Σαμαράς: Ρήξη χωρίς επιστροφή με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Για πρώτη φορά, έξι μήνες μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώθηκε χωρίς καμία αμφιβολία ότι η ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οριστική.
Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του πρώην και του νυν πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε τόσο από τη σφοδρότητα των δηλώσεων του Σαμαρά στο «TA ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σχετικά με την εξωτερική πολιτική, όσο και από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επέλεξε να μην σχολιάσει τις επικρίσεις, παρά τις επανειλημμένες δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
Τα σενάρια για νέο φορέα της Δεξιάς
Παρά την προσπάθεια της κυβερνητικής έδρας να δείξει ότι δεν επηρεάζεται από την κριτική του Σαμαρά, οι παρασκηνιακές συζητήσεις στο νεοδημοκρατικό περιβάλλον έχουν ενταθεί. Πρώην και νυν στελέχη προσπαθούν, με εμφανή αμηχανία, να ερμηνεύσουν τις αιχμές του Σαμαρά στο άρθρο του με τίτλο «Πού πάμε;», αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση που ακολουθεί ο ίδιος. Ο Σαμαράς έχει δηλώσει πρόσφατα ότι είναι «παρών και μάχιμος», ενώ έχει ήδη εκφράσει ευθέως την άποψη ότι ο Μητσοτάκης είναι αποκομμένος από τη βάση της ΝΔ.
Αυτόν τον διαχωρισμό της ταυτότητας της ΝΔ από τη σημερινή ηγεσία επανέφερε ο Σαμαράς, χρησιμοποιώντας τον πρώτο πληθυντικό: «Άλλα λέγαμε το 2023, προεκλογικά», «τέτοια εντολή δεν έχει δώσει ποτέ η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας», «αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα μιας δραστικής κίνησης από τα δεξιά έχει ενταθεί. Εδώ και μήνες, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού του μεταφέρουν τις απόψεις τους και τον προτρέπουν να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια νέα προσπάθεια, χωρίς όμως ο ίδιος να αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, που υπηρέτησε επί Κώστα Καραμανλή, χαρακτήρισε το ερώτημα «Πού πάμε;» που θέτει ο Σαμαράς ως ένα «σοβαρό δίλημμα για βουλευτές και ψηφοφόρους», αναρωτώμενος αν θα υπάρξει συνέχεια και αν ο Σαμαράς θα μπορέσει να προσφέρει διέξοδο σε μεγάλες μάζες.
Βολές κατά ριπάς εναντίον της πολιτικής Μητσοτάκη
Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει «ενισχυθεί». Από την άλλη, ο Σαμαράς επιτέθηκε στο «νέο δόγμα» της εξωτερικής πολιτικής, αναρωτώμενος αν αυτό σημαίνει «Ό,τι πείτε» και «ήρεμα νερά». Κατήγγειλε επίσης μια πολιτική υπερβολικού κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι σε μια «γεωπολιτική ‘τέλεια καταιγίδα’», η Ελλάδα είναι «παντελώς απούσα» από τις κρίσιμες διπλωματικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, άφησε αιχμές για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και για τις πρόσφατες επαφές του Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι ήταν «συγκαταβατικός» απέναντι στον Φρίντριχ Μερτς και ότι επέλεξε τη σιωπή μπροστά στην Τζόρτζια Μελόνι, σε σχέση με τις αμυντικές συνεργασίες των δύο χωρών με την Άγκυρα.
Σε νέα επίθεση κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη, τον χαρακτήρισε «ο υπουργός του ‘ας με πουν και μειοδότη’». Παράλληλα, επιτέθηκε και στον Τάσο Χατζηβασιλείου, αναφέροντας: «ο νέος υφυπουργός μιλάει σε επίσημη εκδήλωση στα… τουρκικά!». Πράγματι, υπήρξε κριτική από τη δεξιά πλευρά για το γεγονός ότι ο υφυπουργός, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, εκφώνησε την ομιλία του στα αγγλικά, αλλά χρησιμοποίησε και την τουρκική γλώσσα σε ένα σημείο.
Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης επενδύει στον ΟΗΕ και αναμένει μηνύματα που θα προάγουν τον καθολικό σεβασμό του δικαίου της θάλασσας, ενώ μετρά αντίστροφα για την αυριανή «εθνική παρέμβαση», όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας