Πολιτική

Η αριθμητική της συνταγματικής αναθεώρησης: Οι 180 και 150 ψήφοι

Η αριθμητική της συνταγματικής αναθεώρησης: Οι 180 και 150 ψήφοι

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Toklik/EUROKINISSI)

Η έντονη σύγκρουση που επικεντρώνεται στα Τέμπη δεν προσφέρει πολλές ελπίδες για συμφωνίες και την επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας από την τρέχουσα Βουλή

Η τρέχουσα κατάσταση σφοδρής αντιπαράθεσης, το τοξικό πολιτικό κλίμα και η συχνά έντονη πόλωση δεν προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται από την παρούσα Βουλή, η οποία έχει τον ρόλο της προτείνουσας, καθώς από αυτή θα προκύψουν τα άρθρα του Συντάγματος που προτείνονται προς αναθεώρηση. Αυτά τα άρθρα θα πρέπει να εγκριθούν από την επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι η αναθεωρητική.

Οι κρίσιμοι αριθμοί της διαδικασίας είναι το 151 και το 180. Τα άρθρα που προτείνονται για αναθεώρηση απαιτούν 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να μπορέσουν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 150 ψήφων. Αν εγκριθούν με απλή πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, τότε η αναθεωρημένη εκδοχή τους θα χρειαστεί 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να περάσει.

Η έντονη σύγκρουση γύρω από την υπόθεση των Τεμπών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για συμφωνίες και την επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας από την τρέχουσα Βουλή. Είναι πιθανό ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να επιρριφθούν ευθύνες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με την τοξικότητα και την αδυναμία συνεννόησης.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι τυχαία φρόντισε να επισημάνει ότι «επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης πόλωσης και έντασης, νομίζω όχι με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά με επιλογή πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, θέλω να επαναλάβω και να επικαλεστώ και την προηγούμενη ιδιότητά σας, ότι οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα».

Μία ημέρα νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την ελπίδα να επιδείξει θεσμική στάση, να σοβαρευτεί και να λειτουργήσει υπεύθυνα στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, η προτροπή του πρωθυπουργού για «γέφυρες» και «θεσμική υπευθυνότητα» δύσκολα θα βρει ανταπόκριση στην αντιπολίτευση. Αυτή η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία για αντισυνταγματικές πρακτικές και χειρισμούς, ειδικά σε σχέση με την υπόθεση των Τεμπών και τη διαχείριση της προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ αναμένεται να επαναλάβει τις κατηγορίες και στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή. Είναι μάλλον απίθανο να αναγνωρίσουν θεσμικό ρόλο στην κυβέρνηση όσον αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση, καθώς πιστεύουν και διακηρύσσουν ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται αντισυνταγματικά. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, οι επικρίσεις για τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης επεκτείνονται και στους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση των υποκλοπών, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δηλώσει, με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ότι δεν θα παραχωρήσει λευκή επιταγή 180 ψήφων αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει στην επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαμορφώσει ελεύθερα το περιεχόμενο του αναθεωρημένου άρθρου.

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των προτεινόμενων αλλαγών, το οποίο αναμφίβολα θα προκαλέσει συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του θα μπορέσει να ξεπεράσει την τοξικότητα και την πόλωση που το χαρακτηρίζουν εδώ και καιρό.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments