Κεντροαριστερά: Επιταχύνονται οι διεργασίες για νέο σχήμα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Toklik/EUROKINISSI)
Μια μυστική σύσκεψη υπό την προεδρία της Λούκας Κατσέλη, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, ενισχύει τις φήμες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στην κεντροαριστερά και επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για ραγδαίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η ίδρυση αυτού του νέου φορέα. Η πρώην υπουργός φέρεται να δήλωσε: «Στις επόμενες εκλογές θα υπάρχει νέο ψηφοδέλτιο». Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, ο Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής του «Κόσμου», καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πρώην τομεάρχες από την επαρχία και πασοκογενείς πρώην βουλευτές που είχαν μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου, όπως ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης και ο Δημήτρης Πιπεργιάς.
Σημειώνεται ότι οι ζυμώσεις στον τομέα της κεντροαριστεράς είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα. Το βαρόμετρο της Real Poll για τον Μάιο περιλάμβανε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα. Ρώτησε τους συμμετέχοντες πώς αξιολογούν την πιθανότητα επιστροφής του Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Το 24% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά. Ειδικότερα, στην ανάλυση των απαντήσεων ανά κομματική προέλευση, το 33,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 24,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 29,8% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, το 47% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας και το 18,1% των ψηφοφόρων της Νίκης εξέφρασαν θετική ή μάλλον θετική γνώμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επηρεασμένος από εσωτερικές συγκρούσεις που φαίνεται να εντείνονται ενόψει του συνεδρίου. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη ρητορική του περί επιστροφής σε κυβερνητική πορεία, δεν καταφέρνει να μεταφράσει αυτή την κατάσταση σε δημοσκοπική άνοδο.

Η ιδέα ενός νέου πολιτικού φορέα, που δεν θα είναι απλώς «ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλο όνομα», αλλά θα προσφέρει κάτι καινούργιο με σαφή ταυτότητα, νέες συμμαχίες και ρήξη με τις παλιές, φθαρμένες δομές της αριστεράς, θεωρείται από πολλούς συνομιλητές του ως μη ουτοπική. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει στοιχειώδης αντιπολιτευτικός λόγος απέναντι σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί σχεδόν χωρίς εμπόδια. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι σαφώς «όχι», ωστόσο μπορεί να καλύψει το κενό της αντιπολίτευσης και σίγουρα να συγκεντρώσει ένα σημαντικό διψήφιο ποσοστό, που θα τον επαναφέρει στο πολιτικό παιχνίδι με νέους όρους και προϋποθέσεις. Ο Τσίπρας είναι καλά ενημερωμένος για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τα δημοσκοπικά δεδομένα που συχνά έχει στα χέρια του. Επιπλέον, διεξάγονται και δημοσκοπήσεις ειδικά για τον ίδιο. Γνωρίζει επίσης ότι σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, με έντονη πόλωση και ισχυρά διλήμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και να μην μπει στη Βουλή και ο ίδιος να μην είναι καν βουλευτής. Όσο λοιπόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν πειστικό κυβερνητικό ρόλο και λόγο τόσο πιο πιθανό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανιστεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο με έναν δικό του κομματικό σχηματισμό πριν από τις επόμενες εκλογές, διεκδικώντας το μεγαλύτερο εκλογικό κομμάτι της αντιπολίτευσης.
Ενώ η κυβερνητική παράταξη συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά της, ξεπερνώντας το «ψυχολογικό όριο» του 30% και φτάνοντας το 32%, τα πρώην κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν σημάδια δημοσκοπικής κατάρρευσης, δημιουργώντας έτσι χώρο για την ανάπτυξη της Πλεύσης Ελευθερίας. Στην ποιοτική ανάλυση της δημοσκόπησης αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος των ηγετών των κομμάτων στην ανταπόκριση του εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με τη RealPolls, σε ένα υποθετικό σενάριο όπου όλα τα κόμματα είχαν διαφορετικούς αρχηγούς από τους τωρινούς, το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη θα σημείωνε εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά του, φτάνοντας το 17,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο θα έφτανε το 8,4%. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα περιοριζόταν στο 24%, και το ΚΚΕ χωρίς τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα έφτανε το 5,1%. Σημαντική μείωση θα παρουσίαζαν και η Πλεύση Ελευθερίας, που χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα υποχωρούσε στο 2,8%, καθώς και η Ελληνική Λύση, που χωρίς τον Κυριάκο Βελόπουλο θα έπεφτε στο 2,2%, με αποτέλεσμα να μην περνούν το κατώφλι της Βουλής και σχεδόν να εξαφανίζονται από τον εκλογικό χάρτη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας