Boeing: Ο μεγάλος κερδισμένος του ταξιδιού Τραμπ στη Μέση Ανατολή με συμφωνίες 238 δισ. δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Boeing: Ο μεγάλος κερδισμένος του ταξιδιού Τραμπ στη Μέση Ανατολή με συμφωνίες 238 δισ. δολαρίων
Η Boeing φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το πρόσφατο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, καθώς εξασφάλισε συμφωνίες-μαμούθ που σηματοδοτούν την επιστροφή της στην κορυφή μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.
Την Τετάρτη, η Qatar Airways ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τουλάχιστον 160 αεροσκάφη της Boeing, σε μια συμφωνία που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ανέρχεται στα 96 δισ. δολάρια, η μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία της εταιρείας.
Η σκηνή ήταν εντυπωσιακή: οι διευθύνοντες σύμβουλοι υπέγραφαν τα έγγραφα, αντάλλαζαν χειραψίες, και από πίσω τους, ο Τραμπ με τον Εμίρη του Κατάρ χειροκροτούσαν. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μάλιστα φιλικό χτύπημα στην πλάτη του επικεφαλής της Boeing, Κέλι Όρτμπεργκ. Σπάνια οι ηγέτες κρατών συμμετέχουν σε τέτοιες τελετές, κάτι που υποδηλώνει τη στρατηγική σημασία που προσδίδει ο Τραμπ στην υποστήριξη της Boeing, αναφέρει το Business Insider.
Η συμφωνία περιλαμβάνει 30 αεροσκάφη 777X, με επιπλέον επιλογές για δεκάδες ακόμη. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί και καθυστερεί εδώ και χρόνια. Πέρσι, οι δοκιμές πτήσης διακόπηκαν λόγω βλάβης σε κρίσιμο εξάρτημα, και η Boeing ανακοίνωσε πως η πρώτη παράδοση μετατίθεται για το 2026, προκαλώντας την ενόχληση πελατών όπως η Emirates. Ωστόσο, η Qatar Airways επέλεξε να στηρίξει ανοιχτά την εταιρεία, με τον CEO Μπαντρ Αλ-Μιρ να δηλώνει: «Ας μην κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα».

Παράλληλα, η Boeing φαίνεται να κερδίζει και από τη συμφωνία αμυντικού εξοπλισμού με τη Σαουδική Αραβία, ύψους 142 δισ. δολαρίων, την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη στην ιστορία».
Όλα αυτά αποτελούν σημάδια ότι ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής καταφέρνει να επουλώσει τις πληγές του μετά από ένα ταραχώδες 2024. Η χρονιά ξεκίνησε με δυσάρεστο τρόπο, όταν ένα κάλυμμα εξόδου εκτάκτου ανάγκης αποκολλήθηκε εν πτήσει από ένα 737 Max. Οι ρυθμιστικές αρχές μείωσαν την παραγωγή της Boeing, απαιτώντας εκτενείς ελέγχους. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρέδωσε 45 εμπορικά αεροσκάφη τον προηγούμενο μήνα, σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η στροφή του Τραμπ προς την Boeing
Αξιοσημείωτη είναι και η αλλαγή στάσης του ίδιου του Τραμπ απέναντι στην Boeing. Πριν ακόμα ανακοινωθεί η παραγγελία του Κατάρ, τα αεροσκάφη κυριαρχούσαν στην ατζέντα του ταξιδιού. Ο πρώην πρόεδρος αποκάλυψε ότι θα δεχτεί «με χαρά» ως δώρο από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ ένα Boeing 747 αξίας 400 εκατ. δολαρίων, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, τόσο σε ηθικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Η συγκυρία του «δώρου» με την ανακοίνωση της κολοσσιαίας παραγγελίας θέτει εύλογα ερωτήματα για τα κίνητρα της Ντόχα. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Qatar Airways δεν περίμενε να κάνει την ανακοίνωση στο επερχόμενο Σαλόνι του Παρισιού, αλλά την «προσάρμοσε» στην επίσκεψη Τραμπ.
Ο Τραμπ φέρεται να επιθυμεί το συγκεκριμένο 747 να χρησιμοποιηθεί ως Air Force One, αφού η Boeing καθυστερεί εδώ και χρόνια την παράδοση του νέου προεδρικού αεροσκάφους. Ο ίδιος είχε επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση κατά την πρώτη του θητεία, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στην εταιρεία. Τον Φεβρουάριο μάλιστα επισκέφθηκε ένα Boeing 747 του Κατάρ στη Φλόριντα – πιθανότατα αυτό που σήμερα του προσφέρεται.
Η υποστήριξή του προς την Boeing στο Κατάρ αποτυπώνει μια σημαντική μεταστροφή και σίγουρα θα εκτιμηθεί από την εταιρεία, ειδικά ενόψει των προβλημάτων με το Air Force One.
Μια ανάσα ανάμεσα στους δασμούς και την κρίση
Η Boeing, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ, είχε επίσης πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αεροσκάφη που προορίζονταν για κινεζικές εταιρείες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ λόγω των επιβαλλόμενων δασμών. Ωστόσο, τη Δευτέρα, Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν σε μείωση δασμών κατά 115%.
Αν και η οικονομική αξία της εμπορικής συμφωνίας είναι σημαντική, δεν συγκρίνεται με το όφελος της αποκατάστασης της φήμης της Boeing μέσα από το διπλωματικό «σόου» στη Μέση Ανατολή.
Η εβδομάδα αυτή προσέφερε στην ιστορική εταιρεία μια χρυσή ευκαιρία να δείξει ότι αφήνει πίσω της τις σκοτεινές μέρες του 2024.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας