Πολιτική

Κυβέρνηση: Αναζητώντας συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Κυβέρνηση: Αναζητώντας συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πηγή Φωτογραφίας: [375389] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ποιους στόχους έχει ο πρωθυπουργός, εντάσσοντας το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και ασκώντας πίεση για μια θετική ή αρνητική απάντηση σχετικά με την πρόταση για την άρση της μονιμότητας

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρουσιάζοντας τα άρθρα στα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία προτίθεται να προτείνει αλλαγές. Παράλληλα, ανέφερε μια αρχική λίστα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι ο κατάλογος αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε θα ξεκινήσει επίσημα η σχετική συζήτηση. Από τη πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιαστεί ως η πολιτική δύναμη με σαφές μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Επίσης, φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός το τοποθέτησε απέναντι στη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής, κυρίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Η κριτική αυτή εστιάζει στην ταύτισή του με κόμματα διαμαρτυρίας και αντίδρασης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη», σε σύγκριση με το παλιό, αξιόπιστο ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο των μνημονίων. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει υποστηρίξει κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση, έστρεψε τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ. «Η ίδια η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα είναι μια δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη – και το τονίζω αυτό – έχει δείξει ότι μάλλον “αλληθωρίζει” προς άλλου είδους κατευθύνσεις», είπε ο πρωθυπουργός. Ο οποίος αφενός επιδιώκει να εμφανίσει την κυβέρνηση διατεθειμένη να «σπάσει αυγά» και, ταυτόχρονα, να εγκλωβίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια αντιπαραγωγική αντιπαράθεση στη βάση «ναι ή όχι». «Θα δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εγώ ο ίδιος; σας έχω πει: αναθεώρηση 16,24, 86, 103. Έβαλα ακόμα ένα άρθρο και θα έρθουν και άλλα. Πώς τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ σε αυτό; Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη: ναι ή όχι; Πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξουν αυτά τα άρθρα».

Η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύει να πιέσει το ΠΑΣΟΚ με διλημματικές ερωτήσεις πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί οι προτεινόμενες αλλαγές. Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε τα άρθρα που η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε συζήτηση: το άρθρο 16, που αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και σχετίζεται με τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, το άρθρο 24, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και το χωροταξικό, το άρθρο 86, που αφορά την ευθύνη κυβερνητικών στελεχών, και το άρθρο 103, το οποίο μόλις τώρα εισάγεται στη συζήτηση και σχετίζεται με τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες από το ΠΑΣΟΚ, και μόνο από αυτό, να απαντήσει σχετικά με την αναθεώρηση αυτών των άρθρων, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να έχει αποκαλύψει τις προτεινόμενες αλλαγές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποκρούσει προκαταβολικά τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στην επόμενη Βουλή για την αναθεώρηση οποιουδήποτε άρθρου, δίνοντας από τώρα 180 ψήφους, κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα αναθεώρησής τους από την επόμενη Βουλή με 150 ψήφους. «Ελπίζω και εύχομαι το ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση με μία λογική “εγώ δεν ψηφίζω τίποτα, κανένα άρθρο, γιατί πολύ απλά δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενό τους”», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η επιμονή της κυβέρνησης να ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει με «ναι ή όχι» σχετίζεται με την επιθυμία της Ν.Δ. να ενισχύσει την επιρροή της στο κεντρώο πολιτικό κοινό, το οποίο θεωρεί ως μοναδικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι θετικοί στην προοπτική προώθησης μεταρρυθμίσεων και στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει να μειώσει την απήχηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το κοινό, προσπαθώντας να παρουσιάσει «το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» ως μια δύναμη αδράνειας και αντίστασης στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments