντευξη για όλα τα θέματα που συνθέτουν την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραχώρησε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο Σοφία Χύτου η Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός εξήγησε αναλυτικά τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση και το επίδομα της ανεργίας, αναφέρθηκε στον τρόπο χρήσης της νέας πλατφόρμας Job Match, μίλησε για τα κίνητρα που δίνονται σε Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έκανε ειδική μνεία στο θεσμό της συλλογικής σύμβασης εργασίας και υπογράμμισε, ακόμη, τις κύριες παρεμβάσεις που γίνονται στα ΚΕΠΑ.

«Θέλουμε μια κοινωνία εργαζομένων, και όχι επιδοματούχων»

Ερωτηθείσα, συγκεκριμένα, για το επίδομα ανεργίας, η Νίκη Κεραμέως απάντησε πως «το νέο επίδομα ανεργίας έχει μια βασική φιλοσοφία: θέλουμε να έχουμε εργαζομένους, μια κοινωνία εργαζομένων, και όχι μια κοινωνία επιδοματούχων. Για πολλά χρόνια, το επίδομα ήταν επίπεδο. Το νέο επίδομα βαίνει, από ένα σημείο και μετά, μειούμενο, για να σε παρακινήσει να βρεις δουλειά. Προσφέρονται τρεις θέσεις εργασίας σε συναφείς με το αντικείμενο δουλειές και αν αρνηθείς και τις τρεις, τότε δίνεται το μήνυμα για ποιο λόγο να συνεχίσεις αυτή τη διαδικασία».

«Επιστρέψαμε την ανεργία στα επίπεδα του 2008»

Στη συνέχεια, η κ. Σοφία Χύτου ρώτησε την υπουργό Εργασίας για το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα, για να λάβει την απάντηση ότι «είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο 17ετίας. Είμαστε στο 9%. Θυμίζω ότι όταν ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, η ανεργία ήταν σχεδόν στο 18%. Έχουμε ρίξει την ανεργία στο μισό. Η ανεργία ήταν τόσο χαμηλά για τελευταία φορά το 2008. Η Ελλάδα, μαζί με το Λουξεμβούργο, έχει την πιο υψηλή ροή αύξηση της απασχόλησης».

Με το Job Match η εύρεση εργασίας γίνεται πολύ πιο εύκολη

Αναφερόμενη στις ανάγκες των επιχειρήσεων σε θέσεις εργασίας, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε πως «είναι γεγονός ότι όταν πας σε μια ανεργία μειωμένη κατά 50%, το ζήτημα που δημιουργείται είναι το πού θα βρεις το απαραίτητο δυναμικό για να στηρίξει τη Χώρα. Χρειάζεται βέβαια ανθρώπινο δυναμικό. Οι ανάγκες που γεννιούνται πρέπει να δηλώνονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Εμείς παρακινούμε τις επιχειρήσεις να δηλώνουν, γιατί η ΔΥΠΑ θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, στο να κάνει τις αναγκαίες συζεύξεις μεταξύ επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό και επιχειρήσεων που αναζητούν εργασία. Άρα είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να δηλώνουν τις ανάγκες που έχουν, έτσι ώστε να μπορεί η ΔΥΠΑ να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Ένας από τους τρόπους που βοηθάει είναι το job match. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εφαρμογή, την κατεβάζεις δωρεάν στο κινητό. Βάζουμε τα φίλτρα που μας ενδιαφέρουν. Το σύστημα με «ματσάρει» με εκείνες τις θέσεις, που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα. Βγαίνει μια λίστα με τις θέσεις και μπορώ να πατήσω και άμεσα βιντεοκλήση και εκείνη τη στιγμή, να κάνω συνέντευξη με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης. Βρίσκεις δουλειά μέσα σε λίγα λεπτά. Πάνω από 24.000 συζεύξεις είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα, άρα μιλάμε για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό.

Παράλληλα, έχουμε και άλλες πρωτοβουλίες. Καλούμε συμπολίτες μας για να τους δείξουμε πώς θα γράψουν καλύτερα το βιογραφικό τους, πώς θα προετοιμάσουν καλύτερα ένα business plan. Στις 23 και 24 Μαΐου γίνονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου οι ημέρες καριέρας. Σε αυτές συμμετέχουν περίπου 200 επιχειρήσεις και προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι δωρεάν και για τους υποψήφιους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Αυτές οι ημέρες καριέρας έχουν γίνει σε 42 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας».

Δίνουμε ειδικά κίνητρα στους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Αναφορικά με το αν υπάρχουν τα κίνητρα για να γυρίσει ένας Έλληνας που εργάζεται στο εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα, υποστηρίχθηκε ότι «η πρωτοβουλία αυτή έχει ενταθεί πάρα πολύ το τελευταίο καιρό. Πρόκειται για ένα εθνικό καθήκον. Πηγαίνουμε στο εξωτερικό μαζί με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και ανοίγουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Για να βελτιώσει τις απολαβές τους, η πολιτεία έχει θεσπίσει ειδικά κίνητρα για τους Έλληνες του εξωτερικού, όπως, για παράδειγμα, το φορολογικό κίνητρο. Αν επιστρέψεις στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, μπορείς να ζητήσεις μείωση στο φόρο εισοδήματος κατά 50% για επτά συναπτά έτη. Ακόμη, θεσπίσαμε μια νέα διαδικασία για γιατρούς στις ΗΠΑ, για την ευκολότερη αναγνώριση της ειδικότητας».

Σημαντικά τα περιθώρια βελτίωσης στην κάλυψη των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Σχετικά με το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είμαστε σήμερα στα 880 ευρώ κατώτατο μισθό. Στη Βουλή είχαμε επισημάνει ότι ο κατώτατος μισθός είναι μια ασπίδα προστασίας για όλους, δηλαδή ένα όριο κάτω από το οποίο η πολιτεία δεν επιτρέπει να αμείβεται κανείς με λιγότερα χρήματα. Από εκεί και πάνω οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν ένα πιο ευνοϊκό μισθό. Είμαστε σε μια διαδικασία όπου όλοι μαζί, υπουργείο και κοινωνικοί εταίροι, τα βάζουμε κάτω για να δούμε πώς αφενός μπορούμε να ενισχύουμε το πλαίσιο και αφετέρου, χρειάζεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών».

Παρεμβαίνουμε προς τρεις κατευθύνσεις στα ΚΕΠΑ

Κληθείσα να τοποθετηθεί για τις παρεμβάσεις στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η υπουργός Εργασίας ανάφερε ότι «έχουμε επενδύσει σε τρεις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των γιατρών, προκειμένου να έχουμε συντομότερους χρόνους στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το δεύτερο κομμάτι είναι οι διαδικασίες. Όταν μια πάθηση δεν μπορεί να αναστραφεί, ο συμπολίτης μας δεν πρέπει να πηγαίνει ξανά και ξανά για επανεξέταση. Ο τρίτος άξονας είναι το κομμάτι των υποδομών. Οφείλουμε να έχουμε σύγχρονου χώρους με πλήρη πρόσβαση, με νέα μηχανήματα, για την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας με αναπηρία»

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προστατεύει ταυτόχρονα και τον εργαζόμενο και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων»

Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με το τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η κ. Κεραμέως απάντησε πως «τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ τις κάνει ο πρωθυπουργός. Εξαγγελίες που έχουν να κάνουν με τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης.

Τα τελευταία χρόνια, λαμβάνονται μέτρα για να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο, το οποίο καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας του εργαζομένου. Τη «σκανάρεις» στην αρχή και το τέλος της δουλειάς. Έχουμε εντάξει και πρόσθετους κλάδους εργασίας, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση. Επέμεινα ιδιαίτερα στη ψηφιακή κάρτα εργασίας, για να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο, αλλά και για να προστατεύσουμε τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόστηκε στον τουρισμό και είχαμε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατά 673%, ενώ υπάρχει δυνατότητα για ανώνυμη καταγγελία για παραβίαση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στο 1555».

Πηγή: pagenews.gr