Δασμοί 50%: Η μεγάλη ύφεση χτυπά την πόρτα της ευρωζώνης

Πηγή Φωτογραφίας: The Jakarta Post, Trump announces 10% tariff on all imports, with higher rates for some countries
Τους φόβους για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ανάπτυξη της Ευρώπης και να την οδηγήσει πολύ κοντά στην ύφεση, αναζωπύρωσε η ξαφνική ανακοίνωση Τραμπ, την Παρασκευή, ότι θα επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα δασμοί με συντελεστή 50% από την 1η Ιουνίου.
Η ολλανδική τράπεζα ING εκτιμά ότι αν επιβληθούν αυτοί οι δασμοί θα μειώσουν κατά 0,6% το ΑΕΠ της ευρωζώνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.
Παρόλο που η ΕΕ έχει καταθέσει αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι συζητήσεις παραμένουν επισφαλείς, με ένα ευρωπαϊκό πακέτο αντιποίνων ύψους 95 δισ. ευρώ να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Κίνας, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής παραμένει πιθανή σε αυτό το παιχνίδι υψηλού ρίσκου.
Η αμηχανία της ΕΕ και οι απαιτήσεις των ΗΠΑ Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία, καθυστερώντας τα αντίμετρά της κατά 90 ημέρες, μέχρι τις 14 Ιουλίου, και προσφέροντας κάτι περισσότερο από απλές «διακοσμητικές» προτάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να παραμένει δυσαρεστημένη.
Η ΕΕ έχει προσφέρει μια εμπορική συμφωνία ύψους 50 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σόγιας για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, προτείνοντας μηδενικούς δασμούς σε αυτοκίνητα και βιομηχανικά προϊόντα, στρατηγική συνεργασία σε ενέργεια, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές υποδομές και δεσμεύσεις για διεθνή εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικά πρότυπα και οικονομική ασφάλεια. Όμως, παραμένει ασαφές τι ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τι συμβαίνει με τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ Ενώ οι μέσοι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι παρόμοιοι, όπως σημειώνει η ING οι τομεακές διαφορές είναι όντως έντονες.
Για παράδειγμα, οι υψηλότεροι δασμοί της ΕΕ στα αυτοκίνητα (10% έναντι 2,5% στις ΗΠΑ) και στα τρόφιμα είναι αξιοσημείωτοι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους υψηλούς φραγμούς. Τα ελαφρά φορτηγά αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό ένα ποσοστό δασμού 25%, σε σύγκριση με 10% στην ΕΕ.
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, η ΕΕ είχε πλεόνασμα 198,2 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ το 2024. Ωστόσο, όσον αφορά τις υπηρεσίες, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν πλεόνασμα 109 δισ. ευρώ (από το 2023), με αξιοσημείωτες εξαγωγές υπηρεσιών πληροφορικής, με επικεφαλής τις κυρίαρχες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, χρεώσεις για πνευματική ιδιοκτησία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Είναι ακόμα πιθανή μια συμφωνία; Παρά την επιθετική ρητορική, οι απειλές δασμών του Τραμπ είναι συχνά το προοίμιο για διαπραγματεύσεις, όπως συνέβη με τη συμφωνία με την Κίνα στις αρχές Μαΐου (η οποία στην πραγματικότητα ήταν περισσότερο μια αναβολή παρά μια πραγματική συμφωνία).
Ωστόσο, ήταν πάντα σαφές ότι η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στην ΕΕ θα είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθεί με τους περισσότερους άλλους εμπορικούς εταίρους. Σχόλια όπως «η ΕΕ είναι πιο μοχθηρή από την Κίνα» έχουν χαρακτηρίσει την προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ μέχρι στιγμής. Και ενώ είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιος μπορεί να είναι ο τελικός στόχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η προσέγγιση της ΕΕ είναι σαφής. Ακολουθεί μια στρατηγική δύο κατευθύνσεων: σηματοδοτεί ότι είναι ανοικτή σε μια συμφωνία, αλλά προετοιμάζεται και για κλιμάκωση.
Ενώ η ΕΕ αργεί να δράσει, έχει προετοιμάσει μια σειρά από αντίμετρα δασμών, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου. Και αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν πραγματικά, αναμένεται η ΕΕ να χρησιμοποιήσει το βαρύ της πυροβολικό, όπως αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, καθυστέρηση αδειών ή περιορισμό της πρόσβασης στις δημόσιες προμήθειες και περιορισμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των επενδυτικών ροών.
Επιστροφή της μεταβλητότητας και κίνδυνος ύφεσης Στις αγορές, μια σχετικά ήρεμη εβδομάδα έφτασε σε ένα απότομο και απογοητευτικό τέλος, υπενθυμίζοντας έντονα ότι απέχουμε πολύ από «όμορφες εμπορικές συμφωνίες», όπως θα τις ονόμαζε ο Τραμπ, ή επιστροφή στην κανονικότητα. Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει.
Εάν εφαρμοστούν πλήρως, οι δασμοί 50% των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα μειώσουν την ανάπτυξη κατά περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και θα φέρουν την οικονομία της ευρωζώνης κοντά στο έδαφος της ύφεσης. Βεβαίως, οι δασμοί αυτοί θα αυξήσουν και τις στασιμοπληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.
Στο παρόν στάδιο, δεν έχει νόημα να εικάσουμε για την έκβαση αυτών των εμπορικών εντάσεων, τονίζει η ING. Οτιδήποτε είναι δυνατό, από μια πιθανή συμφωνία έως περαιτέρω κλιμάκωση. Διατηρούμε την πάγια άποψή μας ότι, με τον καιρό, το οικονομικό τίμημα ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου για τις ΗΠΑ θα γίνει πολύ σοβαρό για να διατηρηθούν επ’ αόριστον οι υψηλοί δασμοί.
Οι ευρωπαϊκές αγορές προσαρμόζονται Παρόλο που ο δασμός 50% μπορεί να είναι απλώς μια προσωρινή απειλή, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν γρήγορα με την είδηση. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε σχεδόν 3% κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης Τραμπ, με τον κλάδο του αυτοκινήτου να υποχωρεί 4-5%.
Τα διετή swap rates ευρώ είναι περίπου 6 μονάδες βάσης χαμηλότερα, καθώς η αγορά τιμολογεί επιπλέον 10 μονάδες βάσης στον κύκλο χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φέτος – τώρα τιμολογούνται επιπλέον 62 μονάδες βάσης περικοπών για το έτος.
Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο υποχώρησε έως 0,6% με την είδηση, αλλά ανέκαμψε λίγο – πιθανώς λόγω αμφιβολιών για το αν αυτοί οι δασμοί 50% θα δουν ποτέ το φως της ημέρας.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επίσης οδηγήσει το ευρώ χαμηλότερα έναντι του γιεν, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι το γεν και όχι το ευρώ θα αποδειχθεί ο κύριος ωφελούμενος τυχόν εκροών δολαρίων αυτό το καλοκαίρι. Η ισοτιμία του ευρώ με τη στερλίνα βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν σίγουρα μια υπενθύμιση στους επενδυτές ότι δεν πρέπει να είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι όσον αφορά την ιστορία των δασμών αυτό το καλοκαίρι. Τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος θα μπορούσαν να είναι δύσκολοι για τις αγορές –και θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλή τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών– καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο για εμπορικές συμφωνίες.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας