Πολιτική

Σε ρυθμούς Προανακριτικής το πολιτικό σύστημα

Σε ρυθμούς Προανακριτικής το πολιτικό σύστημα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Toklik/EUROKINISSI)

Η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών προκαλεί έντονες διεργασίες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες επανακαθορίζουν τη στάση τους ως προς τις ενδεχόμενες εκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες

Στο πολιτικό σκηνικό παρατηρείται έντονη κινητικότητα, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ανακατατάξεις, πριν ακόμη κατατεθεί το πρώτο αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που αφορά τον Κ. Αχ. Καραμανλή, τους πρώην υφυπουργούς Μεταφορών (Κεφαλογιάννη, Παπαδόπουλο, Καραγιάννη) και τον Χρ. Σπίρτζη, παρά την παραγραφή που ισχύει για την περίπτωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα, επιλέγοντας να κινηθεί αυτόνομα, καθώς διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών (30). Σκοπός του είναι να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και κυρίως από την Πλεύση Ελευθερίας, από την οποία χάνει τη δεύτερη θέση στις περισσότερες δημοσκοπήσεις μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η κατάθεση του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα κατατεθεί τη Δευτέρα και ως προς το νομικό σκεπτικό της σημείωσε: «Υπήρχε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την επικινδυνότητα του δικτύου και τα ζητήματα ασφάλειας που υπήρχαν. Και επέτρεψε χιλιάδες άνθρωποι να χρησιμοποιούν τη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Άρα, η κατάσταση που επέτρεψαν να υπάρχει, οδήγησε στην τραγωδία, άρα και στον θάνατο των ανθρώπων. Αυτή είναι η συλλογιστική μας και βάσει αυτής θα καταθέσουμε προανακριτική για τα πολιτικά πρόσωπα».

Επίσης, απάντησε στον κυβερνητικό ισχυρισμό περί μη συγκάλυψης: «Επειδή ακούω συνεχώς να αναρωτιούνται τα κυβερνητικά στελέχη στα πάνελ: “γιατί μας κατηγορούν για συγκάλυψη;”. Θέτω ένα απλό ερώτημα: Όταν έρχεται μια δικογραφία από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του υπουργού για τη σύμβαση 717 και η κυβέρνηση ψηφίζει αρνητικά, αυτό είναι συγκάλυψη; Ναι ή όχι;».

Τη Δευτέρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει το δικό του αίτημα. Το ερώτημα είναι πότε θα απαντήσει η Νέα Δημοκρατία. Θα περιμένει και το δεύτερο αίτημα που έχει προαναγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ή όχι; Φαίνεται ότι αυτή η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αναμένεται να καταλήξουν σύντομα, αφού εξετάσουν το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά προχωρούν πιο αργά, καθώς έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές να καταθέσουν από κοινού αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Το πιο κρίσιμο σημείο του κατηγορητηρίου αφορά την πιθανή εμπλοκή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγορείται από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Αριστερά υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν την παραπομπή του, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει απλώς να κληθεί ως μάρτυρας.

Είναι σαφές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά δεν επιθυμούν την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη σε οποιαδήποτε συζήτηση, αν και ο Αλέξης Χαρίτσης διατηρεί επαφή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments