Χάρβαρντ: Τι σημαίνει το «μπλόκο» Τραμπ στους ξένους φοιτητές

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Χάρβαρντ: Τι σημαίνει το «μπλόκο» Τραμπ στους ξένους φοιτητές
Σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χθες πως αποσύρει το δικαίωμα υποδοχής ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στους χιλιάδες ξένους φοιτητές ότι πρέπει να μετεγγραφούν σε άλλα ιδρύματα, διαφορετικά θα χάσουν την άδεια παραμονής τους στις ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν σχεδόν 6.800 ξένοι φοιτητές, εκ των οποίων η πλειονότητα σε μεταπτυχιακά προγράμματα.
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά κλιμακούμενων ενεργειών του Αμερικανού προέδρου, επειδή το Χάρβαρντ δεν συμμορφώθηκε πλήρως με το αιτήματα για υποβολή μητρώων των ξένων φοιτητών του, ανέφερε σε υπόμνημά της η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ.
Η Νοέμ κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι «διαιωνίζει ένα ανασφαλές περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη, εχθρικό προς τους Εβραίους φοιτητές, προωθώντας τη συμπαράσταση υπέρ της Χαμάς και εφαρμόζοντας ρατσιστικές πολιτικές “διαφορετικότητας, ισότητας και ενσωμάτωσης”».
Εχει η κυβέρνηση εξουσία επί των εγγραφών;
«Η πιστοποίηση του προγράμματος SEVIS (Φοιτητές και Ανταλλαγές Επισκεπτών) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναστέλλεται με άμεση ισχύ», έγραψε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ σε επιστολή προς το πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα αυτό είναι το κύριο σύστημα μέσω του οποίου οι ξένοι φοιτητές επιτρέπεται να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την υπουργό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το Χάρβαρντ απαγορεύεται να δέχεται φοιτητές που έχουν θεώρηση διαβατηρίου F (φοιτητή) ή J (για επιμορφωτικό πρόγραμμα) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξουσία σε όποιον εισέρχεται στη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εποπτεύει ποια πανεπιστήμια συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών και Επισκεπτών.
Την Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι θα εξαιρέσει από τη λίστα αυτή το Χάρβαρντ. Το πρόγραμμα δίνει στα κολέγια τη δυνατότητα να εκδίδουν έγγραφα για τους αλλοδαπούς φοιτητές που γίνονται δεκτοί στα σχολεία τους. Στη συνέχεια, οι φοιτητές υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν βίζα για να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα μπορέσουν οι νυν φοιτητές να αποφοιτήσουν;
Οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν το πτυχίο τους αυτό το εξάμηνο θα μπορούν να αποφοιτήσουν. Οπως αναφέρει το υπόμνημα της Νόεμ, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Η τάξη του 2025 του Χάρβαρντ αναμένεται να αποφοιτήσει την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το πτυχίο τους πρέπει να μεταγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο, δήλωσε η Νόεμ, σε διαφορετική περίπτωση θα απωλέσουν τη νόμιμη άδεια παραμονής τους στις ΗΠΑ.
Θα υπάρξουν εγγραφές το φθινόπωρο;
Οχι, εκτός και ανασταλεί η απόφαση, είτε από την ίδια την κυβέρνηση είτε από παρέμβαση δικαστηρίου.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τη Νόεμ, θα μπορούσε να υπάρξει αποκατάσταση του πρότερου καθεστώτος υποδοχής ξένων φοιτητών, αν το Χάρβαρντ συμμορφωθεί, εντός 72 ωρών, με μία σειρά αιτημάτων – όπως την παράδοση φοιτητικών αρχείων, πειθαρχικών μητρώων, βιντεοληπτικό υλικό διαδηλώσεων κ.ο.κ.
Εχει συμβεί ξανά κάτι ανάλογο;
Η κυβέρνηση δύναται να εξαιρεί πανεπιστήμια από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών και Επισκεπτών, καθιστώντας τα μη επιλέξιμα για τη φιλοξενία ξένων φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις τους.
Ωστόσο, αυτό συμβαίνει συνήθως για διοικητικούς λόγους, όπως οι μη έγκυρες διαπιστεύσεις, η ακαταλληλότητα εγκαταστάσεων για μαθήματα, η έλλειψη ειδικευμένου επαγγελματικού προσωπικού – ακόμη και η μη «λειτουργία ως καλόπιστο εκπαιδευτικό ίδρυμα».
«Δεν έχω δει ποτέ να ανακαλείται για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από τα διοικητικά ζητήματα που αναφέρονται στο καταστατικό», για κάτι πρωτοφανές».
Με ποιους τρόπους έχει στοχοποιηθεί το Χάρβαρντ;
Η σύγκρουση του Χάρβαρντ με τη διοίκηση Τραμπ χρονολογείται από τις αρχές Απριλίου. Το ιστορικό ίδρυμα έγινε το πρώτο της αμερικανικής πανεπιστημιακής ελίτ που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της κυβέρνησης για περιορισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών και κατάργηση των πολιτικών συμπερίληψης, ισότητας και ενσωμάτωσης.
Αυτό υπήρξε η «θρυαλλίδα» για μια σειρά κλιμακούμενων ενεργειών της κυβέρνησης κατά του Χάρβαρντ. Διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έχουν περικόψει τις επιχορηγήσεις τους, επηρεάζοντας σημαντικά τα ερευνητικά έργα που διεξάγονται από το διδακτικό προσωπικό. Το Χάρβαρντ έχει μηνύσει τη διοίκηση, επιδιώκοντας να τερματιστεί το πάγωμα των επιχορηγήσεων.
Επηρεάζονται άλλα πανεπιστήμια;
Η Νόεμ προειδοποίησε ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλα ιδρύματα. «Απολύτως, εξετάζουμε» παρόμοιες ενέργειες σε άλλα ιδρύματα, είπε, αναφέροντας το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ως πιθανό επόμενο στόχο.
Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα αλλάξει δομικά τον πληθυσμό και την κουλτούρα του παλαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, όπου πάνω από το ένα τέταρτο των φοιτητών προέρχεται από το εξωτερικό.
Η απώλεια των ξένων φοιτητών θα αποτελούσε επίσης οικονομικό πλήγμα, αν και όχι τόσο σοβαρό στην περίπτωση του Χάρβαρντ όσο σε άλλα πανεπιστήμια που βασίζονται στους ξένους φοιτητές τους.
Επιπλέον, διαδικαστικά η απόφαση αναμένεται να περιπλέξει τις εγγραφές στα πανεπιστήμια, καθώς οι μετεγγραφές όσων εκδιωχθούν από το Χάρβαρντ σε άλλες σχολές δεν είναι εύκολη ως διαδικασία.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις;
Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζέισον Νιούτον, χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στη δυνατότητά του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές και ερευνητές από περισσότερες από 140 χώρες, οι οποίοι «εμπλουτίζουν ανεκτίμητα τόσο το Χάρβαρντ όσο και τη χώρα».
«Αυτή η εκδικητική απειλεί με σοβαρή ζημιά την κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας, και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του ιδρύματος», τόνισε.
Ηδη, το Χάρβαρντ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά προηγούμενων αποφάσεων της κυβέρνησης (σ.σ.: πάγωμα κρατικών επιδοτήσεων), ενώ και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές, πιστεύεται πως θα κινηθεί νομικά.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας