Οεκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Στις 17:00 θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών για την Ουκρανία θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Σε φάση πυρετώδους διπλωματικής κινητικότητας βρίσκονται Ουάσιγκτον, Μόσχα και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με φόντο την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν που θα γίνει σε λίγες ώρες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αιφνιδιασμένοι από την πρωτοβουλία, ζητούν να έχουν λόγο πριν από μια συνομιλία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το διπλωματικό παζλ: Τηλέφωνα, παρασκηνιακές συναντήσεις και “κόκκινες γραμμές”
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ζήτησαν επείγουσα επικοινωνία με τον Τραμπ, πριν από την αυριανή του συνομιλία με τον Πούτιν. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές θέσεις και ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη πριν η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε ανεπίσημη «διμερή διαμεσολάβηση».
Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε μέσω της Truth Social ότι σκοπεύει να μιλήσει τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη στείλει θετικά μηνύματα, δηλώνοντας πως «όπως σέβεται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ θέλει και εκείνος να σεβαστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας», ενώ το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την επικείμενη τηλεφωνική επαφή.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, βρέθηκε στη Ρώμη, όπου είχε συναντήσεις με τον καγκελάριο Μερτς και τον Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια συντονισμού εν όψει της κλιμακούμενης διπλωματικής δραστηριότητας. Στο περιθώριο των ίδιων επαφών, επαινέθηκε η πρόσφατη ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας ως θετική ένδειξη αποφόρτισης.
Σημεία σύγκρουσης και απρόβλεπτες ισορροπίες
Πάντως παρά τις επικοινωνιακές κινήσεις καλής θέλησης, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαθύ. Η Μόσχα, σύμφωνα με Ουκρανό διαπραγματευτή, φέρεται να ζητά πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις υπό διεκδίκηση περιοχές, μια θέση που απέχει σημαντικά από τις προηγούμενες ειρηνευτικές γραμμές διαλόγου.
Ο καγκελάριος Μερτς, από τη Ρώμη, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, δηλώνοντας πως «μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί πρόοδος», ενώ ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως η συνομιλία με τον Πούτιν θα είναι «παραγωγική». Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επικοινωνία να οδηγήσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ακόμα και σε αναβίωση της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας