Εξέλιξη όλεθρος: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τον πληθυσμό για χτύπημα από την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Istock
Καθώς η στρατιωτική υπεροχή της Κίνας επεκτείνεται ανεξέλεγκτα στον Ειρηνικό και το σενάριο εισβολής στην Ταϊβάν μοιάζει πλέον με προμελετημένη πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται όχι απλώς για πόλεμο — αλλά για το πλέον ολέθριο σενάριο και μάλιστα στο ίδιο τους το έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, στην Καλιφόρνια, οι ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύουν την τοπική ηγεσία και προσομοιώνουν επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, προειδοποιώντας ότι το πρώτο χτύπημα του Πεκίνου μπορεί να πλήξει την «καρδιά» της αμερικανικής αεροναυπηγικής ισχύος. Ο εφιάλτης ενός πολέμου ΗΠΑ–Κίνας δεν είναι πλέον θεωρία· είναι ημερομηνία που μετρά αντίστροφα.
Το σκοτεινό σενάριο της Καλιφόρνια «δοκιμάζουν» οι ΗΠΑ!
Μάλιστα, ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κινεζικών πληγμάτων στην Καλιφόρνια και προειδοποιεί τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Doug Wickert κάλεσε ηγετικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση Edwards της Καλιφόρνιας, για να τους ενημερώσει ότι: «Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να είστε έτοιμοι η περιοχή να υποστεί πολύ μεγάλης κλίμακας αναταραχή, από την πρώτη κιόλας στιγμή». Σε ενημερωτικό σημείωμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βάσης, καθώς και σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Wickert –ένας από τους πιο έμπειρους δοκιμαστές πιλότους της χώρας και πλέον διοικητής της 412ης Πτέρυγας Μάχης– περιέγραψε την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και τις προετοιμασίες της για μια μεγάλη σύρραξη.
Αναδιαμορφώνουν τα εργοστάσια παραγωγής όπλων
Όπως εξήγησε, τα πλέον σύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται στην ευρύτερη Aerospace Valley της Καλιφόρνιας –συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδιστικού B-21 Raider, που θα αντικαταστήσει το B-2– είναι κρίσιμα για την αποτροπή του Πεκίνου. Ωστόσο, αν η αποτροπή αποτύχει, ο Wickert προειδοποίησε ότι η Κίνα πιθανότατα θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες — συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων της Northrop Grumman που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και κατασκευάζουν τα στρατηγικά αυτά αεροσκάφη. Το Reuters σημειώνει επιπλέον ότι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, Αμερικανοί στρατιωτικοί μηχανικοί εργάζονται ήδη πυρετωδώς για την ανακατασκευή διαδρόμων απογείωσης, ορισμένοι εκ των οποίων χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις Φιλιππίνες και σε διάφορες τοποθεσίες στον Δυτικό Ειρηνικό.
Κόκκινος συναγερμός από Αμερικανούς Στρατηγούς: Η Κίνα κυριαρχεί από την Αρκτική ως το διάστημα – Οι ΗΠΑ σε ιστορικό τεστ επιβίωσης
Εντωμεταξύ, οι Αμερικανοί στρατηγοί προειδοποιούν ότι η αυτοκρατορία των ΗΠΑ τρίζει επικίνδυνα — όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά πλέον και στρατιωτικά. Καθώς το Πεκίνο επενδύει μαζικά σε τεχνολογίες αιχμής, drones, ναυτική ισχύ και υπερσύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα, η Ουάσινγκτον πνίγεται σε μια κρίση «ετοιμότητας» και παραγωγικής αδυναμίας. Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ομολογεί δημόσια πως δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με την ταχύτητα και τη φιλοδοξία του Xi Jinping, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ξεπερνά κάθε όριο στην κούρσα για την παγκόσμια στρατηγική κυριαρχία. Η εποχή της μονοπολικής δυτικής κυριαρχίας τελειώνει — και τελειώνει με πάταγο.
Καμπανάκι από την Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ σε κομβική καμπή, καθώς η Κίνα αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο στρατιωτικό πεδίο
Κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου συνεδρίασης του Council on Foreign Relations στο Manhattan στις 19 Μαΐου, ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών εξέπεμψαν ένα ξεκάθαρο και ανησυχητικό μήνυμα: οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το παγκόσμιο πεδίο μάχης μετασχηματίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς νέες τεχνολογίες, αναδυόμενες αυταρχικές δυνάμεις και κυρίως η ραγδαία στρατιωτική εκσυγχρόνιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ανατρέπουν τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς. «Ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε», προειδοποίησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Gen. Randy A. George. «Το πεδίο της μάχης μεταβάλλεται το ίδιο γρήγορα με την τεχνολογία που έχετε στην τσέπη σας». Σε κάθε κλάδο—από το διάστημα έως τη θάλασσα, τον ουρανό μέχρι τους πάγους της Αρκτικής—η κοινή γραμμή ήταν σαφής: αν οι ΗΠΑ δεν προσαρμοστούν άμεσα, διατρέχουν τον κίνδυνο να υποχωρήσουν σε μια νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού. Και σε αυτή την εξίσωση, καμία απειλή δεν προβάλλει πιο έντονα από την Κίνα.
Η Κινεζική Πρόκληση
Το πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του Navy, Marine Corps, Air Force, Space Force και Coast Guard, επικεντρώθηκε στην επιτακτική ανάγκη για ταχεία προσαρμογή, εν μέσω μιας «κρίσης ετοιμότητας» που εξελίσσεται εδώ και χρόνια. Η βασική ανησυχία: ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA), ο οποίος αυξάνει αδιάκοπα την τεχνολογική του υπεροχή και επιχειρησιακή ικανότητα. «Ξοδεύουν αναμφίβολα τεράστιους πόρους για να αποκτήσουν ικανότητες», δήλωσε ο Gen. David Allvin, Αρχηγός του Επιτελείου της US Air Force. «Θα πολεμήσουν; Δεν θέλω να το μάθω. Αλλά έχουν έναν ηγέτη με φιλοδοξίες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Xi Jinping. «Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη». Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την κινεζική πρόοδο σε ναυτική ισχύ, τεχνολογία αεροδιαστημικής και ολοκληρωμένα συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Ως απάντηση, το Πεντάγωνο στοχεύει να επιταχύνει την ενσωμάτωση τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων πλατφορμών για να διατηρήσει την αποτροπή και να διασφαλίσει τη στρατηγική υπεροχή. Το μήνυμα από το Manhattan ήταν σαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξελιχθούν τεχνολογικά, δογματικά και επιχειρησιακά — διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.
Το δίλημμα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
Παρά το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί την ποιοτική υπεροχή — καλύτερα εκπαιδευμένα πληρώματα, πιο εξελιγμένα συστήματα — οι ηγέτες του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον όγκο της ναυπηγικής παραγωγής της Κίνας. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τα πλοία μας ή για το πώς τα εκπαιδεύουμε και τα χρησιμοποιούμε. Αλλά σε ποσότητα; Εκεί είναι το πρόβλημα», παραδέχθηκε ο Adm. James W. Kilby, αναπληρωτής Αρχηγός Επιχειρήσεων του Ναυτικού. «Σχεδόν κάθε κατηγορία πλοίου που ναυπηγούμε είναι εκτός χρονοδιαγράμματος». Ο Kilby εξέφρασε έντονη απογοήτευση για την αδυναμία της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης να κλιμακώσει την παραγωγή, ιδίως όταν η Κίνα διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο ναυτικό παγκοσμίως σε αριθμό σκαφών και υπερβαίνει την αμερικανική ναυπηγική ικανότητα κατά πάνω από 200 φορές. Για να καλυφθεί η ψαλίδα, το Ναυτικό των ΗΠΑ στρέφεται προς έναν «υβριδικό στόλο» — ένα μείγμα επανδρωμένων πολεμικών πλοίων και μη επανδρωμένων επιφανειακών, υποθαλάσσιων και εναέριων οχημάτων. «Η προσέγγιση αυτή έχει ήδη αποδώσει στην Ουκρανία», σημείωσε ο Kilby. «Υπάρχει τεράστια αξία στο να συνδυάζεις επανδρωμένα και μη επανδρωμένα μέσα. Πειραματιζόμαστε ήδη με το πώς να τα ενσωματώσουμε αποτελεσματικά σε ομάδες μάχης». Καθώς η Κίνα προχωρά επιθετικά, το Αμερικανικό ναυτικό ποντάρει στην καινοτομία, και όχι αποκλειστικά στον όγκο, για να διατηρήσει την κυριαρχία στις θάλασσες.
Ο Πόλεμος των drones: ΗΠΑ και Κίνα σε αγώνα κυριαρχίας στους αιθέρες
Ο πόλεμος των drones αναδιαμορφώνει ριζικά τη σύγχρονη σύγκρουση — και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα το γνωρίζουν καλά. Το Πεκίνο αναπτύσσει τα Wing Loong και Chang Hong σε ζώνες συγκρούσεων αλλά και σε αγορές εξαγωγών. Ως απάντηση, οι ΗΠΑ αλλάζουν στρατηγική. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απομακρύνεται από αυτόνομα παλαιωμένα συστήματα και στρέφεται σε ενσωματωμένες ομάδες ανθρώπων-μηχανών, σχεδιασμένες για ταχύτητα, ακρίβεια και θανάσιμη ισχύ. Σε πρόσφατη εκδήλωση του Council on Foreign Relations, ο Διοικητής του Σώματος των Πεζοναυτών, Gen. Eric Smith, υπογράμμισε την αλλαγή προτεραιοτήτων: εστίαση σε πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και μη επανδρωμένες πλατφόρμες ανίχνευσης, εις βάρος της παραδοσιακής πυροβολικής ισχύος. «Οι συγκρούσεις του μέλλοντος θα κριθούν σε απόσταση και ανίχνευση», δήλωσε ο Smith. «Είναι ένα παιχνίδι υψηλών στοιχημάτων: όποιος εντοπίσει πρώτος τον αντίπαλο, κερδίζει». Αυτός είναι και ο λόγος που το Σώμα Πεζοναυτών έχει επενδύσει μαζικά σε συστήματα όπως το MQ-9 Reaper — drone μακράς αντοχής, εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες και ικανότητα στοχευμένων πληγμάτων. «Όταν μπορώ να αισθανθώ και να κατανοήσω το τι συμβαίνει», πρόσθεσε ο Smith, «μπορώ να το αποτρέψω πριν κλιμακωθεί — ή να χτυπήσω πρώτος…».
Διάστημα: Η Νέα Γραμμή Άμυνας
«Οι απειλές κατά της πατρίδας αυξάνονται — ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και μια γενιά», προειδοποίησε ο Gen. B. Chance Saltzman, επικεφαλής των Space Operations, περιγράφοντας τη νέα και δυσοίωνη πραγματικότητα της US Space Force. Μιλώντας σε πρόσφατο αμυντικό φόρουμ, ο Saltzman τόνισε ότι το διάστημα δεν είναι πλέον ουδέτερο καταφύγιο. Ο PLA έχει αναπτύξει εξελιγμένα αντιδορυφορικά όπλα σχεδιασμένα για να «ακυρώνουν» την πρόσβαση των ΗΠΑ σε δορυφορικά συστήματα — συστήματα που για δεκαετίες τροφοδοτούν από τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων έως το GPS και τις μετεωρολογικές προβλέψεις. «Οι αντίπαλοί μας έχουν φτιάξει δυνατότητες ειδικά σχεδιασμένες για να εξουδετερώνουν αυτά τα συστήματα», δήλωσε. «Και αυτό με εξοργίζει. Με εξοργίζει που ακόμα δεν έχουμε τα μέσα για να προστατεύσουμε πλήρως τη διακλαδική μας δύναμη από αυτού του είδους τη μάχη». Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανερχόμενη απειλή, η Space Force επενδύει στο “Golden Dome” — μια πρωτοβουλία νέας γενιάς για την άμυνα της πατρίδας από επιθέσεις προερχόμενες από το διάστημα. Ο Saltzman υποστήριξε ότι το κόστος είναι δικαιολογημένο από τη σοβαρότητα του διακυβεύματος: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την χειρότερη μέρα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ — όταν οι αντίπαλοι εξαπολύσουν τα πιο εξελιγμένα όπλα τους εναντίον μας, ακόμα και από τροχιά». Καθώς ο PLA μετατρέπει το διάστημα σε προμετωπίδα της σύγκρουσης, η US Space Force επιταχύνει για να διασφαλίσει πως η Αμερική δεν θα πιαστεί απροετοίμαστη στο απέραντο πεδίο του διαστήματος.
Αρκτική: Φιλοδοξίες στον Πάγο αλλά τα περιθώρια… λιώνουν
Την ίδια στιγμή, στον απώτατο Βορρά, η ετοιμότητα των ΗΠΑ στην Αρκτική αποδυναμώνεται, την ώρα που Ρωσία και Κίνα ενισχύουν συστηματικά την παρουσία τους στην περιοχή. «Είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο ετοιμότητας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποίησε ο Adm. Kevin Lunday του US Coast Guard, επικαλούμενος την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη παγοθραυστικών και περιπολικών πλοίων. Η Αρκτική, τόνισε, μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο — όπου η παρουσία των ΗΠΑ ισοδυναμεί με ισχύ. Ως αρκτική δύναμη, οι ΗΠΑ οφείλουν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους, με τα παγοθραυστικά να βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της αποστολής. Η Coast Guard αναζητά ενεργά την επέκταση των στόλων της ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απειλές. Χωρίς άμεσες επενδύσεις, σημείωσε ο Lunday, οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο «στρατηγικής αποτυχίας» σε μια περιοχή κρίσιμη για τις μελλοντικές εμπορικές διαδρομές, την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων.
Το Μεγάλο Ζήτημα της Ταϊβάν
Μια ημερομηνία εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στις στρατιωτικές αναλύσεις: το 2027 — ως πιθανή στιγμή κλιμάκωσης για κινεζική κίνηση κατά της Taiwan. Παρότι το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει επίσημο χρονοδιάγραμμα, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ το αντιμετωπίζουν ως ένα εν δυνάμει παράθυρο σύγκρουσης. «Ο χρόνος έχει σημασία», δήλωσε ο Kilby. «Είναι μια παράμετρος που συχνά υποτιμάται — αλλά δεν πρέπει». Η απάντηση του Πενταγώνου δεν είναι να προετοιμαστεί για μία μάχη, αλλά για έναν νέο τύπο πολέμου: ταχύ, αποκεντρωμένο και βαθιά διασυνδεδεμένο σε όλα τα πεδία. Οι επενδύσεις της Air Force σε μη επανδρωμένα συστήματα, ευέλικτες βάσεις και κινητικότητα αντανακλούν αυτή τη μετάβαση. «Ο πόλεμος του μέλλοντος δεν κρίνεται από αριθμούς — αλλά από την ταχύτητα και τη συνοχή», υπογράμμισε ο Gen. Allvin.
Το Αμερικανικό Πλεονέκτημα: Εμπειρία και Διαλειτουργικότητα
Παρά την άνοδο της Κίνας, οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ προβάλλουν ένα σημαντικό αμερικανικό προβάδισμα: την εμπειρία στο πεδίο μάχης. «Ο τελευταίος μας πόλεμος καταγράφηκε με iPhone 14. Ο δικός τους είναι ζωγραφισμένος σε λάδι και καμβά», σχολίασε σκωπτικά ο Gen. Smith, επισημαίνοντας την παντελή έλλειψη πολεμικής εμπειρίας του PLA. Αντίθετα, οι αμερικανικές δυνάμεις φέρουν δεκαετίες σκληρά αποκτημένης γνώσης από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και πέραν αυτών — και έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να επιχειρούν από κοινού, διακλαδικά. Αυτή η επιχειρησιακή συνοχή, σύμφωνα με τους στρατηγούς, παραμένει καθοριστικό πλεονέκτημα.
Μπορεί η Ασία να Βοηθήσει; Η Στρατηγική της Συλλογικής Αποτροπής
Η κινεζική επιθετικότητα έχει πετύχει αυτό που η διπλωματία δεν μπορούσε: έχει συσπειρώσει την Ινδο-Ειρηνική. Από το Tokyo έως τη Manila, και από την Canberra έως το Νέο Δελχί, οι περιφερειακές δυνάμεις ευθυγραμμίζονται σταδιακά γύρω από μια κοινή ανησυχία — και μια κοινή ευκαιρία. Με τις σωστές επενδύσεις και διπλωματικούς χειρισμούς, η Washington μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το momentum για να χτίσει ένα ισχυρότερο, ενιαίο μέτωπο. Καμία χώρα δεν μπορεί να εξισορροπήσει μόνη της την Κίνα. Όμως μαζί — μέσω κοινής τεχνολογίας, ενιαίας εκπαίδευσης και συλλογικής αποτροπής — οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να διαμορφώσουν μια περιφερειακή τάξη βασισμένη στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα. Στο τέλος, ίσως το ισχυρότερο όπλο δεν είναι ο πύραυλος ή το drone — αλλά η ενότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας