Πολιτική

Τέμπη: Η στρατηγική της κυβέρνησης στη Βουλή

Τέμπη: Η στρατηγική της κυβέρνησης στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: [376462] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η κυβερνητική πλειοψηφία μελετά προσεκτικά όλη τη δικογραφία και αναμένεται να ανακοινώσει τη θέση της τις επόμενες ημέρες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η υποβολή δικής της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η υπόθεση της διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη έχει εισέλθει σε έναν νέο κύκλο κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις «μάχης», με την αντιπολίτευση να στοχεύει κυρίως τον Κώστα Καραμανλή και τον πρωθυπουργό, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υιοθετεί μια στάση αναμονής πριν ανακοινώσει τη θέση της και την πρότασή της για τον πρώην υπουργό.

Η κυβερνητική πλειοψηφία εξετάζει προσεκτικά τη δικογραφία και αναμένεται να ανακοινώσει τη θέση της τις επόμενες ημέρες, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι η κατάθεση δικής της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» παραμένει ο «οδηγός» για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθορίζοντας τις επόμενες κινήσεις της.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι έχει υιοθετήσει το δόγμα Πολάκη, το οποίο προτάσσει την ιδέα «όλοι στη φυλακή», καθώς και την τακτική της Πλεύσης Ελευθερίας, ποινικοποιώντας την πολιτική ζωή. Επισημαίνει την αναξιοπιστία των αντιπολιτευτικών κομμάτων, τα οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κραύγαζαν» στο παρελθόν για ζητήματα όπως το ξυλόλιο, τα χαμένα βαγόνια και άλλες θεωρίες συνωμοσίας, και τώρα μιλούν για κακουργήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υπενθυμίζει τις δύο προτάσεις μομφής που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίες, όπως τονίζουν, διαψεύστηκαν και κατέρρευσαν από τα ευρήματα των πορισμάτων και τις πραγματογνωμοσύνες.

Μέχρι στιγμής, η μόνη πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που εξετάζεται είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ. Αν και το ΚΚΕ έχει υποβάλει το δικό του αίτημα, δεν έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες 30 υπογραφές για να προχωρήσει στην ολομέλεια. Η κυβέρνηση από την αρχή έχει εστιάσει την προσοχή της στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη, με σκοπό να αποδομήσει βήμα προς βήμα τα επιχειρήματα που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις κακουργηματικές ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αποκαλύπτει, σε κάποιο βαθμό, και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη «μάχη» της Βουλής.

Η κυβερνητική θέση «όλα στη Δικαιοσύνη» παραμένει η κύρια άποψη. Ωστόσο, τα στελέχη της επισημαίνουν ότι η υποστήριξη για τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη διαφέρει από τον «ποινικό λαϊκισμό» που προωθεί η αντιπολίτευση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Το κυβερνητικό επιτελείο διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά ούτε και θα συμμετάσχει σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιεί το θέμα, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την ανεπάρκειά της στην νομική διατύπωση των κατηγοριών κατά του Κώστα Καραμανλή. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επικαλείται το ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος κατά των υπουργών, αφορά επικίνδυνες παρεμβάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς. Προϋποθέτει, μάλιστα, ότι ο κατηγορούμενος επιδιώκει να προκαλέσει ζημιά στα σιδηροδρομικά δίκτυα και ότι υπάρχει δόλος. «Οι κατηγορούμενοι υπουργοί θα έπρεπε να σκεφτούν ότι επιδιώκουν να καταστρέψουν τα σιδηροδρομικά δίκτυα με σκοπό να προκαλέσουν θανάτους», προσθέτουν.

«Ας συμβούν αυτές οι ζημίες και ας χαθούν ανθρώπινες ζωές» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας την αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο για την περίπτωση του Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο παραθέτει έξι λόγους που, όπως υποστηρίζει, αποδομούν το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με κακουργηματικά αδικήματα.

Πρώτον, επισημαίνει ότι η εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επί του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ είναι αποκλειστικά διοικητική. Δεύτερον, αναφέρει ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου διώκονται επειδή δεν ενημέρωσαν τον υπουργό για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Τρίτον, τονίζει ότι το κατηγορητήριο κατά των διευθυντών δεν μπορεί να επεκταθεί στον υπουργό, καθώς αυτοί δεν είχαν υποβάλει τις απαραίτητες εισηγήσεις. Τέταρτον, υπογραμμίζει ότι η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες, ειδικά κακουργηματικού χαρακτήρα. Πέμπτον, σημειώνει ότι το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης αναφέρεται ρητά μόνο στους υπουργούς και όχι στους υφυπουργούς, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, αναφέρει ότι τα αδικήματα που αφορούν τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος επίσης έχει συμπεριληφθεί, έχουν παραγραφεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments