Διεθνή

Με αναφορές και στα ελληνικά το μήνυμα «αγάπης» του Πάπα Λέοντα ΙΔ’

Με αναφορές και στα ελληνικά το μήνυμα «αγάπης» του Πάπα Λέοντα ΙΔ’

Πηγή Φωτογραφίας: Tribune de Geneve

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος

Ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης του πάπα Λέοντα του ΙΔ’, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όλη η περιοχή γύρω από το Βατικανό ήταν κατάμεστη από πιστούς, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 250.000.

Όπως επιτάσσει η παράδοση, αναγνώσθηκαν αποσπάσματα του Ευαγγελίου και στα ελληνικά. Πρόκειται, όμως, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, και για ένα ουσιαστικό μήνυμα υπέρ της ενότητας των χριστιανών. Παράλληλα, πριν από την έναρξη της τελετής, ο πάπας Λέων έκανε τον γύρο της πλατείας και χαιρέτισε τους πιστούς με το papamobile, το όχημα που χρησιμοποιεί ο κάθε ποντίφικας.

Οι δυο σημαντικότερες στιγμές της θρησκευτικής αυτής τελετής ήταν η ένδυση με τα «άμφια του καλού ποιμένα» και η παράδοση στον πάπα του «δαχτυλιδιού του αλιέα», σύμβολο της θρησκευτικής εξουσίας του.

Κύρια θέση στους θρησκευτικούς ταγούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Αμερικανός ποντίφικας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μεταβεί στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, μαζί με τον Βαρθολομαίο, για τα χίλια επτακόσια χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο. Μένει να διαπιστωθεί αν το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και από τον Φραγκίσκο, ή αν θα χρειαστεί μια μικρή αναβολή.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο πάπας Λέων αναφέρθηκε στον πρόσφατο χαμό του πάπα Φραγκίσκου και στη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, κατά τη διαδικασία του κονκλαβίου. «Με επέλεξαν χωρίς να έχω καμία αξία, βρίσκομαι ενώπιόν σας, με φόβο, τρεμάμενος, ως αδελφός και υπηρέτης της πίστης και της ευτυχίας σας», τόνισε ο πάπας.

Πρόσθεσε, δε, ότι το ελληνικό ρήμα «αγαπάω» στο Ευαγγέλιο μας δείχνει την αγάπη που μας δείχνει ο Θεός, μια αγάπη χωρίς επιφυλάξεις και υπολογισμούς. Ο Λέων ο ΙΔ’ υπογράμμισε, τέλος, ότι κύριος στόχος της Καθολικής Εκκλησίας πρέπει να είναι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και τη σημασία της εγγύτητας με τις «αδελφές Χριστιανικές Εκκλησίες».

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πάπα Λέοντα 14ο είχε η Ελληνιδα υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, που παρευρέθη στην ενθρόνιση του νέου Πάπα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Μετά την ολοκλήρωσή της τελετής η υπουργός είχε την προβλεπόμενη ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πάπα προκειμένου να τον συγχαρεί. Η κυρία Ζαχαράκη στη δήλωση της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μηνύματα του νέου Ποντίφικα για αγάπη και αλληλέγγυη, με έμφαση στην ψυχική ενδυνάμωση και έμπνευση των νέων.

Υπενθυμίζεται, ότι στην ελληνική αποστολή μετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments