Επιστήμη

Πώς οι κουτσουλιές των πιγκουίνων επηρεάζουν τα σύννεφα και τον καιρό της Ανταρκτικής

Πώς οι κουτσουλιές των πιγκουίνων επηρεάζουν τα σύννεφα και τον καιρό της Ανταρκτικής

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Πώς οι κουτσουλιές των πιγκουίνων επηρεάζουν τα σύννεφα και τον καιρό της Ανταρκτικής

Η αμμωνία που απελευθερώνεται από τις κουτσουλιές αντιδρά με άλλες ουσίες στην ατμόσφαιρα και διεγείρει τον σχηματισμό νεφών.

Οι γιγάντιες αποικίες της Ανταρκτικής δεν αποκλείεται να επηρεάζουν τον καιρό και το τοπικό κλίμα.

Αέρια που εκλύονται από τις κουτσουλιές των πουλιών συνδυάζονται με ουσίες που μεταφέρει η θαλασσινή αύρα και δημιουργούν σωματίδια πάνω στα οποία συμπυκνώνονται οι υδρατμοί.

Οι κουτσουλιές σχηματίζουν έτσι σύννεφα, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Communications Earth & Environment.

«Όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας συνδέονται με τρόπους που δεν είναι απαραίτητα αναμενόμενοι» σχολίασε στους New York Times ο επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Μπόιλ, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. «Αυτή είναι μια τέτοια περίπτωση» είπε.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Μπόγιερ και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν στονμ Σταθμό Μαράμπιο που διατηρεί η Αργεντινή στην Ανταρκτική Χερσόνησο. Κοντά στη βάση βρίσκεται μια αποικία πιγκουίνων της Αδελίας (Pygoscelis adeliae) με πληθυσμό περίπου 70.000 ατόμων.

Μετρήσεις στον αέρα έδειξαν ότι οι κουτσουλιές των πουλιών, γνωστές και ως γκουάνο, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αμμωνίας. Το αέριο παράγεται από τις αζωτούχες πρωτεΐνες των ψαριών και των ασπόνδυλων οργανισμών με τους οποίου τρέφονται οι πιγκουίνοι.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο είναι εξάλλου ο λόγος που το γκουάνο θεωρείται εξαιρετικό λίπασμα.

Όταν ο άνεμος φυσούσε από την κατεύθυνση της αποικίας, όργανα που είχαν στηθεί σε απόσταση 8 χιλιομέτρων κατέγραφαν συγκεντρώσεις αμμωνίας που υπερέβαιναν κατά 1.000 φορές τα κανονικά επίπεδα.

ΟΙ ερευνητές εγκατέστησαν αισθητήρες γύρω από τον Σταθμό Μαράμπιο στο νησί Σέιμουρ (Lauriane Quéléver)

ΟΙ ερευνητές εγκατέστησαν αισθητήρες γύρω από τον Σταθμό Μαράμπιο στο νησί Σέιμουρ (Lauriane Quéléver)

Ακόμα και όταν οι πιγκουίνοι μεγάλωσαν τα μικρά τους και εγκατέλειψαν την αποικία τον Φεβρουάριο, οι συγκεντρώσεις αμμωνίας ήταν 100 φορές πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Την ώρα που οι συγκεντρώσεις έφταναν το μέγιστο, οι ερευνητές είδαν να σχηματίζεται ομίχλη.

Η ομάδα εκτιμά ότι τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται καθώς η αμμωνία και η διμεθυλαμίνη του γκουάνο αντιδρά με θειούχες ενώσεις που παράγονται από το φυτοπλαγκτό. Ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια πάνω στα οποία συμπυκνώνονται οι υδρατμοί αυξάνονταν κατά 10.000 φορές.

Αν και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης υποψίας ότι οι κουτσουλιές δημιουργούν όντως σύννεφα, τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του 2016 για την περιοχή της Αρκτικής.

Σε γενικές γραμμές, η επίδραση των νεφών στις θερμοκρασίες της επιφάνειας ποικίλει ανά περίπτωση. Από τη μία, τα σύννεφα ανακλούν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και δροσίζουν την επιφάνεια. Από την άλλη, ανακλούν τη θερμική ακτινοβολία της Γης πίσω στο έδαφος και το θερμαίνουν.

Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το μέγεθος των σταγονιδίων νερού και τη θέση των νεφών –πάνω από ξηρά, θάλασσα ή πάγο.

Στη μελέτη για την Αρκτική, οι προσομειώσεις έδειξαν ότι τα σύννεφα από το γκουάνο τείνουν να μειώνουν τις θερμοκρασίες.

Το ίδιο εκτιμάται ότι συμβαίνει και στο νότιο πόλο, ανέφερε ο Μπόιερ: «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρχει ένα φαινόμενο ψύξης λόγω των νεφών, επειδή, σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η κύρια επίδραση των νεφών στην ατμόσφαιρα» είπε ο ερευνητής.

Τόνισε πάντως ότι οριστική απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από μελλοντικές μετρήσεις.

Ακόμα μεγαλύτερα σύννεφα δεν αποκλείεται να σχηματίζονται από τις κουτσουλιές πιο μεγαλόσωμων πιγκουίνων ή πάνω από μεγαλύτερες αποικίες που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Όπως είπε ο Μπόιερ, «ο ωκεανοί και οι πιγκουίνοι επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και το τοπικό κλίμα της Ανταρκτικής».

«Και οι τοπικές μεταβολές στην Ανταρκτική έχουν επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments