ΕΕ: Η γεωργική βιομηχανία χάνει 28 δισ. ετησίως λόγω της κλιματικής αλλαγής

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//ΕΕ: Η γεωργική βιομηχανία χάνει 28 δισ. ετησίως λόγω της κλιματικής αλλαγής
Η γεωργική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) χάνει 28 δισεκατομμύρια ευρώ (31,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτές οι απώλειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αντιστοιχούν σε περίπου 6% της παραγωγής, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτονται από ασφάλειες, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε καταστροφικές σοδειές και απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια, σε μια περίοδο όπου τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να ενισχύσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι σοκ. Μετά από διαμαρτυρίες αγροτών, το μπλοκ των 27 χωρών παρουσίασε ένα νέο όραμα για τη γεωργική πολιτική και απλούστερους μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Ο επίτροπος της ΕΕ για τη γεωργία και τα τρόφιμα, Κριστόφ Χάνσεν, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών στη χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο απρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα απ’ ό,τι σήμερα», καλώντας σε δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων στον τομέα.
Η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να μετριάσει τις απώλειες, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης ομολόγων καταστροφών και δημόσιων-ιδιωτικών συμφωνιών αντασφάλισης. Προτείνεται επίσης η δημιουργία ταμείου ταχείας απόκρισης και η ενίσχυση της ασφαλιστικής κάλυψης έναντι των κινδύνων του κλίματος. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες επενδύσεις σε ανθεκτικές καλλιέργειες, τεχνολογίες πρόβλεψης και υποδομές, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας