ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

H2HUB: Νέος ερευνητικός κόμβος πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα

H2HUB: Νέος ερευνητικός κόμβος πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, H2HUB: Νέος ερευνητικός κόμβος πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW, δύο ηλεκτρολύτες συνολικής ισχύος έως 900 kW, με δυνατότητα παραγωγής έως 100 κιλών πράσινου υδρογόνου ημερησίως για ερευνητικούς σκοπούς, κυψέλη καυσίμου τύπου HT PEM ισχύος έως 200 kWe για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του κόμβου, καθώς και πρατήριο υδρογόνου.

Τη δημιουργία ενός νέου κόμβου ανεξάρτητης έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου σηματοδοτεί το έργο H2HUB, που υλοποιείται στην Ελλάδα με σκοπό την πειραματική εφαρμογή λύσεων για την παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίηση πράσινου υδρογόνου. Το έργο εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση και στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της τεχνολογικής προόδου.

Στο πλαίσιο του H2HUB, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Πάρκου Τεχνολογιών, το οποίο περιλαμβάνει πιλοτική μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και εφαρμογών του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW, δύο ηλεκτρολύτες συνολικής ισχύος έως 900 kW, με δυνατότητα παραγωγής έως 100 κιλών πράσινου υδρογόνου ημερησίως για ερευνητικούς σκοπούς, κυψέλη καυσίμου τύπου HT PEM ισχύος έως 200 kWe για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του κόμβου, καθώς και πρατήριο υδρογόνου.

Το έργο επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς ερευνητικούς στόχους: την αξιολόγηση των ενεργειακών ροών και καταναλώσεων, την κατάστρωση σεναρίων λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας, τον καθορισμό του βέλτιστου σεναρίου λειτουργίας, τη βελτιστοποίηση των αυτοματισμών του συστήματος για καλύτερη ενεργειακή διαχείριση και άμεση απόκριση σε ενδεχόμενα περιστατικά ασφαλείας, καθώς και την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης βασικών τεχνολογικών υποσυστημάτων – από ηλεκτρολύτες και μπαταρίες μέχρι κυψέλες καυσίμου διαφορετικών μεγεθών και συστήματα μεταφοράς υδρογόνου.

Στην ερευνητική ενότητα που αφορά τον Σταθμό Εφοδιασμού Καυσίμου Υδρογόνου συμμετέχει το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ). Ο σταθμός θα εξυπηρετεί δύο βαρέα δημοτικά οχήματα (απορριμματοφόρα) και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και υλικών του κόμβου, με στόχο την πειραματική αξιολόγηση εφαρμογών υδρογονοκίνησης. Προβλέπεται, επίσης, η εγκατάσταση συστοιχίας μπαταριών αποθήκευσης χωρητικότητας έως 558 kWh για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά τις βραδινές ώρες.

Στο πλαίσιο του έργου, η γερμανική εταιρεία Enapter AG (FRA:H2O) ανέλαβε την προμήθεια πολυπυρηνικών ηλεκτρολυτών (multicore) με τεχνολογία AEM (anion exchange membrane), στο πλαίσιο παραγγελίας ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ελληνική τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. Οι ηλεκτρολύτες θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο προορίζεται για χρήση σε υδρογονοκίνητα οχήματα αλλά και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σχεδιάζονται και πρόσθετες εφαρμογές. Η παράδοση των συστημάτων προγραμματίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η Enapter δραστηριοποιείται σε πάνω από 55 χώρες, προσφέροντας λύσεις για αποθήκευση ενέργειας, βιομηχανικές εφαρμογές, υποδομές ανεφοδιασμού, power-to-X συστήματα και ερευνητικά έργα. Σύμφωνα με δήλωση του CEO της εταιρείας, Juergen Laakmann, η συμμετοχή στο έργο H2HUB αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη της παρουσίας της εταιρείας σε διεθνείς αγορές. Η τεχνολογία AEM που χρησιμοποιεί η Enapter βασίζεται σε μη-ευγενή και λιγότερο δαπανηρά υλικά, αποφεύγοντας την ανάγκη για σπάνια μέταλλα όπως το ιρίδιο. Το H2HUB φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο ερευνητικής και τεχνολογικής υποδομής για την υδρογονοοικονομία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments