ΝΔ: Προανακριτική μόνο για Καραμανλή και μόνο για πλημμέλημα

Πηγή Φωτογραφίας: [368317] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που αφορά οκτώ πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και έξι υφυπουργών Μεταφορών και Υποδομών, χαρακτηρίζοντάς την «ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη». Αυτή η στάση προμηνύει ένα φορτισμένο πολιτικό κλίμα για τις επόμενες ημέρες, με πιθανές συγκρούσεις και ανταλλαγές κατηγοριών.
Επιπλέον, αναμένεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, θα καταθέσει τη δική της πρόταση, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται «εντός των επόμενων ημερών». Από την αντίδραση της ΝΔ, φαίνεται ότι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον Κώστα Καραμανλή και θα έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, όσον αφορά τα πρόσωπα, το κυβερνών κόμμα επισημαίνει δύο σημεία:
1) Το διαβιβαστικό που έφτασε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη αφορά μόνο τους υπουργούς και δεν περιλαμβάνει τους υφυπουργούς. «Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει τους υφυπουργούς της εν λόγω περιόδου στο κατηγορητήριο δεν έχει καμία νομική βάση, δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έρχεται σε αντίθεση με το επίσημο διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης, το οποίο αναφέρεται ρητά μόνο σε υπουργούς», αναφέρεται σχετικά.
2) Για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, έχει παρέλθει η προθεσμία παραγραφής. «Η αποδοχή της πρότασης θα οδηγήσει αναγκαστικά στην απαλλαγή του κ. Σπίρτζη και, επομένως, γίνεται απλώς για τη δημιουργία εντυπώσεων», σημειώνεται στο σχετικό σχόλιο.
Με βάση αυτά τα δύο σημεία, η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να περιορίσει την πρότασή της μόνο στον Κώστα Καραμανλή. Όσον αφορά το περιεχόμενο αυτής της πρότασης, είναι προφανές ότι επιδιώκεται η αποδόμηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, σημείο προς σημείο, για την οποία τονίζεται:
1) Η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιορίζεται σε διοικητικά θέματα σχετικά με τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, χωρίς να εμπλέκεται σε ζητήματα ασφάλειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είχαν εκδώσει πιστοποιητικά για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών πριν από την τραγωδία στα Τέμπη. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τίθεται το ερώτημα: «Τι θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε υπουργός, όταν οι αρμόδιες αρχές πιστοποιούσαν την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων;».
2) Υποστηρίζεται ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου διώκονται επειδή δεν ενημέρωσαν τον υπουργό για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Ανακύπτει, λοιπόν, το ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο ανακριτής να ζητά ποινικό έλεγχο των υπηρεσιακών στελεχών για την έλλειψη ενεργειών προς τον υπουργό, ενώ ταυτόχρονα να αποδίδονται ευθύνες και στον υπουργό, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα με δόλο.
3) Η κατάσταση αυτή δεν είναι νομικά και λογικά συνεπής.
Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από την κυβερνητική πλειοψηφία ως απάντηση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ισχύει επίσης για οποιαδήποτε άλλη πρόταση προέρχεται από την αντιπολίτευση στη Βουλή. Αυτή η θέση έχει ήδη εκφραστεί από κυβερνητικά στελέχη στο παρελθόν και επιβεβαιώνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προγραμματίζει να προχωρήσει σε πρόταση για πλημμέλημα κατά του Κώστα Καραμανλή, πιθανώς για παράβαση καθήκοντος, με άμεση παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε χθες σε αυτή τη διαδικασία, τονίζοντας ότι «το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να καλέσει μάρτυρες, να διεξάγει ανακριτικές πράξεις και να προτείνει διεύρυνση κατηγορητηρίων».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας