Διεθνή

Χάρβαρντ: Μύδροι των διεθνών φοιτητών κατά του Τραμπ

Χάρβαρντ: Μύδροι των διεθνών φοιτητών κατά του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: 2U, Harvard University Online Degree Program Partnership

«Μας χρησιμοποιούν ως πιόνια», λέει Ισραηλινή φοιτήτρια - Περίπου το 27% του φοιτητικού πληθυσμού του Χάρβαρντ αποτελείται από διεθνείς φοιτητές

Με αίσθημα αβεβαιότητας παρακολουθούν τις εξελίξεις χιλιάδες διεθνείς φοιτητές του Χάρβαρντ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αφαιρέσει από το ιστορικό ίδρυμα τη δυνατότητα εγγραφής ξένων φοιτητών, δηλώνουν ότι βιώνουν «απόλυτο πανικό». Μιλούν για μια κατάσταση που ξεπερνά τα όρια του ακαδημαϊκού, και μετατρέπεται σε πολιτική επίθεση με «ομήρους» τους ίδιους και τις ζωές τους.

Ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε προσωρινά την απαγόρευση Τραμπ την Παρασκευή (23/5), ύστερα από αγωγή του Χάρβαρντ, του παλαιότερου και πλουσιότερου πανεπιστημίου των ΗΠΑ, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Το Χάρβαρντ υποστήριξε ότι η ανάκληση της πιστοποίησής του στο Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών (Student and Exchange Visitor Program) συνιστά «σαφή εκδικητική ενέργεια» για την άρνησή του να υιοθετήσει ιδεολογικά καθοδηγούμενες πολιτικές που ζητούσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, χιλιάδες διεθνείς φοιτητές παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και «είναι εμφανώς, εξαιρετικά φοβισμένοι», όπως δήλωσε στο CNN ο Αμπντουλάχ Σαχίντ Σιάλ, συμπρόεδρος του φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ από τη Λαχόρη του Πακιστάν.

«Μιλάμε για εφήβους, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σπίτια τους, που καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση που ακόμη και οι δικηγόροι διστάζουν να αγγίξουν», είπε ο Σιάλ, ο οποίος ταξιδεύει στο εξωτερικό μετά τις εξετάσεις του. Μιλώντας από την Ιαπωνία το Σάββατο, δήλωσε στο CNN ότι δεν είναι βέβαιος αν θα του επιτραπεί η επιστροφή στις ΗΠΑ ή αν θα μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του.

«Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να παρακολουθήσω το επόμενο εξάμηνο», είπε.

Περίπου το 27% του φοιτητικού πληθυσμού του Χάρβαρντ αποτελείται από διεθνείς φοιτητές, δηλαδή 6.793 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου.

«Το Χάρβαρντ είναι αυτό που είναι επειδή μπορεί να προσελκύει τους καλύτερους – από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σιάλ. «Και οι ΗΠΑ επωφελούνται ιδιαίτερα από τη δυνατότητα να έρχονται οι κορυφαίοι στον κόσμο και να σπουδάζουν εδώ. Και τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποπροσωποποιηθεί και έχουν υποστεί απαξίωση» συνέχισε.

Ο ίδιος ανέφερε πως το πανεπιστήμιο και οι κοσμήτορες έχουν στηρίξει τους διεθνείς φοιτητές σε αυτή τη στιγμή απόλυτης αβεβαιότητας και άγχους, λίγες ημέρες μετά το τέλος των εξετάσεων και μόλις μία εβδομάδα πριν την αποφοίτηση.

Ως πρόεδρος του φοιτητικού σώματος, προσπαθεί να πιέσει ώστε το πανεπιστήμιο να υποστηρίξει όσους φοιτητές επιθυμούν να μεταγραφούν σε άλλα ιδρύματα, ζητώντας επίσης τη μεταφορά των πακέτων οικονομικής ενίσχυσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το παράθυρο μεταγραφών για το φθινοπωρινό εξάμηνο έχει ήδη κλείσει στα περισσότερα πανεπιστήμια.

«Μας χρησιμοποιούν ως πιόνια», λέει Ισραηλινή φοιτήτρια – Το ζήτημα του αντισημιτισμού στο επίκεντρο Το Χάρβαρντ βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Τραμπ εδώ και μήνες, καθώς ο Λευκός Οίκος απαιτεί αλλαγές στις πολιτικές του πανεπιστημίου σε θέματα προγραμμάτων, προσλήψεων και εισαγωγών, υποστηρίζοντας πως υπάρχει αντισημιτισμός και «ρατσιστικές» πρακτικές ποικιλομορφίας και ένταξης.

Το πανεπιστήμιο δέχθηκε σφοδρή κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών και κατασκηνώσεων μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ–Χαμάς στη Γάζα, καθώς και για καταγγελίες Εβραίων αποφοίτων και φοιτητών περί αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη.

Το Χάρβαρντ έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη αντισημιτισμού, ειδικά κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, και δηλώνει ότι έχει αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Μια Ισραηλινή μεταδιδακτορική ερευνήτρια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της λόγω φόβων ότι θα της απαγορευτεί η επανείσοδος στις ΗΠΑ, δήλωσε πως αισθάνεται ότι οι Εβραίοι φοιτητές «χρησιμοποιούνται ως πιόνια» από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατηγορεί το πανεπιστήμιο ότι προάγει ένα «εχθρικό» περιβάλλον για τους Εβραίους φοιτητές.

«Νομίζω πως χρησιμοποιούν το Χάρβαρντ για να ξεκινήσουν μια σύγκρουση με την ακαδημαϊκή κοινότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ίδιο το πανεπιστήμιο», ανέφερε. «Καταπνίγονται ιδέες που δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση, δεν είναι θέμα προστασίας των Εβραίων φοιτητών» συνέχισε.

Τόνισε ωστόσο ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην ηγεσία του Χάρβαρντ και πιστεύει πως το πανεπιστήμιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ζήτημα του αντισημιτισμού. «Δεν θέλω να μειώσω την εμπειρία κανενός. Γνωρίζω ότι κάποιοι είχαν δύσκολες στιγμές, αλλά εγώ προσωπικά νιώθω ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά.

Άλλος Ισραηλινός μεταπτυχιακός φοιτητής που ζήτησε ανωνυμία δήλωσε στο CNN ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι να παραμείνουν παρόντες και δυνατοί όχι μόνο στο Χάρβαρντ, αλλά συνολικά στην αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα».

Νέοι ερευνητές του Χάρβαρντ σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ

Μεταπτυχιακός φοιτητής από την Αυστραλία, που επίσης θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε πως νιώθει ότι «τιμωρούνται όλοι» για την ακτιβιστική δράση στους πανεπιστημιακούς χώρους, παρότι οι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες «δεν έχουν χρόνο ούτε ενδιαφέρον» για συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.

«Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, αφιερώνουμε 80 με 100 ώρες την εβδομάδα στην έρευνά μας. Αν η κατάσταση ξεφύγει, πιθανότατα θα εξετάσω μεταγραφή σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Άλλοι φοιτητές εξέφρασαν ανησυχία για το μέλλον τους, την έρευνά τους και τις οικογένειές τους.

«Υπάρχουν συνέπειες για τις οικογένειές τους – συζύγους, παιδιά, εγγραφές, καθεστώς εργασίας, ενοίκιο, στέγαση, τα πάντα. Απλώς δεν ξέρεις τι θα συμβεί» δήλωσε ο Τζιανγκ Φανγκζού, 30 ετών, από την Κίνα που σπουδάζει στο Χάρβαρντ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments