Πολιτική

Παπασταύρου: Η ρύθμιση για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς θα λάβει υπόψη της και το δημογραφικό

Παπασταύρου: Η ρύθμιση για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς θα λάβει υπόψη της και το δημογραφικό

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΣΚΑΙ//Παπασταύρου: Η ρύθμιση για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς θα λάβει υπόψη της και το δημογραφικό

Κατά τον κ. Παπασταύρου «το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί συνθήκες ώστε τα σχέδια αυτά να εκδοθούν για να μην υπάρχει ανασφάλεια στους οικισμούς. Όλοι έρχονται πιο κοντά στη θωράκιση της ιδιοκτησίας τους».

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που βάζει «φρένο» στη δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ανά την επικράτεια, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «επεξεργαζόμαστε μια νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την εθνική ανάγκη να ενισχύσουμε τους τοπικούς πληθυσμούς λαμβάνοντας υπόψη και το δημογραφικό».

To Προεδρικό Διάταγμα

Εξηγώντας τι αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, ο κ. Παπασταύρου είπε ότι «έρχεται να θωρακίσει την ιδιοκτησία κα τους οικισμούς από μια βραδυφλεγή απειλή. Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ το 2017 και το 2019 που ακυρώνουν την οριοθέτηση των οικισμών, η οποία είχε γίνει το 1985 με αρμοδιότητα του νομάρχη και αφορούσε όλους τους οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους. Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017 και ακύρωσε την αρμοδιότητα των νομαρχών λέγοντας ότι είχε κάποιο βαθμό αυθαιρεσίας. Με αυτή την απόφαση 147 οικισμοί στην Κρήτη και το Πήλιο δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Η ίδια αιτιολογία για τους οικισμούς μπορεί, όμως, να εφαρμοστεί σε όλους γιατί όλοι έχουν γίνει από τον νομάρχη. Αυτό που επίσης είπε το ΣτΕ είναι ότι χρειάζονται τοπικά πολεοδομικά σχέδια».

Κατά τον κ. Παπασταύρου «το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί συνθήκες ώστε τα σχέδια αυτά να εκδοθούν για να μην υπάρχει ανασφάλεια στους οικισμούς. Όλοι έρχονται πιο κοντά στη θωράκιση της ιδιοκτησίας τους».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «η συζήτηση υπάρχει γιατί υπάρχει μια περιοχή – η Ζώνη Γ, η πιο απομακρυσμένη των οικισμών – που το ΣτΕ δεν τη δέχθηκε γιατί θεώρησαν ότι εκεί ξεχείλωσαν τα όρια οι νομάρχες. Εκεί είναι ένα πραγματικό θέμα που έχει να κάνει πέρα από το πολεοδομικό και με την εθνική προσπάθεια για να μην ερημώνουν τα χωριά».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στο Ρεθυμνο και το Πήλιο αν αφαιρούσαμε το ΠΔ θα βρίσκονταν στον αέρα». «Προστατεύουμε την ιδιοκτησία»

Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε, επίσης, ότι «προχωρούμε εντατικά στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κάθε φορά που θα έρχεται ένας νόμος ή διάταξη θα αλλάζει ένα άρθρο και δεν θα χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβεις τι έχει αλλάξει. Παράλληλα προχωρούμε με την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου και με το σχέδιο “Αρίστος Δοξιάδης” για 227 τοπικά πολεοδομικά σχέδια και 18 ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

«Η πρόθεσή μας είναι αν προστατευτεί με σύννομο τρόπο η ιδιοκτησία του Έλληνα» κατέληξε ο Σταύρος Παπασταύρου.
Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments