Ματέο Ρέντσι: Στην ΕΕ έχουμε followers, αλλά θέλουμε ηγέτες

Πηγή Φωτογραφίας: The Independent, Italian PM Matteo Renzi: I did not kick a fish that leapt into a boat full of world leaders at
Στις 5 προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αλλά και το επιχειρείν εν γένει, μετά τις αμερικανικές εκλογές και εν μέσω εμπορικών πολέμων και γεωπολιτικής αναταραχής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο 2o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα «Πώς μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μια ασταθή παγκόσμια οικονομία;»
Πρόκειται για τον εμπορικό πόλεμο, τη στρατιωτική κρίση, την ενεργειακή κρίση, το δημογραφικό και το πρόβλημα καινοτομίας.
Ο κ. Ρέντσι περιέγραψε τις συνθήκες που έχουμε διαμορφωθεί με τις δασμολογικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών: «Δεν έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουμε τις Διηρημένες Πολιτείες» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν αυτή τη στιγμή, οι ιταλικές, οι ελληνικές και γενικότερα οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τι είδους αντίδραση μπορούμε να αναμένουμε εν μέσω αυτή της κρίσης.
Ο Ιταλός πολιτικός πρόσθεσε ότι υπάρχει παράλληλα και η στρατιωτική κρίση, με τους πολέμους που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, και στους «Αγίους Τόπους», αλλά και πιο μακριά στη Μιανμάρ, οι οποίοι επίσης επηρεάζουν την κατάσταση.
«Σε συνέχεια της στρατιωτικής κρίσης είναι η ενεργειακή κρίση, είναι το πιο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ», ανέφερε, περιγράφοντας τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος.
Τα γερμανικά λάθη Ο κ. Ρέντσι παραδέχθηκε ότι τόσο η Ιταλία όσο και Ελλάδα έκαναν λάθη στο παρελθόν, άφησε ωστόσο αιχμές κατά της Γερμανίας για τη στάση της.
«Είμαι μάρτυρας πολλών μαχών που δόθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν η Γερμανία μας έδινε μαθήματα, και είμαι περήφανος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Γερμανία έκανε ένα απίστευτο λάθος όταν αποφάσισε να μπλοκάρει τα πυρηνικά. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για το ενεργειακό κόστος», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξελίχθηκαν σε μία χώρα που πλέον έχει ενδιαφέρον για να εξάγει ενέργεια, και χρησιμοποιούν την Ευρώπη, ως μία ήπειρο τις εξαγωγές τους.
Η δημογραφική κρίση Επόμενη πρόκληση για τις ΜμΕ σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι είναι το δημογραφικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα καθώς οι «γεννήσεις καταρρέουν», και 5η πρόκληση είναι η καινοτομία.
«Η μετάβαση από χειρόγραφο στην τεχνητή νοημοσύνη», είναι πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις, είπε.
Αξιοσημείωτο είναι το σημείο της ομιλίας της κ. Ρέντσι, ο οποίος ανέλυσε την ελληνική ετυμολογία της λέξης «κρίση», τονίζοντας ότι προέρχεται από το ρήμα «κρίνω»
«Είναι μία υπέροχη λέξη. Εξετάζω… Πρέπει να χρησιμοποιούμε το κρίνω μέσα σε ένα φάσμα επιλογών. Άρα η κρίση δεν είναι μία κακή λέξη. Μπορεί να εξελιχθεί σε μία ευκαιρία για το εμπόριο , να γίνει μία κλήση αφύπνισης για όλη την Ευρώπη, να σταματήσουμε τη γραφειοκρατία και να έχουμε ένα όραμα για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πώς θα γίνει αυτό; «Να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το Green Deal», είπε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που σκοτώνει τις ΜμΕ: «Απέναντι σε ένα τέτοιος είδος γραφειοκρατίας, πολλές επιχειρήσεις έφυγαν από την ΕΕ και πήγαν σε Κίνα και Ινδία».
Σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση, για να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουμε, «έχουμε πολλούς followers, αλλά θέλουμε ηγέτες»…
Η συνοχή και το βέτο Ερωτηθείς για το πρόβλημα συνοχής στην Ευρώπη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ αριθμεί 27 κράτη – μέλη κι αυτό «είναι καλό, καθώς έχουμε αλλάξει την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων, η Ευρώπη από τόπος των εμφυλίων έγινε τόπος ευημερίας και ειρήνης».
Τόνισε ωστόσο, ότι πλέον πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, αρχής γενομένης με το «vetocracy». «Το βέτο πρέπει να καταργηθεί. Με 27 μέλη αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει»
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις ΗΠΑ, «τον πιο καλό μας σύμμαχο», λέγοντας ότι πλέον υπάρχει ένα νέος πόλεμος, που κανείς δεν γνωρίζει τα παραδοσιακά του όρια: «Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι τελείως ακατάλληλη να παίξει αυτόν τον ρόλο. Θέλουμε έναν ηγέτη να στηρίξει την Ευρώπη».
Μιλώντας για την αλλαγή στην καγκελαρία της Γερμανίας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Μερτς μετά την ορκωμοσία του πήγε πρώτα στο Βερολίνο και μετά στη Βαρσοβία: «Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει ο νότος εκτός των εξελίξεων στην Ευρώπη, και χωρίς των Νότο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον».
Για τον τόπο διακυβέρνησης του Τραμπ, ο Ρέντσι σχολίασε: «Ο Τραμπ έχει ένα στιλ δεδομένο κανείς δεν μπορεί να τον αλλάξει. Άρα για τα απόμενα 3,5 χρόνια θα τον έχουμε. Απέναντι σε αυτό το στιλ, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστική […] Δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για την Ευρώπη να είναι διαιρεμένες»
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Ρέντσι ανέφερε: «Πρέπει να διατηρήσετε την παράδοση των ΜμΕ, ώστε να εγγυηθείτε το μέλλον της χώρας σας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας