Policy Briefs

 Ευρωπαϊκή Ένωση: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

 Ευρωπαϊκή Ένωση: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Πηγή Φωτογραφίας: Agenzia Nova, Von der Leyen: "Russia invests more than all of Europe in military spending"

Η καινούρια δέσμη κυρώσεων αφορά τον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας και, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτές οι κυρώσεις «δαγκώνουν»

Μέσω μιας νέας δέσμης κυρώσεων, αυτή τη φορά κατά του ενεργειακού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την πίεση στην Ρωσία για να υποχρεώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε την άρνηση του Ρώσου προέδρου να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Τουρκία και να συμμετάσχει προσωπικά σε διαπραγματεύσεις ως λόγο για να προχωρήσει σε σκληρούς περιορισμούς στη ρωσική οικονομία.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι ήταν έτοιμος για συνάντηση. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε ποτέ. Και αυτό δείχνει την πραγματική διάθεση του προέδρου Πούτιν: δεν θέλει την ειρήνη»δήλωσε η φον ντερ Λάιεν το πρωί της Παρασκευής, καθώς έφτασε στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Αλβανία.

«Για εμάς είναι σημαντικό: θέλουμε την ειρήνη. Και ως εκ τούτου, πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πρόεδρο Πούτιν μέχρι να είναι έτοιμος για ειρήνη».

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα αφορά τις τράπεζες της Μόσχας, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς συνολικής απαγόρευσης, καθώς και τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream I και II, που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη και επί του παρόντος δεν λειτουργούν.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι κυρώσεις για τον Nord Stream θα βοηθήσουν να «αποθαρρυνθεί κάθε ενδιαφέρον από επενδυτές για την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας» στο αμφιλεγόμενο έργο.

Οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν επίσης να μειώσουν το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που επέβαλαν οι G7 και η Αυστραλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Το πλαφόν απαγορεύει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες σε ρωσικά δεξαμενόπλοια, όπως ασφάλιση, χρηματοδότηση και σημαιοστολισμό, που πωλούν αργό πετρέλαιο σε τιμές άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Παρέμεινε ανέγγιχτο από την έγκρισή του, παρά τις έντονες διακυμάνσεις στο παγκόσμιο εμπόριο της Ρωσίας και τις άφθονες ενδείξεις καταστρατήγησης.

Νωρίτερα φέτος, τα κράτη μέλη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής πίεσαν για την αναθεώρηση της πρωτοβουλίας ώστε να μειωθεί η τιμή και να συμπιεστούν τα ενεργειακά κέρδη του Κρεμλίνου.

Η Φον ντερ Λάιεν δεν διευκρίνισε σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να τεθεί το ανώτατο όριο.

Δεδομένης της διάστασης στην G7, η αλλαγή θα απαιτήσει το πράσινο φως του Λευκού Οίκου, ο οποίος μέχρι στιγμής απέχει από την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, παρά τη συνεχιζόμενη άρνηση του Πούτιν να συμμορφωθεί με τους όρους που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Επιτροπή θα «προσεγγίσει» την Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσει «συντονισμένη δράση» σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτές οι κυρώσεις δαγκώνουν» Ως τρόπο παράκαμψης του ανώτατου ορίου τιμών της G7, η Μόσχα έχει αναπτύξει έναν «σκιώδη στόλο» από γερασμένα, κακοδιατηρημένα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούν ασαφείς δομές ιδιοκτησίας και ασφάλισης.

Ο στόλος έχει κατηγορηθεί για παραπλανητικές πρακτικές, όπως η μετάδοση παραποιημένων δεδομένων, η απενεργοποίηση των αναμεταδοτών τους για να γίνουν αόρατα και η διενέργεια πολλαπλών μεταφορών από πλοίο σε πλοίο για να αποκρύψουν την προέλευση των βαρελιών τους. Τα πλοία βρίσκονται επίσης υπό έντονο έλεγχο για συμμετοχή σε δολιοφθορές κατά των κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής βάλει στη μαύρη λίστα πάνω από 350 πλοία που ανήκουν στον «σκιώδη στόλο» και είναι πρόθυμη να επεκτείνει τον κατάλογο τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτές οι κυρώσεις “δαγκώνουν”. Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 80% σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο. Το έλλειμμα της Ρωσίας εκτοξεύεται στα ύψη. Τα επιτόκια είναι απαγορευτικά υψηλά. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, πολύ πάνω από το 10%», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής στα Τίρανα. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε τον πρόεδρο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τα σχόλια της προέδρου έρχονται δύο ημέρες αφότου οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν τη 17η δέσμη κυρώσεων, η οποία ήταν περιορισμένης εμβέλειας και δεν περιείχε καίριους περιορισμούς στους οικονομικούς τομείς της Ρωσίας. Το πακέτο ήταν στα σκαριά για πάνω από ένα μήνα και δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα διπλωματικά γεγονότα.

Ο «συνασπισμός των προθύμων» είχε αρχικά θέσει ως προθεσμία τη Δευτέρα για να αποδεχθεί η Ρωσία προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά η ημέρα αυτή ήρθε και έφυγε χωρίς άμεσες επιπτώσεις. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ένδειξη για νέα προθεσμία.

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας, συγκεντρώνει διακομματικές υπογραφές για ένα νέο σχέδιο επιβολής δασμών 500% σε προϊόντα από οποιαδήποτε χώρα αγοράζει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο από τη Ρωσία. Εάν εφαρμοστεί, το μέτρο θα μπορούσε να πλήξει σκληρά ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Μόσχα.

Στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δασμοί στις ρωσικές εξαγωγές κερδίζει έδαφος, καθώς η εμπορική πολιτική απαιτεί ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία για να εγκριθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα ατομικά βέτο από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν θα ίσχυαν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments