Πολιτική

Προανακριτική: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του Κέντρου

Προανακριτική: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του Κέντρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Toklik/EUROKINISSI)

Η στρατηγική και οι στόχοι της κυβέρνησης σχετικά με την αποδόμηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο απρόβλεπτος αντίπαλος

Το ΠΑΣΟΚ δέχεται σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία για την πρόταση που κατέθεσε σχετικά με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για οκτώ πολιτικά πρόσωπα. Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση εστιάζει κυρίως στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης διαρθρώνεται σε δύο βασικά σημεία: το πρώτο αφορά το νομικό πλαίσιο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, με την κυβερνητική πλευρά να προσπαθεί να το αποδομήσει βήμα προς βήμα. Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, εκμεταλλευόμενα τη συζήτηση για την προανακριτική, επιδιώκουν να αποδυναμώσουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και να αμφισβητήσουν τις αναφορές του στο πολιτικό κέντρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε χθες την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως συνέχεια της αντίληψης του Βελόπουλου σχετικά με τα Τέμπη. Μία ημέρα νωρίτερα, πηγές της Ν.Δ. είχαν επισημάνει ότι «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει ζηλέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Δόγμα Πολάκη, το οποίο ήθελε αδιακρίτως να «μπουν κάποιοι στη φυλακή», καθώς και τις πρακτικές του Παπαγγελόπουλου, που προέτρεπε τους εισαγγελείς να «τραβήξουν μία δίωξη» χωρίς στοιχεία, αναγκάζοντας τον κατηγορούμενο να αποδείξει την αθωότητά του και ανατρέποντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας».

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιδιώκουν να προσδώσουν στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά ακραίων λαϊκιστικών και αντισυστημικών κομμάτων, ομαδοποιώντας το με αυτά. Αυτή η στρατηγική αποτελεί φυσική συνέχεια της σταθερής τακτικής που ακολουθεί η κυβερνητική πλειοψηφία το τελευταίο διάστημα, με στόχο την αποδόμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή τη συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι ο μοναδικός αντίπαλος, με την κυβέρνηση να στρέφει τα πυρά της προς αυτό. Ιδιαίτερα στην υπόθεση των Τεμπών, είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι που έχουν επιλέξει την Πλεύση Ελευθερίας, ανεβάζοντάς την στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να στραφούν προς τη ΝΔ.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι καθώς καταρρίπτονται σταδιακά διάφορες θεωρίες που σχετίζονται με τα Τέμπη και είχαν επηρεάσει ακόμη και το κεντρώο κοινό, το οποίο φάνηκε να συμμερίζεται σε κάποιο βαθμό τις αναφορές για πιθανή συγκάλυψη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επαναπροσεγγίσουν αυτό το ακροατήριο και να το κερδίσουν.

Έτσι, στρέφουν τα βέλη τους προς το ΠΑΣΟΚ, με κύριο στόχο να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό του ότι λειτουργεί θεσμικά και στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και νομικά επιχειρήματα. Σε αυτή την προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενδέχεται να αποδειχθεί ο πιο ισχυρός αντίπαλος.

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με την αντισυστημική ρητορική, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, που προφανώς δεν επιθυμεί να χάσει έδαφος από το ΠΑΣΟΚ, σπεύδει να το κατηγορήσει ότι είναι υπερβολικά συστημικό. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι ελλιπής, καθώς «δεν περιλαμβάνει όλα τα κακουργήματα, δεν αναφέρει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φυσικά δεν περιλαμβάνει τον κ. Μητσοτάκη», όπως δήλωσε χθες στη Βουλή.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments