Ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των ρωσο – ουκρανικών συνομιλιών, να διατυπώσουν τις αντιθετικές προσεγγίσεις τους για τη σημερινή διεθνή θέση της χώρας μας, να τοποθετηθούν αναφορικά με την εξέλιξη στη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών και με την πιθανή εργαλειοποίηση του δυστυχήματος από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Δεν είμαστε εναντίον των Ρώσων αλλά εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
Στο αρχικό ερώτημα σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιάννης Λοβέρδος (ΓΛ) απάντησε λέγοντας: «Ελπίζουμε να βρεθεί λύση. Στην πρωτοβουλία αυτή δεν ανταποκρίθηκε ούτε ο ίδιος ο Πούτιν. Εμείς είμαστε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των Ρώσων, αλλά εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όταν αποκατασταθούν τα πράγματα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι είναι ένας φιλικός λαός. Όμως το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται και σε αυτό δεν κάνουμε υποχωρήσεις. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια συμφωνία ειρήνευσης στην περιοχή με όρους που θα αποδεχθεί και η Ουκρανία και με τρόπο που θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας αυτής, την ελευθερία των κατοίκων της, και όχι τετελεσμένα».
«Μονομερής η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη»
Τοποθετούμενος στο ίδιο ερώτημα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο Παύλος Γερουλάνος (ΠΓ) υπογράμμισε ότι «η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου είναι για την Ελλάδα η βασική προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα, έχουμε μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν την άποψη ότι η Ελλάδα είναι γέφυρα. Βέβαια, καταδικάζουμε τις πράξεις των Ρώσων και της Χαμάς, αλλά δεν σταματάμε να μιλάμε με τους Ρώσους και τους Παλαιστινίους. Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως αποδεκτή ως ένας παράγοντας σταθερότητας. Όμως, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και αλλάζει αυτό το δόγμα. Κάνει μια αρκετά μονομερή πολιτική. Απομονώνεται πολύ και η Ελλάδα δεν έχει την ισχύ που είχε κατά το παρελθόν. Αυτή η απομόνωση της Ελλάδας αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος της Ελλάδας που πρέπει να αποφύγουμε. Αυτή η επικίνδυνη πολιτική του Κ. Μητσοτάκη οδηγεί στην απομόνωση της Ελλάδας».
ΓΛ: «Εμείς φτιάχνουμε γέφυρες. Και η γέφυρα ενώνει τις ΗΠΑ, που ήταν, είναι και θα είναι ο στρατηγικός μας εταίρος, την Ευρώπη, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, μέχρι και την Ινδία. Κομμάτι αυτής της γέφυρας είναι η Ελλάδα. Η λέξη περί δήθεν απομονωτισμού της Ελλάδας είναι κατά τη γνώμη μου αναληθής. Και είναι αναληθής, γιατί παραμένουμε στρατηγικοί συνομιλητές των ΗΠΑ και παραμένουμε αναπόσπαστο τμήμα της Ε.Ε.».
«Η απόδοση δικαιοσύνης, μονόδρομος για να “κλείσει” η τραγωδία των Τεμπών»
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καρώνη, ο ΓΛ υποστήριξε ότι «θα περιμένουμε να δούμε τι πρόταση θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ., να δούμε πόσο τεκμηριωμένη θα είναι. Ο κ. Καρώνης είναι καθηγητής στο ΕΜΠ. Η έκθεση δεν είναι η έκθεση Καρώνη. Πρόκειται για την πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε ο καθηγητής Καρώνης με εντολή του ΕΜΠ. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή είναι μέρος της δικογραφίας. Όσον αφορά τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών, αυτή πρέπει να «κλείσει» και ο μόνος τρόπος για να κλείσει είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη την αποδίδει η ανεξάρτητη δικαστική αρχή. Σε ό,τι αφορά πάνω σε αυτή την εθνική τραγωδία, ήρθαν κάποιοι από την αντιπολίτευση να την εργαλειοποιήσουν για να δημιουργήσουν τεχνητές εντυπώσεις και να κατασκευάσουν θεωρίες συνωμοσίας, που καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Είναι θεωρίες συνωμοσίας περί δήθεν συγκάλυψης, η οποία δεν υπήρξε ποτέ. Υπερβολικές και λανθασμένες δηλώσεις μπορεί να έγιναν. Όμως συγκάλυψη δεν έγινε. Και όσον αφορά τον κ. Τριαντόπουλο, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστικό συμβούλιο, με επικεφαλής διακεκριμένους δικαστές. Αυτό δεν είναι έργο ενός πολιτικού κόμματος ή της Βουλής».
«Αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα γύρω από τα Τέμπη»
Στο ερώτημα για το αν ο Κ. Μητσοτάκης είναι «αρχιερέας της συγκάλυψης» για τα Τέμπη, ο ΠΓ απάντησε πως «αν η Νέα Δημοκρατία είχε το ύφος του κ. Λοβέρδου, τα πράγματα θα είχαν προχωρήσει πολύ καλύτερα. Υπάρχουν δυο παράμετροι για τα Τέμπη. Το ένα σκέλος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, εξίσου σημαντική. Αν απαντήσουμε σε τέσσερα ερωτήματα που συνδέονται με τα Τέμπη μπορούμε να λύσουμε τεράστιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η 717; Πώς τοποθετήθηκε εκεί ο συγκεκριμένος σταθμάρχης; Γιατί δεν ακούστηκαν οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων; Και τελικά, γιατί έγινε το μπάζωμα; Αυτά τα ερωτήματα τα συναντάμε σε όλες τις εθνικές τραγωδίες. Η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας να παρακάμπτει διαδικασίες δείχνει μια διάθεση συγκάλυψης. Μπορεί να καλύπτουμε ευθύνες που δεν θέλουμε να φανούν για χίλιους λόγους. Εφόσον δεν υπάρχει κανένας άλλος που αναλαμβάνει την ευθύνη, εκ των πραγμάτων ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος. Η συγκάλυψη είναι γιατί, αντί να απαντήσουμε αυτά τα τέσσερα ερωτήματα, για τους όποιους λόγους έχει αποφασίσει ο κύριος Μητσοτάκης, αδυνατούμε για άλλη μια φορά, ως πολιτικό σύστημα, να έρθουμε προ των ευθυνών μας, και για τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση σήμερα και για οτιδήποτε έχει συμβεί κατά το παρελθόν. Όταν μια κυβέρνηση αποδέχεται ότι ένα παιδί μπαίνει στο τρένο και λέει «μην ανησυχείς, μάνα, θα καθίσω στα πίσω βαγόνια», αυτό δείχνει πως βρισκόμαστε πάλι προ μιας κατάστασης, την οποία αρνούμαστε να διορθώσουμε, γιατί αρνούμαστε να φτάσουμε στην πηγή του προβλήματος. Δεν έχω κρίνει ποτέ κανένα πόρισμα και δεν το έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για έναν απλό λόγο: δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο ειδικούς από τους ειδικούς.
Αναφορικά με τη λεγόμενη «εργαλειοποίηση», αν πάω σε ένα νοσοκομείο και δεν μείνω ικανοποιημένος και πω ότι το ΕΣΥ καταρρέει, θα κάνω εργαλειοποίηση;».
«Υπάρχει μια προσπάθεια, για τους όποιους λόγους, να μη λάμψει η αλήθεια και αυτό είναι συγκάλυψη»
Ο ΠΓ ρωτήθηκε, στο σημείο αυτό, για το αν το ΠΑΣΟΚ σκέπτεται και την παραπομπή για κακούργημα το Χρίστου Σπίρτζη και απάντησε, λέγοντας: «Εξετάζουμε οτιδήποτε θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τα οποία είναι πλέον επιτακτικά. Το θέμα δεν είναι να προστατευθεί κάποιος. Το θέμα εδώ είναι να λάμψει η αλήθεια. Αν ο Μητσοτάκης το ήθελε αυτό πραγματικά, δυο χρόνια μετά θα είχαμε πολύ πιο σοβαρές αναλύσεις για αυτά τα ζητήματα που θέτω. Υπάρχει μια προσπάθεια, για τους όποιους λόγους, να μη λάμψει η αλήθεια και αυτό είναι συγκάλυψη».
«Με το πόρισμα του ΕΜΠ καταρρίφθηκαν τα ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας»
Τοποθετηθείς για το αν μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καρώνη, έχει επικρατήσει ένα κλίμα ενθουσιασμού και επανάπαυσης στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ο ΓΛ ξεκάθαρα τόνισε πως «αυτά που κατέρρευσαν είναι τα ψέματα και οι θεωρίες συνωμοσίας. Από εκεί και πέρα το δυστύχημα έγινε, τα Τέμπη έγιναν, και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Εκεί πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών. Από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν ορισμένα λάθη επικοινωνιακά. Δεν έγινε κάποια προσπάθεια συγκάλυψης, γιατί δεν υπήρχε κάτι για να συγκαλυφθεί. Έγιναν επικοινωνιακά λάθη με τον τρόπο που λειτούργησε η εξεταστική επιτροπή, θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει καλέσει και άλλους μάρτυρες. Όμως, αυτό δεν έγινε με τη λογική τού να συγκαλυφθεί κάτι».
«Προβληματική η σημερινή διακυβέρνηση για μια σειρά από θέματα»
Στο ερώτημα της κ. Χύτου για το αν η αντιπολίτευση εργαλειοποίησε τα Τέμπη για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η μεγάλη αγωνία της κοινωνίας είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από θέματα που δείχνουν μια προβληματική διακυβέρνηση. Άλλωστε, και μόνο το θέμα της ακρίβειας αρκεί για να αξιολογηθεί αρνητικά η κυβέρνηση. Δεν είναι λοιπόν κριτήριο η επικοινωνία. Κριτήριο είναι να λάμψει η αλήθεια. Κάθε φορά που το πολιτικό σύστημα δεν κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και αφήνει περισσότερα παιδιά να μπαίνουν στα τρένα και να κινδυνεύουν, εκεί είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος».
«Οι προσπάθειές μας είναι επάνω στους ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα πέρα»
Τέλος, στο ερώτημα για το αν υφίσταται θέμα ηγεσίας για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «όταν ολοκληρώθηκε η πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά μας εκτοξεύθηκαν και ο λαός μάς έδωσε τα εύσημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυσκολία να κεφαλαιοποιήσει πάνω σε θέματα για τα οποία άλλα κόμματα εκφράζουν θυμό. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και να δώσουμε μια εναλλακτική διακυβέρνησης. Όταν ο κόσμος φτάσει στην κάλπη, εκεί θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη θέλει να κυβερνήσει».
Παίρνοντας το λόγο στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι το κόμμα με τα μεγαλύτερα δημοσκοπικά κέρδη, αφού δεν απέφυγε την εργαλειοποίηση του τραγικού δυστυχήματος.
Ακόμη, υπάρχει υψηλό κόστος ζωής, υπάρχουν άνθρωποι που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα και με αυτούς ασχολούμαστε. Προς αυτούς κατευθύνονται όλες μας οι προσπάθειες. Και στο ερώτημα που θα τεθεί σε δυο χρόνια ποιος θέλει να κυβερνήσει, η απάντηση που δίνεται είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Πηγή: pagenews.gr