Πολιτική

Πιέζουν οι αντιδράσεις: Στο Μαξίμου με τη ρύθμιση για τα οικόπεδα στους οικισμούς ο Παπασταύρου

Πιέζουν οι αντιδράσεις: Στο Μαξίμου με τη ρύθμιση για τα οικόπεδα στους οικισμούς ο Παπασταύρου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Πιέζουν οι αντιδράσεις: Στο Μαξίμου με τη ρύθμιση για τα οικόπεδα στους οικισμούς ο Παπασταύρου

Η σπουδή –αν όχι βιασύνη– στην κατάρτιση και προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης έχει να κάνει τόσο με όσα «άκουσε» ο υπουργός από τους κυβερνητικούς βουλευτές (ειδικά αυτών της περιφέρειας που μετέφεραν «χωρίς μακιγιάζ» αντιδράσεις και σχόλια των ψηφοφόρων τους), αλλά και τη θέση που καταλαμβάνει πλέον το εν λόγω ζήτημα ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. «Θα ληφθεί υπόψη και το Δημογραφικό»

Γρηγορότερα από ποτέ «τρέχουν» οι εξελίξεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς ο κουρνιαχτός των αντιδράσεων –από εκείνους που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «κοιμήθηκαν με οικόπεδο και ξύπνησαν με χωράφι» και όχι μόνο– το έχει αναγάγει σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου –σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με βουλευτές της ΝΔ για το θέμα– αποφασίστηκε η άμεση κατάρτιση και παρουσίαση νομοθετικής ρύθμισης για τους μικρούς οικισμούς, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις που μέρα με τη μέρα οξύνονται. 

Kατά πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται η εν λόγω ρύθμιση να έρθει προς έγκριση στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και εντός της ημέρας, άμα τη επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη. Οπως και να έχει, η σπουδή –αν όχι βιασύνη– στην κατάρτιση και προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης έχει να κάνει τόσο με όσα «άκουσε» ο υπουργός από τους κυβερνητικούς βουλευτές (ειδικά αυτών της περιφέρειας που μετέφεραν «χωρίς μακιγιάζ» αντιδράσεις και σχόλια των ψηφοφόρων τους), αλλά και τη θέση που καταλαμβάνει πλέον το εν λόγω ζήτημα ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπασταύρου επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας  «νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την εθνική ανάγκη να ενισχύσουμε τους τοπικούς πληθυσμούς, λαμβάνοντας υπόψη και το δημογραφικό». Πρόκειται, αναφέρεται, για μια μορφή «δημογραφικής ρήτρας», με τη λογική ότι δεν μπορεί να ερημώνουν περιοχές της περιφέρειας και την ίδια ώρα να περιορίζεται η δόμηση σε αυτές.

Αναφερόμενος στο νέο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025, το οποίο καθορίζει τα όρια, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, ο υπουργός επανέλαβε ότι «έρχεται να θωρακίσει την ιδιοκτησία και τους οικισμούς από μια βραδυφλεγή απειλή». Και εξήγησε: «Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2017 και το 2019 που ακυρώνουν την οριοθέτηση των οικισμών, η οποία είχε γίνει το 1985 με αρμοδιότητα του νομάρχη και αφορούσε όλους τους οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους. Ηρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017 και ακύρωσε την αρμοδιότητα των νομαρχών, λέγοντας ότι είχε κάποιο βαθμό αυθαιρεσίας. Με αυτή την απόφαση, 147 οικισμοί στην Κρήτη και το Πήλιο δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Η ίδια αιτιολογία για τους οικισμούς μπορεί, όμως, να εφαρμοστεί σε όλους γιατί όλοι έχουν γίνει από τον νομάρχη. Αυτό που επίσης είπε το ΣτΕ είναι ότι χρειάζονται τοπικά πολεοδομικά σχέδια». Οπότε, κατέληξε ο κ. Παπασταύρου, «το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί συνθήκες ώστε τα σχέδια αυτά να εκδοθούν για να μην υπάρχει ανασφάλεια στους οικισμούς. Όλοι έρχονται πιο κοντά στη θωράκιση της ιδιοκτησίας τους». Οσον αφορά τις αντιδράσεις και την έκταση που αυτές έχουν λάβει, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως η όλη συζήτηση γίνεται διότι «υπάρχει μια περιοχή –η Ζώνη Γ, η πιο απομακρυσμένη των οικισμών– που το ΣτΕ δεν τη δέχθηκε γιατί θεώρησαν ότι εκεί ξεχείλωσαν τα όρια οι νομάρχες. Εκεί είναι ένα πραγματικό θέμα που έχει να κάνει πέρα από το πολεοδομικό και με την εθνική προσπάθεια για να μην ερημώνουν τα χωριά».

«Από τους 10.000 οικισμούς της χώρας, υπάρχουν 150 οικισμοί σε Ρέθυμνο και Πήλιο στους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τα όρια που είχαν θέσει οι Νομάρχες, με αποτέλεσμα εκεί να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες», εξήγησε σε άλλη του συνέντευξη, στον Alpha, ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό έθετε σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους οικισμούς, που θα ήταν εκτεθειμένοι σε περίπτωση κάποιας προσφυγής, πρόβλημα που λύνει το Προεδρικό Διάταγμα.

«Το ζήτημα υπάρχει στη Ζώνη Γ –τη ζώνη που βρίσκεται στα όρια των οικισμών–, την οποία το ΣτΕ δεν δέχθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα», οπότε για τη Ζώνη αυτή, ενημέρωσε, «θέλοντας να δημιουργήσουμε ασφάλεια δικαίου, προχωρούμε άμεσα στην επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα είναι εναρμονισμένη στη νομοθεσία και στη νομολογία, αλλά συγχρόνως θα λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη να στηρίξουμε τους μικρούς οικισμούς και την αποκέντρωση, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις και στις αγωνίες των βουλευτών της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» Εμείς –τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος– «προστατεύουμε την ιδιοκτησία» και «προχωρούμε εντατικά στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κάθε φορά που θα έρχεται ένας νόμος ή διάταξη θα αλλάζει ένα άρθρο, δεν θα χρειάζεται να είσαι “πυρηνικός επιστήμονας” για να καταλάβεις τι έχει αλλάξει. Παράλληλα προχωρούμε με την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου και με το σχέδιο “Αρίστος Δοξιάδης” για 227 τοπικά πολεοδομικά σχέδια και 18 ειδικά πολεοδομικά σχέδια». «Πρόθεσή μας είναι να προστατευτεί με σύννομο τρόπο η ιδιοκτησία του Ελληνα», υπογράμμισε ο Σταύρος Παπασταύρου. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments