ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά: Διαζύγιο αντί για σύμφωνο συμβίωσης

Πηγή Φωτογραφίας: [378089] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η πρόταση ήταν να διαμορφωθεί μια κοινή θέση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς να συνεδριάζουν από κοινού. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν από τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Αλέξη Χαρίτση σχετικά με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποστελλόταν ένα συμβολικό μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ανακτήσει τη θέση της, εφόσον οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς ενωθούν με τους 26 του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η πορεία προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν μακρά, θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για τη σύνταξη του αιτήματος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ξεκίνησαν με θετικές προοπτικές. Συμφώνησαν αμέσως ότι στον Κ. Αχ. Καραμανλή θα αποδοθούν περισσότερα από ένα κακουργήματα, ενώ θα παραπεμφθεί και ο Χρ. Σπίρτζης, αν και χωρίς ισοδύναμες κατηγορίες, παρά την παραγραφή. Επίσης, θα συμπεριληφθεί και ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, καθώς επί των ημερών του υπεγράφη η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης ενημέρωναν τα αρμόδια όργανα του κόμματός τους προκειμένου να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις, και πράγματι, επικρατούσε εσωκομματική ηρεμία. Ωστόσο, στα τελευταία στάδια, όταν είχαν ήδη διαρρεύσει πληροφορίες ότι τη Δευτέρα θα κατατίθετο το αίτημα με τη στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Αριστεράς, η συνεργασία των δύο κομμάτων διαταράχθηκε. Το ζήτημα της παραπομπής του Κ. Μητσοτάκη δημιούργησε διχόνοια μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και οδήγησε σε ρήξη, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αυτή είναι η απόφασή του και δεν σκοπεύει να την επανεξετάσει.
Προηγήθηκε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία μόνο ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να εξέφρασε διαφωνία σχετικά με αυτή την επιλογή.
Αντίθετα, στην Νέα Αριστερά, στο επιτελείο του Αλέξη Χαρίτση, μετά από συζητήσεις με νομικούς, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με σαφήνεια κατηγορίες για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων από τον πρωθυπουργό. Επίσης, εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την βιασύνη του Σ. Φάμελλου να κάνει ανακοινώσεις μέσω τηλεόρασης χωρίς προηγούμενη συμφωνία, ειδικά όταν η τελική απόφαση για την παραπομπή ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν αποφασίσει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για έναν συμβιβασμό και διατηρούν συνεχή επικοινωνία. Ωστόσο, η ζημιά, τόσο πολιτική όσο και επικοινωνιακή, έχει ήδη προκληθεί, χωρίς να είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποκατασταθεί.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας