Τα μηνύματα του Μαξίμου για ΠΑΣΟΚ και άρση μονιμότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [376946] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ανοίξει τη «βεντάλια» των σημαντικών θεμάτων, καθώς έχει μπροστά του δύο χρόνια που θα κρίνουν το αποτύπωμα της διακυβέρνησής του. Η πρόσφατη συνέντευξή του αποτύπωσε τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε μια πολιτική ατζέντα που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και ίσως να επανακαθορίσει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό.
Σε μια χώρα όπου το καθεστώς εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται σχεδόν «ιερό δισκοπότηρο», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 στη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025. Αυτή η αναθεώρηση θα αφορά την άρση της μονιμότητας, όχι μόνο για πειθαρχικούς λόγους, αλλά και λόγω ανεπάρκειας στην εργασία, και θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους που ήδη υπηρετούν στο δημόσιο, όχι μόνο για όσους προσληφθούν στο μέλλον.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωτική. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχει εκπαιδευτικός που να αρνείται την αξιολόγηση και να παραμένει στο σχολείο», προσθέτοντας ότι όσοι δεν αποδέχονται τη διαδικασία θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της αξιολόγησης. Αναγνώρισε ότι απαιτείται χρόνος για να εδραιωθεί αυτό το σύστημα, ωστόσο επισήμανε ότι η λογική των κομματικών απολύσεων ανήκει στο παρελθόν, δηλώνοντας ότι η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως «δύναμη αδράνειας».
«Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση για συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, είτε στην τρέχουσα Βουλή είτε στην επόμενη, αυτή η αλλαγή θα απαιτήσει τη θετική ψήφο 180 βουλευτών, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί η συναίνεση και άλλων κομμάτων.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ ως τη μοναδική πολιτική δύναμη με την οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος σε συγκεκριμένα ζητήματα συνοδευόταν από σφοδρή κριτική προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η παρατήρησή του σχετικά με το «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» ήταν ενδεικτική, καθώς κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη για λαϊκισμό στη διαχείριση ζητημάτων, όπως αυτό των Τεμπών.
«Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να μην εκμεταλλεύεται τον λαϊκισμό και να προτείνει ιδέες που να μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη κοιτάζει προς άλλες κατευθύνσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόρισε τις προθέσεις του ενόψει της κοινοβουλευτικής «μάχης» που θα ακολουθήσει σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.
«Η Βουλή δεν είναι αρμόδια να αποδίδει κατηγορίες», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι και ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του φυσικού δικαστή, όπως συνέβη με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εργαλειοποιεί την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός της στόχος είναι να πλήξει την κυβέρνηση. «Δεν βλέπουμε κακούργημα», δήλωσε αναφορικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών, παραπέμποντας στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα στηρίξει τις αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στη στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη «αισθάνεται την ανάγκη να ανταγωνιστεί την κ. Κωνσταντοπούλου» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά, «περίμενα κάτι πολύ καλύτερο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας