Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα θέσει προτεραιότητα τη θαλάσσια ασφάλεια και την αντιμετώπιση απειλών

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα θέσει προτεραιότητα τη θαλάσσια ασφάλεια και την αντιμετώπιση απειλών

Πηγή Φωτογραφίας: (ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την άφιξη του Πρωθυπουργού της Κροατίας Andrej Plenković (δεν εικονίζεται) για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και την ανάγκη συλλογικής δράσης έναντι των σύγχρονων απειλών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναδείξει τις σύγχρονες προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο της ομιλίας του θα βρεθούν οι ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων του λαθρεμπορίου, της τρομοκρατίας, της πειρατείας, των υβριδικών επιθέσεων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την επιτακτική ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών που απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ζητήματα όπως η παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων, που υπονομεύουν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε αντίστοιχες κρίσεις.

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στις διεθνείς επιχειρήσεις

Στην παρέμβασή του στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας μέσω της συμμετοχής της σε σημαντικές διεθνείς επιχειρήσεις:

  • Επιχείρηση ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας
  • Επιχείρηση ATALANTA για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό
  • Επιχείρηση IRINI για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και βασική προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των πηγών, την υψηλή ποιότητα και την προσιτή τιμή ενέργειας και τεχνολογίας. Οι υποθαλάσσιες υποδομές αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία και την ψηφιακή εποχή.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ως θεμέλιο της θαλάσσιας διακυβέρνησης

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως το θεμελιώδες πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η πιστή εφαρμογή και ο σεβασμός της Σύμβασης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των υφιστάμενων όσο και των αναδυόμενων απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, διασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στις θάλασσες παγκοσμίως.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments