ΗΠΑ – Ιράν ξαναρχίζουν τις συνομιλίες αλλά η αντιπαράθεση για τον εμπλουτισμό απειλεί τη συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//ΗΠΑ – Ιράν ξαναρχίζουν τις συνομιλίες αλλά η αντιπαράθεση για τον εμπλουτισμό απειλεί τη συμφωνία
Πριν από τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ενώ οι πυρηνικές συνομιλίες ξεκίνησαν στη Ρώμη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν θα δοκιμάσουν αν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στο δύσκολο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου.
Μετά από τέσσερις προηγούμενους γύρους συνομιλιών, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των καταστροφικών αμερικανικών κυρώσεων. Το Ιράν, το οποίο επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να περιορίσει τον εμπλουτισμό, αλλά δεν θα τον σταματήσει εντελώς.
Η θέση του Ιράν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε ως «πολύ σαφή κόκκινη γραμμή» για την Ουάσινγκτον. Ο Γουίτκοφ δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC ότι μια μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί «να επιτρέψει ούτε το 1% της ικανότητας εμπλουτισμού».
Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για τις προσδοκίες της κυβέρνησης Τραμπ από μια συμφωνία. Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν μέχρι να εγκαταλείψει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού, ο Ρούμπιο δεν απάντησε καταφατικά.
«Πιστεύουμε ότι μια αποδεκτή συμφωνία με το Ιράν είναι μια συμφωνία που δεν θα επιτρέπει τον εμπλουτισμό, διότι έτσι θα μπορούν να κατασκευάσουν όπλα», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει κριτική από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία που εξετάζει με το Ιράν. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 200 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει τη στάση του και να απαιτήσει την πλήρη απαγόρευση του εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το Ιράν είχε το δικαίωμα να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε χαμηλά επίπεδα για μη στρατιωτικούς σκοπούς και έρευνα.
Το επίπεδο εμπλουτισμού περιορίστηκε στο 3,67% και τα αποθέματα ουρανίου μειώθηκαν σε 300 κιλά (661 λίβρες).
Οι πυρηνικοί επιστήμονες της χώρας επεξεργάζονται πλέον ουράνιο σε ποσοστό 60% — ένα τεχνικό βήμα μακριά από το επίπεδο 90% που απαιτείται για την κατασκευή όπλων. Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που διέρρευσε τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι το Ιράν εμπλουτίζει κάθε μήνα ουράνιο που αρκεί για την κατασκευή μιας βόμβας.
Ο Αλί Σαμκάνι, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πρόσφατα στο NBC News ότι το Ιράν είναι έτοιμο να απαλλαγεί από τα αποθέματα ουρανίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων. Ωστόσο, ο Σασάν Καρίμι, Ιρανός διπλωματικός σύμβουλος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δήλωσε ότι η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ικανότητα εμπλουτισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Οι Ιρανοί θα αντισταθούν σθεναρά στο δικαίωμα εμπλουτισμού», δήλωσε ο Καρίμι στο Al-Monitor, προσθέτοντας ότι η υποχωρητικότητα στις αμερικανικές απαιτήσεις θα προκαλούσε «δυσκολίες στο ιρανικό πολιτικό σύστημα».
Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών των κυρώσεων, η ιρανική κυβέρνηση πάντα υποστήριζε ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο ως υπογράφουσα της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων του 1970.
«Την επόμενη μέρα, όλοι στο Ιράν θα έλεγαν: «Αν μπορούσατε να παγώσετε τον εμπλουτισμό ή να τον ακυρώσετε, γιατί δεν το κάνατε πριν από 20 χρόνια;»», δήλωσε ο Καρίμι.
Υπάρχει ένας πιθανός τρόπος να επιτευχθεί συμβιβασμός στο θέμα του εμπλουτισμού, ο οποίος έχει συζητηθεί στο Ουάσινγκτον. Οι διαπραγματευτές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια πιθανή συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια διατύπωση που θα αναγνωρίζει το «δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό», αλλά θα περιλαμβάνει και τη δέσμευση του Ιράν ότι δεν θα το κάνει.
Προς το παρόν, καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης της στάσης της.
«Δεν περιμένουμε την άδειά τους για τον εμπλουτισμό», δήλωσε ο επαναστατικός Χαμενεΐ σε ομιλία του. «Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει τη δική της πολιτική εμπλουτισμού και θα την ακολουθήσει».
Ο Γκρέγκορι Μπρου, αναλυτής για το Ιράν στην Eurasia Group, λέει ότι μια «μίνι συμφωνία», σε αντίθεση με μια συνολική συμφωνία, είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των τρεχουσών συνομιλιών, εν μέρει επειδή η ρητορική της κυβέρνησης για μηδενικό εμπλουτισμό θα ήταν δύσκολο να ανατραπεί βραχυπρόθεσμα.
«Ο Γουίτκοφ θα μπορούσε να δηλώσει δημοσίως: «Συμφωνήσαμε σε αυτή τη συμφωνία. Το Ιράν μπορεί να συνεχίσει τον εμπλουτισμό». Και ο Τραμπ θα πει: «Αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία όλων των εποχών» και όλοι θα συμμορφωθούν», δήλωσε ο Μπρου. «Ωστόσο, παρά την ευελιξία του Τραμπ, η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην δίνει την εντύπωση ότι δέχεται μια κακή συμφωνία».
Μια πιο επιφυλακτική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμένες παραχωρήσεις του Ιράν σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60% και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Τεχεράνη θα συγκρατήσει τους περιφερειακούς της συμμάχους — συγκεκριμένα τους Χούθι της Υεμένης και τις ιρακινές πολιτοφυλακές — σε αντάλλαγμα για λιγότερο επιθετική επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Μια προσωρινή συμφωνία θα ανέβαζε επίσης στο τραπέζι το θέμα των λεγόμενων κυρώσεων snapback. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει το JCPOA — η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία — έχουν προθεσμία έως τις 18 Οκτωβρίου για να επαναφέρουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχαν ανασταλεί στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και πιθανότατα θα επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα εάν επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις, υπονομεύοντας κάθε πιθανότητα για μια πιο μόνιμη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.
Τον Γουίτκοφ θα συνοδεύσει στη Ρώμη ο Μάικλ Άντον, διευθυντής πολιτικής σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ηγείται της τεχνικής ομάδας των ΗΠΑ στις συνομιλίες. Η συμμετοχή του Άντον υποδηλώνει ότι ο γύρος αυτός θα είναι πιο ουσιαστικός, προχωρώντας πέρα από ένα γενικό πλαίσιο για μια συμφωνία.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας