Ελλάδα: Στο τραπέζι η άρση του τουρκικού casus belli

Πηγή Φωτογραφίας: Naval News, Analysis: The Future of the Turkish Navy
Στο τραπέζι των συζητήσεων από την Αθήνα βρίσκεται η πρόταση για την άρση του τουρκικού casus belli, καθώς αυτή μπορεί να σχετίζεται με την πιθανότητα συνεργασίας της Άγκυρας με την Ε.Ε. στον τομέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, όπως δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, καθώς αφορά τις εμπορικές συναλλαγές. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η άρση του casus belli μπορεί να σχετίζεται με την πιθανότητα συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό (στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο). Υπονόησε μάλιστα ότι θα θέσει το θέμα και αυτοπροσώπως στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι έχει αναπτύξει «καλή επικοινωνία» με τον κ. Ερντογάν, δεν προσδιόρισε ημερομηνία για τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), ωστόσο δήλωσε πρόθυμος να εξηγήσει στον πρόεδρο της Τουρκίας την κατάσταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο άνδρες ενδέχεται να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στα τέλη Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Χθες, ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, καθώς σχετίζεται με τον τομέα των εμπορικών συναλλαγών. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του κανονισμού Safe, ο οποίος είναι υπό έγκριση, και η ερμηνεία τους παραπέμπει στο άρθρο 212 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), το οποίο απαιτεί ομοφωνία για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.
«Υπάρχει και μια πρόβλεψη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η οποία δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς: για να μπορέσει η Ε.Ε. να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος-μέλος, υποψήφιο εν προκειμένω, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι προφανές ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής άμυνας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δικαιολογημένοι προβληματισμοί και της Ελλάδας και της Κύπρου». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι 30 χρόνια από τότε που η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το περιβόητο casus belli. Νομίζω ότι, 30 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το αποσύρουν». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν μπορείς από τη μια να διεκδικείς την ένταξή σου σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να υπάρχει μια απόφαση που ουσιαστικά απειλεί μια ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο, αν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας