Διεθνή

Πόλεμος στην Ευρώπη: Το επόμενο μέτωπο ίσως είναι η Φινλανδία

Πόλεμος στην Ευρώπη: Το επόμενο μέτωπο ίσως είναι η Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Foreign Affairs, Finland's Lessons for Europe's Militaries

Ο νέος επικεφαλής του ρωσικού ΓΕΣ, στρατηγός που έδρεψε δάφνες στη Μαριούπολη, θεωρεί ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η Ανατολική Ευρώπη και περιφρονεί το ΝΑΤΟ. Ανάπτυξη στρατευμάτων στα ρωσο-φινλανδικά σύνορα και εκσυγχρονισμός παλαιών βάσεων

Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας θα είναι η Φινλανδία – αυτήν την πρόβλεψη έκανε ο Τζανλούκα ντι Φέο στη Repubblica, εμμέσως βέβαια, με έναν «χρησμό» παραδοσιακού τύπου, δηλαδή κάπως θολό, αφού οι υπαινιγμοί υποβάλλουν καλύτερα απ’ ό,τι η ξερή πληροφορία: «Ενώ συζητείται η ειρήνευση [στην Ουκρανία], η Ρωσία έχει ξεκινήσει ανάπτυξη στρατευμάτων πλησίον των συνόρων της με τη Φινλανδία». Φυσικά, από μόνο του το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο Ιταλός έδωσε, όμως, εξηγήσεις. «Δορυφόροι έχουν φωτογραφίσει μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες. Εκεί υπάρχουν εκατοντάδες σκηνές και χώροι προσγείωσης ελικοπτέρων. Φαίνεται πως είναι ένα στρατόπεδο που προορίζεται για την εκπαίδευση ειδικών μονάδων. Ανακαινίζονται και πέντε βάσεις σοβιετικής εποχής. Σε αυτές κατασκευάζονται υπόστεγα για μαχητικά αεροσκάφη, ενώ πηγαινοέρχονται ελικόπτερα και βομβαρδιστικά».

Οι ΝΑΤΟϊκοί της Ανατολικής Ευρώπης, βέβαια, λαμβάνουν τα μέτρα τους. Ο Ντι Φέο έγραψε ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής κατασκευάζουν φράγματα στα ανατολικά σύνορά τους, βασικά τοποθετώντας αντιαρματικά εμπόδια.

Εδωσε και τη χρήσιμη πληροφορία ότι οι εν λόγω χώρες του ΝΑΤΟ (και της Ευρωπαϊκής Ενωσης) «ετοιμάζονται να αποσυρθούν από τη Συνθήκη της Οτάβας». Το οποίο σημαίνει ότι οι γείτονες της Ρωσίας θα δημιουργήσουν ναρκοπέδια με νάρκες κατά προσωπικού, κάτι που απαγορεύει αυστηρώς η προαναφερθείσα συνθήκη. Ο ιταλός δημοσιογράφος αναγνώρισε και στη Ρωσία το δίκιο μιας κάποιας ανησυχίας, γράφοντας ότι «η ένταξη των Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει εξαλείψει την ‘‘ουδέτερη ζώνη ασφαλείας’’ στην οποία βασιζόταν η Μόσχα, θέτοντάς τη σε άμεση επαφή με την Ατλαντική Συμμαχία για άλλα 1.000 χιλιόμετρα».

Αλλά επανήλθε στο θέμα του αμέσως: «Τα σχέδια του Κρεμλίνου δεν θεωρούνται αμυντικά. Η ανάπτυξη που θα έχει ο στρατός του Πούτιν μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία αρχίζει να διαμορφώνεται» σημείωσε και επικαλέστηκε αμερικανό αναλυτή.

Ο Μάικλ Κόφμαν, του Carnegie Endowment, δήλωσε στους New York Times ότι ο ρωσικός στρατός (και όχι «ο στρατός του Πούτιν») έχει ήδη μεγεθυνθεί. Μάλιστα ο αναλυτής προεξόφλησε ότι μετά τον πόλεμο [στην Ουκρανία] θα είναι πιο μεγάλος συγκριτικά με το 2022. Κατά τα λοιπά, και αυτός συμφώνησε με τον Ντι Φέο ότι η ρωσική στρατιωτική αναδιάρθρωση δείχνει πως δίνουν [οι Ρώσοι] προτεραιότητα στην αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

Βασικό στοιχείο της αναδιάρθρωσης αυτής ήταν η επιλογή του 49χρονου στρατηγού Αντρέι Μορντβίτσεφ ως επικεφαλής του ρωσικού ΓΕΣ. Σε αυτόν αποδίδονται δύο επιτυχίες των Ρώσων: η μεταμόρφωση (προς το αποδοτικότερο) της νοοτροπίας των μάχιμων μονάδων τους και η συντριβή του Τάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη (εργοστάσιο «Αζοφστάλ»).

Ο Ντι Φέο τού αναγνώρισε αξιοσύνη: «Δεν έχει χάσει καμία μάχη από την αρχή της εισβολής. Και το 2023 δήλωσε στη ρωσική TV ότι η Ουκρανία είναι ‘‘ενδιάμεσο στάδιο’’». Τι, τάχα, να σημαίνει αυτό; Ο ίδιος ο Μορντβίτσεφ είπε τότε, στους συμπατριώτες του επί της ουσίας, ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η Ανατολική Ευρώπη, σχολίασε ο Ντι Φέο, ένα ζήτημα που απαιτεί χρόνο. Το ΝΑΤΟ, δε, ποσώς το υπολήπτεται. «Οταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία είναι έτοιμη να συγκρουστεί με το ΝΑΤΟ, απάντησε ευθέως: “Θα είναι πιο αδύναμο από τους Ουκρανούς, πολύ πιο αδύναμο. Διότι η Ουκρανία έχει τη σλαβική προσέγγιση και ανήκει στη σοβιετική σχολή”».

Επιθετικός, συνεπώς, ο Μορντβίτσεφ. Το Κίεβο, συνέχισε ο Ντι Φέο, τον θεωρεί εγκληματία, υπεύθυνο για τη δολοφονία 25.000 αμάχων στη Μαριούπολη. Αυτή η πολιορκία ήταν η αρχή της ανόδου του ιδίου. Ο Μορντβίτσεφ χρησιμοποίησε τανκς για να διασπάσει την πόλη σε τομείς, κατόπιν τους έπληξε με Πυροβολικό και στο τέλος έστειλε τους Τσετσένους να κάνουν εκκαθάριση πεδίων.

«Κανείς [Δυτικός] δεν κατάλαβε τον ρόλο του. Οι Ουκρανοί τον είχαν για σκοτωμένο, όμως ανέλαβε τη διοίκηση των μονάδων στο Ντονμπάς. »Εκεί κατανόησε την επανάσταση που έφεραν τα drones και συνειδητοποίησε ότι η τακτική του ρωσικού στρατού έπρεπε να αλλάξει. Και μέσα σε λίγους μήνες ανέπτυξε καινούργιο τρόπο μάχης, αργό αλλά επιτυχημένο. Τον Οκτώβριο του 2023 εισέβαλε στην πόλη-φρούριο Αβντιίβκα και την κατέλαβε σε τέσσερις μήνες. Εκείνο ήταν σημείο καμπής, καθώς έκτοτε η ρωσική προέλαση δεν σταμάτησε».

Το Κίεβο, φυσικά, μισεί τον ρώσο στρατηγό, όπως έγραψε ο Ντι Φέο. «Για τους Ουκρανούς είναι χασάπης που στέλνει τους στρατιώτες του στη σφαγή. Για τους Ρώσους είναι ο πιο ικανός αξιωματικός, τον παραλληλίζουν με τον κατακτητή του Βερολίνου, Γκεόργκι Ζούκοφ. Τώρα το Κρεμλίνο πιστεύει ότι δεν τον χρειάζεται πλέον στο μέτωπο και τον διόρισε αρμόδιο να ανοικοδομήσει τον στρατό και να τον προετοιμάσει για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Ο Μορντβίτσεφ, γεννημένος στο Καζακστάν, είναι παιδί της εποχής Πούτιν, αφού θέλει να επαναφέρει τη Ρωσία στο ύψος της Σοβιετικής Ενωσης».

Πηγή: Protagon.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments