Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: [368154] ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ MH-60 ROMEO (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία, οι κινήσεις του Τραμπ στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου, καθώς και οι καταστάσεις στη Συρία και τη Γάζα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, ενισχυμένο από τον σκοτεινό ρόλο της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να αναδειχθεί ως ισχυρός περιφερειακός παίκτης – δορυφόρος στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες μια εκστρατεία για την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας με σημαντικές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έχουν προγραμματιστεί τρία κορυφαία διακυβερνητικά συμβούλια μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2025.
Τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας (ΑΣΣ) διεξάγονται παράλληλα με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι τον Μάρτιο, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο στις αρχές αυτού του μήνα. Ο Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος ηγέτης που έγινε δεκτός στην καγκελαρία μετά την ίδρυση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τη συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση του ΑΣΣΣ ως επιστέγασμα της συστηματικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας να ενισχύσουν τη διμερή σχέση, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την αύξηση της ελληνικής επιρροής στον αραβικό κόσμο.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν τη σημασία που είχε για τη σχέση της Αθήνας με το Ριάντ η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πριν από τέσσερα χρόνια, να δανείσει μια συστοιχία Patriot για την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η κίνηση έγινε ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη, οι οποίοι είχαν επανειλημμένα στοχοποιήσει σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις πηγές, η διάθεση της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει τη Σαουδική Αραβία άνοιξε το δρόμο για την εμβάθυνση των σχέσεων σε μια νέα βάση, σε σύγκριση με το παρελθόν.
Η Σαουδική Αραβία είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της επιρροής του Ριάντ στον σουνιτικό και αραβικό κόσμο, αλλά και επειδή αποτελεί το ισχυρότερο αντίβαρο στην προσπάθεια της Τουρκίας να επηρεάσει τη μεταπολεμική Συρία. Η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής κρίσιμων υποδομών στη Συρία, καθώς και την παροχή απαραίτητων αγαθών.
Στις 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, όπου επιβεβαιώθηκε η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγικό επίπεδο. Προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή πλαίσια.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με το Κάιρο, καθώς θεωρεί την Αίγυπτο ως πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής και ως αναντικατάστατο «κυματοθραύστη» απέναντι στις μεταναστευτικές ροές από την υποσαχάρια ζώνη. Επιπλέον, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την κυβέρνηση Σίσι το 2020 θεωρείται υποδειγματική συμφωνία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, σε αντίθεση με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ το 2020, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό για το ΑΣΣ τόνισαν ότι η κυβέρνηση Μελόνι αποτελεί πολύτιμο εταίρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάφορα ζητήματα, όπως η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης, με έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Η συνεδρίαση οδήγησε σε 14 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημονίου με τους κρατικούς ιταλικούς σιδηρόδρομους για επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική πλευρά, προκειμένου η Hellenic Train να αποκτήσει νέες αμαξοστοιχίες και αμαξοστάσια. Επίσης, υπογράφηκε μνημόνιο για τον τριπλασιασμό της δυνατότητας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο να φτάσει τα 1.500 MW.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας