Γεωπολιτικά

Η Τουρκία στοχεύει σε περιφερειακά κέρδη μετά την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Συρία

Η Τουρκία στοχεύει σε περιφερειακά κέρδη μετά την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Η ελάφρυνση των κυρώσεων ανοίγει την πόρτα για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Συρίας και άλλες επενδύσεις, με τις τουρκικές επιχειρήσεις και τα χρήματα του Κόλπου να είναι έτοιμα να ηγηθούν της προσπάθειας

Σε μια εντυπωσιακή αντιστροφή της μακροχρόνιας πολιτικής των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να άρει τις κυρώσεις στη Συρία, σηματοδοτώντας μια σημαντική γεωπολιτική αλλαγή για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει τον ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει το al monitor, ο Τραμπ ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία ότι θα άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας και, την επόμενη ημέρα, πραγματοποίησε μια ιστορική συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα. Περιφερειακοί αναλυτές λένε ότι η Συρία και οι γείτονές της, ιδίως η Τουρκία, θα μπορούσαν να δουν γρήγορα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Με τη δυναστεία Άσαντ να αποτελεί παρελθόν και τους διεθνείς επενδυτές να εποφθαλμιούν τις ευκαιρίες ανοικοδόμησης στη Συρία, η στροφή του Τραμπ θα μπορούσε να επιταχύνει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων και να ανοίξει το δρόμο για βαθύτερη συνεργασία ιδίως μεταξύ της Τουρκίας, των κρατών του Κόλπου και της νέας συριακής ηγεσίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ανακούφιση από τις κυρώσεις από μόνη της δεν μπορεί να διορθώσει τις βαθιές πληγές της Συρίας ή να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ιδίως με τις περικοπές της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, τις συνεχιζόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις και τις ανεπίλυτες εθνοτικές διαιρέσεις που περιπλέκουν την πορεία προς τα εμπρός.

Παρ’ όλα αυτά, η Συρία και η Τουρκία θα δουν κάποια άμεσα οφέλη από την ανακούφιση από τις κυρώσεις, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να επιταχύνει την επιστροφή των Σύρων αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, γεγονός που θα βοηθούσε τις αγορές εργασίας και των δύο χωρών, καθώς και να αυξήσει την περιφερειακή συνεργασία για την παροχή βοήθειας στη Δαμασκό. Η συγκράτηση της επιθετικότητας του Ισραήλ κατά της Συρίας θα αποτελούσε ένα άλλο πλεονέκτημα εάν εφαρμοζόταν.

“Τυχερό χτύπημα”

“Η απόφαση του Τραμπ να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία είναι πολύ, πολύ σημαντική. … Είναι ένα πραγματικό χτύπημα τύχης για τους Σύριους”, δήλωσε ο Άρον Λουντ, αναλυτής στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (FOI) και συνεργάτης του think tank Century International της Νέας Υόρκης.

“Η άποψη της Ουάσινγκτον για τη Συρία μετά τον Άσαντ φαινόταν να γίνεται όλο και πιο αρνητική και εχθρική και φαινόταν ότι ακόμη και η περιορισμένη ανακούφιση από τις κυρώσεις που προσέφερε ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Ο Τραμπ υπόσχεται τώρα μια στροφή 180 μοιρών”, δήλωσε ο Λουντ στο Al-Monitor.

Κατά τη διάρκεια του σχεδόν 14ετούς εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας των 23 εκατομμυρίων κατοίκων υπέστη εσωτερικό εκτοπισμό και ένας παρόμοιος αριθμός κατέφυγε στο γειτονικό Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε από 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.

Ο Λουντ δήλωσε ότι χωρίς την ανακούφιση από τις κυρώσεις, η Συρία πιθανότατα θα είχε μπει σε ένα «οικονομικό σπιράλ θανάτου», με την οικονομική δυστυχία να επιδεινώνει τη δημόσια οργή, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον βίαιο εξτρεμισμό.

«Με την ανακούφιση από τις κυρώσεις, η Συρία έχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα», δήλωσε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχει, και υπάρχουν ακόμη τεράστια εμπόδια – αλλά επιτέλους, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για κάτι καλύτερο, μετά από όλα αυτά τα χρόνια της δυστυχίας και της στέρησης».

Η Τουρκία έχει παρουσιαστεί ως ένας σημαντικός ξένος υποστηρικτής της κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου. Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια καταγεγραμμένους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Άσαντ και των ομάδων της αντιπολίτευσης που τον πολέμησαν. Ο αριθμός των Σύρων χωρίς χαρτιά είναι άγνωστος, αλλά η φιλοξενία τους έχει κοστίσει στην Άγκυρα δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ομέρ Οζκιζίλτσικ, ειδικός σε θέματα Συρίας και συνεργάτης του Προγράμματος Συρία στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι μόλις χαλαρώσουν οι κυρώσεις, μπορεί επίσης να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των μαζικών οικιστικών έργων.

«Με την άρση των κυρώσεων, οι Σύροι θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», δήλωσε στο Al-Monitor. «Επίσης, οι Ευρωπαίοι, τα αραβικά κράτη και η Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν τους Σύρους σε αυτές τις προσπάθειες τώρα και να επενδύσουν στη χώρα».

Η άρση των κυρώσεων θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και την επιστροφή των προσφύγων από την Τουρκία, δήλωσε ο Οζκιζίλτσικ.

Ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών

Έχοντας συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Σαράα σε ομιλία του ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις πιέσεις που άσκησαν για την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη χώρα του.

Ο Οζκιζίλτσικ πιστεύει ότι το τέλος των αμερικανικών κυρώσεων θα μπορούσε να μετατρέψει τη Συρία σε μια «περιοχή συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και των αραβικών χωρών, ιδίως των πλούσιων σε πετρέλαιο μοναρχιών του Κόλπου.

«Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες είναι οι δεύτερες μετά την Κίνα στον κόσμο», δήλωσε ο Οζκιζίλτσικ. “Αλλά η Τουρκία δεν έχει το οικονομικό κεφάλαιο και επομένως χρειάζεται τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία ως εταίρους. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία όλοι κερδίζουν”.

Ο Λουντ συμφώνησε, λέγοντας: “Εάν ο Τραμπ τηρήσει την υπόσχεσή του … οι συμπαθείς ξένες κυβερνήσεις, όπως η Τουρκία ή το Κατάρ και άλλα κράτη του Κόλπου, μπορούν να αρχίσουν να δαπανούν μεγάλα ποσά για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Συρίας. Για την Τουρκία, αυτό ανοίγει νέες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές”.

Εμπόδια στην ανάκαμψη

Παρά την ανακοίνωση του Τραμπ για τον τερματισμό των κυρώσεων, ο Λουντ προειδοποίησε ότι υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Ένα άμεσο πρόβλημα είναι η απόφασή του τον Ιανουάριο να παγώσει ή να καταργήσει τη χρηματοδότηση της USAID, της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

Η USAID αποτελούσε για χρόνια σημαντικό πάροχο βοήθειας σε όλη τη Συρία, αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επηρεάσει αρνητικά διάφορα έργα. Μεταξύ των διαταραχών είναι οι περικοπές στη χρηματοδότηση του έργου των οργανώσεων ιατρικής βοήθειας με έδρα τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ιατρική υποστήριξη, και η χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αποριζοσπαστικοποίησης σε στρατόπεδα κράτησης όπου φιλοξενούνται περίπου 15.000 μαχητές του ISIS και οι συγγενείς τους. Αυτά τα προγράμματα κατά του ISIS έχουν σταματήσει.

Πέρα από τις περικοπές της αμερικανικής βοήθειας, οι δυνητικοί δωρητές και επενδυτές είναι πιθανό να αποτραβηχτούν στο εγγύς μέλλον από τις κατεστραμμένες υποδομές και την οικονομία της Συρίας, οι οποίες έχουν επιδεινώσει τη δημόσια διαφθορά, καθώς και από τις εσωτερικές διαιρέσεις και τις θρησκευτικές εντάσεις της χώρας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αιματηρές επιθέσεις κατά της μειονότητας των Αλαουιτών.

Έτσι, υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης της Συρίας, ο Λουντ δήλωσε: “Η ανακούφιση από τις κυρώσεις και τα χρήματα δεν θα είναι αρκετά. Για να σταθεί ξανά στα πόδια της, η Συρία χρειάζεται ξένη υποστήριξη, ικανή και ρεαλιστική ηγεσία και πολλή τύχη”.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments