Πολιτική

Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας

Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [377004] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Κλειδί» για την χώρα αποτελεί η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, κυρίως σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και ενός περιβάλλοντος ρευστότητας διεθνώς

Αν και η πολιτική ατζέντα των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κυριαρχηθεί από τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης θητείας της, φαίνεται να επιδιώκει την επιστροφή στις κυβερνητικές πολιτικές που αποτέλεσαν το «σήμα κατατεθέν» της στην αρχή της διακυβέρνησής της. Αυτές οι πολιτικές περιγράφονται στο τρίπτυχο οικονομία-μεταρρυθμίσεις-υποδομές.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο κύρια κεφάλαια: το πρώτο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2027, ενώ το δεύτερο καλύπτει την περίοδο 2028-2034. Αυτά τα κεφάλαια είναι στενά συνδεδεμένα και απαιτούν συνέχεια, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ώστε οι σημερινές πρωτοβουλίες να μην χαθούν την επόμενη ημέρα.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου η κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα να εξετάσει θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν σχεδόν απαγορευμένα, όπως το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η αξιολόγηση στο δημόσιο, καθώς και η δυνατότητα άρσης της μονιμότητας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η συζήτηση για αυτά τα θέματα θα ξεκινήσει στην τρέχουσα Βουλή και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, η διαπραγμάτευση του οποίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της το δεύτερο εξάμηνο του 2027, όταν η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας είναι «κλειδί» για τη χώρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και διεθνούς ρευστότητας, που καθιστά τις συνθήκες εξαιρετικά απρόβλεπτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει τη σημασία του ποιος θα ηγείται της χώρας όταν η Ελλάδα θα έχει τα «ηνία» της ΕΕ.

Πέρα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία και η ανάπτυξη των υποδομών αποκτούν κεντρική σημασία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής πραγματοποίησε τη δεύτερη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη οδικών, σιδηροδρομικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Αυτά τα έργα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ενισχύοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και συμβάλλοντας στην εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ μεγάλων πόλεων και περιφέρειας.

Το χρονοδιάγραμμα των έργων αυτών συμπίπτει με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το βόρειο τμήμα του Ε65 θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάιο του 2026. Το flyover της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2027. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, που θα συνδέει τα Χανιά με το Ηράκλειο, θα ξεκινήσει το 2025. Ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μετά την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026. Η μεγάλη ηλεκτρική σύνδεση Αθήνα-Κρήτη αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025, ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων προγραμματίζεται για το 2026. Επιπλέον, σχεδιάζονται ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο, καθώς και με γειτονικές χώρες, όπως η Κρήτη με την Κύπρο και το Ισραήλ, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο μέσω αυτών των διεθνών συμφωνιών.

Καταλυτικός παράγοντας για τον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Η συζήτηση εντός της κυβέρνησης ξεκίνησε στο ΚΥΣΟΙΠ, καθώς αρχίζει η διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα καλύψει την περίοδο 2028-2034. Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους για τους βασικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς τομείς, καθώς και για κρίσιμα δημόσια αγαθά που προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως η αμυντική θωράκιση και οι ενεργειακές διασυνδέσεις. Στόχος είναι η αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments