Μεξικό: Πώς μια αλυσίδα φαρμακείων έφερε επανάσταση στην περίθαλψη

Πηγή Φωτογραφίας: The Nation, Mexico's Discount-Health-Care Problem
Εκ πρώτης όψεως η Farmacias Similares, μια μεξικανική αλυσίδα φαρμακείων, μοιάζει να μην είναι μια σοβαρή επιχείρηση: υπάλληλοί της ντυμένοι όπως η μασκότ της εταιρείας, ο μουστακαλής «Δρ Σίμι», χορεύουν έξω από τα φαρμακεία της, ενώ την πρόσοψη της έδρας της στην Πόλη του Μεξικού κοσμούν τεράστια λούτρινα ομοιώματα του «Δρ Σίμι», που τον απεικονίζουν από ιππότη τζεντάι μέχρι μουσικό μαριάτσι.
Οπως, όμως, διαβάζουμε στον Economist, πίσω από τη γραφικότητα και την ιλαρότητα του μάρκετινγκ υπάρχει μια εταιρεία που μέσα σε τρεις δεκαετίες κατάφερε να καταστήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Μεξικό πολύ πιο φθηνή και προσβάσιμη, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις όμορες ΗΠΑ.
Το 1997, όταν η Farmacias Similares άνοιξε το πρώτο της κατάστημα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στο Μεξικό κόστιζαν διπλάσια από όσο σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ γενόσημα φάρμακα δεν κυκλοφορούσαν. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Βίκτορ Γκονζάλες Τόρες, έδωσε αγώνα, έχοντας απέναντί του πανίσχυρες φαρμακευτικές εταιρείες, για να κερδίσει το δικαίωμα να πωλεί γενόσημα φάρμακα σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από τις τιμές των κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προϊόντων των ανταγωνιστών του.
Σήμερα το σλόγκαν της εταιρείας –«Το ίδιο αλλά φθηνότερο»– δεσπόζει στις εισόδους περίπου 10.000 υποκαταστημάτων της σε ολόκληρο το Μεξικό, διαπιστώνει ο Economist.
Η Farmacias Similares δεν δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα, αλλά ισχυρίζεται ότι πουλάει το 45% όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο Μεξικό (σε όγκο) και ότι οι πωλήσεις της αυξάνονται κατά περισσότερο από 9% ετησίως. Τα φάρμακα στο Μεξικό είναι πλέον από τα φθηνότερα σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Η Farmacias Similares αξιοποίησε επίσης τα φαρμακεία της ώστε να διευκολύνει και να επεκτείνει την πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη, ανοίγοντας, εξαρχής μάλιστα, δίπλα σε κάθε υποκατάστημά της και ένα ιατρείο: με την εξέταση να κοστίζει 60 πέσος (3 δολάρια) δεν προκαλεί εντύπωση ότι μόνο τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 εκατομμύρια εξετάσεις.
Οι επισκέψεις στα ιατρεία της Farmacias Similares άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια χάρη κυρίως στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Οπως εξηγούν οι δημοσιογράφοι του Economist, η υγειονομική περίθαλψη στο Μεξικό συνδέεται με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες όμως καταβάλλονται μόνο από εργαζόμενους με επίσημη εργασία.
Εως πριν από λίγα χρόνια η πλειονότητα των πολιτών που απασχολούνται στην άτυπη οικονομία βασιζόταν στο Seguro Popular, ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που διαχειριζόταν η κυβέρνηση. Υποσχόμενος να προσφέρει στο Μεξικό ένα καθολικό, «σκανδιναβικό» σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ο Λόπεζ Ομπραδόρ κατήργησε το Seguro Popular το 2020.
Αλλά το νέο του δημιούργημα καταρχάς υποχρηματοδοτούνταν, ενώ πολύ γρήγορα άρχισαν να προκύπτουν και ζητήματα κακοδιοίκησης. Σύντομα καταργήθηκε, αλλά ο μεξικανός πρώην πρόεδρος δεν φρόντισε να δημιουργήσει μια νέα δομή. Σε αυτό το πλαίσιο η οικονομικά προσιτή ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως αυτή που προσφέρεται μέσω των Farmacias Similares, είναι πλέον ζωτικής σημασίας για πολλά εκατομμύρια Μεξικανούς, γεγονός που εξηγεί γιατί πολλοί φαρμακοποιοί έσπευσαν να αντιγράψουν το επιχειρηματικό μοντέλο της Farmacias Similares.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, έχει υποσχεθεί να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη για τους φτωχότερους πολίτες, προσλαμβάνοντας περισσότερους γιατρούς για το ανομοιογενές δίκτυο κλινικών που λειτουργούν υπό κρατική διαχείριση και παρέχοντας δωρεάν φάρμακα. Ωστόσο, με τα οικονομικά περιθώρια να είναι στενά και τον κίνδυνο των δασμών να μην έχει εκλείψει, παρά τις όποιες καλές προθέσεις της, η Σέινμπαουμ μάλλον θα δυσκολευτεί να τηρήσει την υπόσχεσή της.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε μιλώντας στον Economist o Βίκτορ Γκονζάλες Ερέρα, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως επικεφαλής της εταιρείας το 2022, θα ήταν ανόητο εκ μέρους της κυβέρνησης να ανταγωνιστεί τους παρόχους οικονομικά προσιτής ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντί να επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί τους, με τα φαρμακεία/ιατρεία να λειτουργούν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η πρώτη απόπειρα διεθνούς επέκτασης Farmacias Similares. Η εταιρεία διαθέτει ήδη 550 υποκαταστήματα στη Χιλή, αν και οι προσπάθειες εδραίωσής της στις αγορές της Αργεντινής και της Κολομβίας δεν υπήρξαν τόσο πετυχημένες.
Ο μεξικανός επιχειρηματίας κατηγορεί γι’ αυτό μια εξαιρετικά ρυθμιζόμενη και ερμητικά κλειστή βιομηχανία, που θέλει να αποτρέψει τους νεοεισερχόμενους, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί τις υψηλές τιμές της. Παρόμοιο, όμως, είναι το τοπίο και στις ΗΠΑ Οπότε, παρότι εγκαινιάζει μια νέα έδρα στο Τέξας, καθώς και το «Similandia», ένα κατάστημα στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ στο Λος Αντζελες, ο Βίκτορ Γκονζάλες Ερέρα γνωρίζει πως, λόγω των ρυθμιστικών κωλυμάτων, αρχικά θα μπορεί να πουλάει μόνο βιταμίνες και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι εκατομμύρια ισπανόφωνοι στην Καλιφόρνια και στο Τέξας ξέρουν ήδη ποιος είναι ο «Δρ Σίμι» και πόσο πολύ έχει συνδράμει και συνεχίζει να συνδράμει εκατομμύρια φτωχούς Μεξικανούς εδώ και δεκαετίες. Ισως ο Βίκτορ Γκονζάλες Ερέρα να βρει έναν τρόπο να τους φροντίσει και αυτούς, καταλήγει ο Economist.
Πηγή: Protagon.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας