Η ΕΕ δίνει το πράσινο φως για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Tech Policy Press, Baltic Leadership in Brussels: What the New High Representative Kaja Kallas Means
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο να ανακάμψει μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Οι πρέσβεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την απόφαση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Agence France-Presse, το οποίο επικαλείται διπλωμάτες, οι οποίοι τόνισαν ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς.
Όπως αναφέρει το al monitor, η απόφαση έρχεται λίγο μετά την δήλωση της επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, ότι ελπίζει οι υπουργοί που θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα του Βελγίου να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των κυρώσεων.
«Είναι σαφές ότι θέλουμε να υπάρχουν θέσεις εργασίας και μέσα διαβίωσης για τον λαό της Συρίας, ώστε η χώρα να γίνει πιο σταθερή», δήλωσε η Κάλλας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η Κάλλας είπε ότι είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στη Συρία να ανακάμψει, διαφορετικά κινδυνεύει να καταλήξει σε μια κατάσταση όπως αυτή του Αφγανιστάν.
Η νέα κυβέρνηση της Συρίας ασκεί πιέσεις για την άρση των κυρώσεων, καθώς η χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο προσπαθεί να ανακάμψει από δεκαετίες σιδηράς διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ και από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2011 έως τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Άσαντ κατέφυγε στη Μόσχα μετά την ανατροπή του σε μια αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Οι κυρώσεις, που αφορούσαν κυρίως τους τομείς των τραπεζών, της ενέργειας και των μεταφορών, επιβλήθηκαν το 2012 και το 2013 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Άσαντ. Υπάρχουν επίσης κυρώσεις σε επιχειρήσεις που η Δύση θεωρεί ότι εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο Captagon στη Συρία.
Πριν από τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Συρίας, Αλ Σαράα, στο Ριάντ στις 14 Μαΐου, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας για να «τους δώσει μια ευκαιρία για μεγαλεία».
Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη άρει ορισμένες κυρώσεις κατά της Συρίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η αεροπορία, η ενέργεια και τα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας