Στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης έπεσαν 1,288 εκατ. φορολογούμενοι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης έπεσαν 1,288 εκατ. φορολογούμενοι
Στα εισοδήματα παλαιότερων ετών κατέφυγαν το 2024 περίπου 350.000 φορολογούμενοι προκειμένου να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Με την επίκληση εισοδημάτων παλαιότερων ετών είτε απέφυγαν εντελώς, ή περιόρισαν την τεκμαρτή φορολόγηση, από την οποία πάντως δεν γλίτωσαν 1.288.038 φορολογούμενοι. που πιάστηκαν στην απόχη των τεκμηρίων σύμφωνα με το businessdaily.gr
Πρόκειται για την «ανάλωση κεφαλαίου», που χρησιμοποιείται για να καλύψει τη διαφορά των τεκμηρίων, για κάποιο φορολογικό έτος, όταν τα εισοδήματα που δηλώνονται το επίμαχο έτος είναι χαμηλότερα.
Στην περίπτωση αυτή, η εφορία δέχεται ότι ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί παλαιότερα εισοδήματα, εφόσον είναι υπαρκτά, φορολογήθηκαν και αποδεικνύονται από τις παλαιότερες φορολογικές του δηλώσεις.
Είναι η πιο ασφαλής μέθοδος κάλυψης των τεκμηρίων, την οποία, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι.
Για την «ανάλωση κεφαλαίου» ο φορολογούμενος συμπληρώνει τους κωδικούς 787 και 788 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2024, συμπλήρωσαν τους εν λόγω κωδικούς συμπλήρωσαν 347.787 φορολογούμενοι, οι οποίοι επικαλέστηκαν εισοδήματα από τον «φορολογικό κουμπαρά» συνολικού ύψους 6,04 δισ. ευρώ ή 17.354 ευρώ κατά μέσο όρο.
Οι υπόχρεοι της δήλωσης ήταν 283.868 άτομα που δήλωσαν αποταμιεύσεις προηγουμένων ετών, ύψους 4,89 δισ. ευρώ και 63.819 σύζυγοι που δήλωσαν παλαιά εισοδήματα ύψους 1,14 δισ. ευρώ.
Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φορολογούμενους που έχουν πρόβλημα τεκμηρίων, ακόμη και αν δεν το έπραξαν ήδη, αφού μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, χωρίς πρόστιμα, έως την 15η Ιουλίου.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας