Κομισιόν: Ζητεί από την κυβέρνηση Όρμπαν την απόσυρση του νόμου περί διαφάνειας

Πηγή Φωτογραφίας: Hungarian Conservative
Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί στον περιορισμό της ξένης χρηματοδότησης των ΜΚΟ και των οργανισμών ΜΜΕ απαίτησε από την Ουγγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσοι αντιτίθενται με το νομοσχέδιο φοβούνται ότι το νομοθέτημα με τίτλο «Διαφάνεια της δημόσιας ζωής», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 13 Μαΐου, θα προσφέρει στην ουγγρική κυβέρνηση σαρωτικές εξουσίες για την καταστολή του Τύπου και των επικριτικών φωνών της κοινωνίας των πολιτών.
Ο νόμος θα επιτρέπει στις αρχές να εγγράφουν σε κατάλογο ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, εφ’ όσον η κυβέρνηση τα θεωρεί απειλή για την εθνική κυριαρχία, και να παγώνουν τη χρηματοδότηση. Προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα όταν τα κεφάλαια συνεχίζουν να ρέουν από πηγές του εξωτερικού.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο euronews ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είναι ενήμερος για το σχέδιο νόμου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του.
«Η Επιτροπή έχει μεγάλες ανησυχίες σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο. Εάν υιοθετηθεί ως έχει, θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των αρχών και του δικαίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ζητάμε να αποσυρθεί από τη νομοθετική διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εάν το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκριθεί», δήλωσε, προσθέτοντας πως «η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και στην προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για το έργο της σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση».
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι η Επιτροπή παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή θεωρεί ότι ο νόμος για τη σύσταση του Γραφείου Κυριαρχίας και οι ερευνητικές δραστηριότητές του παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ.
Αυτή την εβδομάδα μια ομάδα ευρωβουλευτών κάλεσε την Επιτροπή να παγώσει άμεσα τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουγγαρία, λόγω της υποτιθέμενης οπισθοδρόμησης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, απευθυνόταν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού Πιοτρ Σεραφίν και τον Επίτροπο για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη Μάικλ ΜακΓκραθ και υπογράφεται από 26 ευρωβουλευτές από πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες.
Το euronews απευθύνθηκε στην ουγγρική κυβέρνηση ζητώντας το δικό της σχόλιο.
Η Ουγγαρία δεν κάνει πίσω Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της αυτοαποκαλούμενης εκστρατείας του Βίκτορ Όρμπαν «Ανοιξιάτικο Καθάρισμα», την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο.
Το κυβερνών κόμμα Fidesz υποστηρίζει ότι ξένοι παράγοντες, όπως τα κονδύλια της USAID και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρεμβαίνουν στην ουγγρική πολιτική χρηματοδοτώντας ΜΚΟ και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.
«Τελικά, ο νόμος περί διαφάνειας της Ουγγαρίας δεν είναι απλώς ένα νομικό μέσο, αλλά και μια σαφής πολιτική δήλωση: Η ουγγρική δημοκρατία λογοδοτεί μόνο στον ουγγρικό λαό», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές του Fidesz Ταμάς Ντόιτς και Κίνγκα Γκαλ στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2022 αρκετά εκατομμύρια δολάρια από ξένες χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικούς της αντιπολίτευσης για εκστρατεία κατά της κυβέρνησης. Μιλώντας στη Βουδαπέστη μετά την πρόσφατη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουγγαρία, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιτζάρτο κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο νόμο.
«Έχουν δίκιο να ανησυχούν, αλλά για τον λάθος λόγο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για τον νόμο περί διαφάνειας, αλλά για την ξένη παρέμβαση στην πολιτική ζωή μιας χώρας της ΕΕ».
Οι ευρωβουλευτές και οι ΜΚΟ ζητούν ανάληψη δράσης Το περασμένο σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι διαμαρτυρήθηκαν για το σχέδιο στους δρόμους της Βουδαπέστης. Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. Μιλώντας στο euronews, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουγγαρία Τίνεκε Στρικ (Ολλανδία, Πράσινοι), δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί «πιστό αντίγραφο του νόμου της Ρωσίας για τους ξένους πράκτορες». Είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορούσε να ακυρώσει το νόμο, αν αυτός υιοθετηθεί.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αναστείλει τον νόμο, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απευθυνθεί αμέσως στο Δικαστήριο και να του ζητήσει να λάβει αμέσως μέτρα για την αναστολή του, διότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία σε εξέλιξη σχετικά με τον νόμο για την προστασία της κυριαρχίας πριν από λίγο καιρό και το Δικαστήριο εξετάζει αυτή την υπόθεση», δήλωσε η Στρικ.
«Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να πει “κοιτάξτε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη εδώ, οπότε σας ζητώ να λάβετε ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη βλάβη από το να γίνει”», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.
Περισσότερες από 80 εφημερίδες και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας κατά του νόμου, λέγοντας ότι θα περιορίσει περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης στην Ουγγαρία.
Την Πέμπτη, 320 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δημοσίευσαν επιστολή με την οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα. Κάλεσαν την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ζητήσει αμέσως από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει προσωρινά μέτρα στην εν εξελίξει διαδικασία επί παραβάσει, να παροτρύνει δημόσια την ουγγρική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να κινήσει νέα διαδικασία επί παραβάσει, σε περίπτωση που η Ουγγαρία απορρίψει τα σχετικά αιτήματα.
Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την πιθανή χρήση του καθεστώτος κυρώσεων του άρθρου 7 του μπλοκ στο πλαίσιο της υποτιθέμενης οπισθοδρόμησης του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, όταν θα συναντηθούν την Τρίτη για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει την διαδικασία για την προστασία των αξιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων την αναστολή δικαιωμάτων ψήφου στο Σμβούλιο, εφ’ όσον κριθεί ότι σαφής κίνδυνος για σοβαρή παραβίασή τους.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας