Moντέλο Αλεξανδρούπολης» για τον ΟΛΒ – Νέες επενδύσεις,σιδηρόδρομος και γεωπολιτική αναβάθμιση

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟΥ ΠΛΩΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΚΟΡΑΗΣ" ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
Σε τροχιά συνολικής αναβάθμισης εισέρχεται το λιμάνι του Βόλου, με την κυβέρνηση και το Υπερταμείο να υιοθετούν το «μοντέλο Αλεξανδρούπολης». Στο επίκεντρο βρίσκονται η εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, η ενίσχυση των υποδομών, η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η αξιοποίηση της στρατηγικής του θέσης. Η στροφή από την ιδιωτικοποίηση προς την κρατική επένδυση σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για την αναπτυξιακή αξιοποίηση κρίσιμων λιμενικών υποδομών.
Το λιμάνι του Βόλου εισέρχεται σε φάση ανασχεδιασμού, μετά την κυβερνητική απόφαση για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και την υιοθέτηση ενός μοντέλου αξιοποίησης με κρατική συμμετοχή, κατά τα πρότυπα της Αλεξανδρούπολης. Σύντομα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάβει την κατάρτιση νέου επιχειρηματικού σχεδίου και την αναθεώρηση του master plan.
O διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει στις 30 Μαΐου και ο προϋπολογισμός-αμοιβή του συμβούλου ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Ο σύμβουλος θα μελετήσει όλες τις δυνατότητες του λιμανιού , τις περιοχές προς ανάπτυξη , την τιμολογιακή πολιτική καθώς και τι ισχύει σε άλλα ανταγωνιστικά προς τον Βόλου λιμάνια. Όπως επεσήμαναν στο newmoney κύκλοι του Υπερταμείου στόχος είναι να υπάρξει master plan έως το προσεχές φθινόπωρο το οποίο θα είναι η βάση για την αναθεώρηση του στρατηγικής ανάπτυξης του λιμανιού -master plan το οποίο θα συνοδεύεται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πιο συγκεκριμένα την «Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων» -ΕΣΑΛ, ένα θεσμοθετημένο όργανο που έχει ως κύρια αποστολή τον σχεδιασμό, την ιεράρχηση και την έγκριση έργων λιμενικής υποδομής σε όλη τη χώρα, λαμβάνοντας γνωμοδοτήσεις μεταξύ άλλων από την Περιφέρεια και τον Δήμο. Στη συνέχεια οι γνωμοδοτήσεις με την πρόταση του ΕΣΑΛ κατατίθενται στο υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο και αυτό καταθέτει την άποψη του. Ο φάκελος στη συνέχεια πάει στο ΣτΕ και εφόσον εγκριθεί δημοσιεύεται σε Π.Δ.
«Θέλουμε να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του master plan έως τα τέλη του 2025» ανέφεραν στο newmoney κύκλοι του Υπερταμείου.
Η χρηματοδότηση των έργων θα καλυφθεί τόσο από το Υπερταμείο – βασικό μέτοχο του ΟΛΒ – όσο και από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Στόχος είναι η δραστική βελτίωση της λειτουργίας του λιμένα, αλλά και η διεύρυνση της συμβολής του στην τοπική και εθνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως, όπως και στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι είχε αρχικά ενταχθεί στο πρόγραμμα παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε μάλιστα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής ο ΟΛΘ (όμιλος Σαββίδη) για το 67% των μετοχών του ΟΛΒ έναντι 51 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ματαιώθηκε τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη – μεταξύ άλλων – τις εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel».
Η στρατηγική αξία του λιμανιού αποτυπώνεται και στην επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι ο ΟΛΒ μπορεί να αποτελέσει «πύλη εξωστρέφειας» για τη Θεσσαλία, αλλά και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την ενίσχυση των ελληνικών συμφερόντων στη Μεσόγειο.
Η γεωπολιτική σημασία του λιμανιού ενισχύεται από την εγγύτητά του τόσο με τον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας όσο και με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Όπως και στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι του Βόλου εκτιμάται ότι μπορεί να υποστηρίξει στρατιωτική δραστηριότητα συμμαχικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA).
Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί έργο 100,5 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση του λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα από τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Υπερταμείου (PPF). Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης έργα αποκατάστασης των ζημιών στη λιμενολεκάνη, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.
Με συνδυασμό υποδομών, γεωγραφικής θέσης και στρατηγικού σχεδιασμού, το λιμάνι του Βόλου φιλοδοξεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναπροσαρμόζει τη λιμενική της πολιτική με έμφαση στην εθνική αξιοποίηση και την περιφερειακή σταθερότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας