Πώς το ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην πρόταση για παραπομπή 8 προσώπων

Πηγή Φωτογραφίας: [376399] ΗΜΕΡΙΔΑ TOY ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ "ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, απευθύνει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και κατά των υφυπουργών Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Γιώργου Καραγιάννη. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και οι υφυπουργοί της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης.
«Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, που αξίζουν προκαταρκτικής διερεύνησης, ότι οι αναφερόμενοι στην παρούσα πρόταση διέπραξαν με πρόθεση το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, τόσο με θετικές ενέργειες όσο και με παραλείψεις, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως μέλη της Κυβέρνησης, και ειδικότερα ως Υπουργοί και Υφυπουργοί Μεταφορών και Υποδομών» αναφέρει η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη.
Στους δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και στους έξι υφυπουργούς, αποδίδεται ότι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο, επέτρεψαν τη συνέχιση της λειτουργίας μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που δεν ήταν ασφαλής. Η πρόταση για τη διερεύνηση των ευθυνών βασίζεται στην καθυστέρηση εκτέλεσης της σύμβασης 717 και στις έξι παρατάσεις που της δόθηκαν. Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται το όνομα του πρώην υφυπουργού Μεταφορών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν δόθηκε καμία παράταση στη σύμβαση 717.
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι επιστολές και οι ενημερώσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει το σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Κατανοούσαν πλήρως τις διαταραχές στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και την επικινδυνότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς τους, δηλαδή την αδυναμία τους να αποτρέψουν τη διατάραξη και τον κίνδυνο που προέκυπτε από αυτήν, αν και είχαν υποχρέωση να το πράξουν. Παρ’ όλα αυτά, αδιαφόρησαν και επέμειναν στην εκτέλεση της πράξης τους, κυρίως με τη μη έγκαιρη παρέμβασή τους για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων», αναφέρεται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική.
Τι προηγήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Την παρουσίαση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ στους 33 βουλευτές ανέλαβε ο Χρήστος Κακλαμάνης, βασικός συντάκτης της προανακριτικής επιτροπής και γραμματέας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές πήραν τον λόγο και έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τεχνικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η επίσημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ότι η παράταξη δεν θα ψηφίσει για πλημμέλημα, εάν προταθεί κάτι τέτοιο από την πλειοψηφία.
Στελέχη της πράσινης παράταξης επισημαίνουν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως τεκμηριωμένη με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τονίζουν ότι η μη αποδοχή της από τη ΝΔ θα ισοδυναμεί με συγκάλυψη.
Επισημαίνεται ότι ο «ενδεχόμενος δόλος» στο κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών δεν σχετίζεται με το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, αλλά με τη διακινδύνευση της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 ΠΚ). Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία, παρά την επίγνωση των προβλημάτων και τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους, δεν προέβη σε ενέργειες για να αποτρέψει, αλλά αντίθετα επέτρεψε και ανέχθηκε τη λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής και ενός συστήματος μεταφοράς που ήταν ανασφαλή και επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό. Συνοπτικά, η πολιτική ηγεσία αποδέχτηκε τον κίνδυνο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας