Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις κινήσεις Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωστός ως ένα από τα πιο «χαϊδεμένα παιδιά της Δεξιάς», σύμφωνα με βετεράνους πολιτικούς της συντηρητικής παράταξης, πραγματοποίησε το πρώτο του πολιτικό βήμα το 1993 με την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης, έπειτα από τη σύγκρουσή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Η Πολιτική Άνοιξη δεν άντεξε και το 1999 υπέστη εκλογική κατάρρευση, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία σε μια περίοδο «πολιτικού χειμώνα». Όπως έχει παραδεχθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις, υπήρξαν στιγμές που απλώς κοιτούσε το ταβάνι του σπιτιού του.
Θα επιχειρήσει σήμερα να επαναλάβει το εγχείρημα του 1993; Σταθεροί συνομιλητές του επισημαίνουν ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αν θα ιδρυθεί νέο κόμμα, αλλά αν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι, μετά τις εκλογές του 2023 και τις ευρωεκλογές του 2024, η Νέα Δημοκρατία αφήνει σταθερά ακάλυπτο έναν ιδεολογικό χώρο που κυμαίνεται μεταξύ 16-23% του εκλογικού σώματος, και το πρόβλημα δεν είναι το όνομα αυτού που θα καλύψει αυτόν τον χώρο.
Η προβληματική Ντόναλντ Τραμπ
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ατζέντα του Σαμαρά, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, θυμίζει το αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, σκληροί δεξιοί πολιτικοί που επιδιώκουν να υιοθετήσουν την ατζέντα Τραμπ, όπως ο Πάνος Καμμένος, αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση. Πρόσφατα, ο Καμμένος δήλωσε ότι ο Σαμαράς είναι ο τελευταίος που μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας ατζέντας στην Ελλάδα. Επίσης, ο Κυριάκος Βελόπουλος τον επέκρινε σφοδρά, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πολιτικός μέντορας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, υπενθύμισε την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993, αποκαλώντας τον Σαμαρά «προδότη» και υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.
Ο Σαμαράς, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν, φαίνεται να ζυγίζει προσεκτικά τις κινήσεις του και να διαμορφώνει το κοινό του, χωρίς να είναι σίγουρος για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή και παραμένει ενεργός, περιμένοντας την ευκαιρία να αναλάβει, αν όχι τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τουλάχιστον έναν ρυθμιστικό.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, μετά τη δημοσίευση του άρθρου του, δέχθηκε πολλές ενθαρρυντικές κλήσεις. Ανάμεσα στους καλούντες ήταν και πρώην βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ο πρώην βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τον προέτρεψε δημόσια να προχωρήσει, δηλώνοντας: «Ο Αντώνης Σαμαράς δρομολογεί την επόμενη μέρα κι έρχεται νέο κόμμα».
Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τη ΝΔ άσχετα από το τι θα πράξει
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι για την τρέχουσα κινητικότητα, αλλά δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό στις εκλογές. Το κύριο μέλημά τους σε αυτή την περίπτωση είναι αν αυτό το ποσοστό θα αφαιρέσει την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία. Κορυφαίοι υπουργοί με δεξιό προσανατολισμό εκτιμούν ότι η συγκυρία δεν ευνοεί τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει νέο κόμμα και πιστεύουν ότι αν το κάνει, θα κινηθεί σε ποσοστά μεταξύ 1,5% και 2%.
«Αυτό που φοβούνται στο Μαξίμου, δηλαδή η απώλεια της αυτοδυναμίας, έχει ήδη συμβεί πριν καν μιλήσει ο Σαμαράς», υποστηρίζει τακτικός συνομιλητής τους, προσθέτοντας ότι στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ καταγράφει ποσοστά κάτω από αυτά των ευρωεκλογών. «Ο κόσμος απομακρύνεται από τη ΝΔ, ανεξαρτήτως Σαμαρά».
Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι δεν έχει ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος, αλλά απλώς επαναλαμβάνει όσα λένε πολλοί άλλοι. «Κανείς δεν πολεμάει το ανύπαρκτο. Άρα, κάτι φοβούνται. Φοβούνται γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχει σήμερα ένα πρωτοφανές πολιτικό κενό». Όσον αφορά την ηλικία, οι συνομιλητές του Σαμαρά την παρακάμπτουν με την εξής θεωρία: «ξεχνούν ότι το παρόν δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν και ότι το παρόν είναι η αντεστραμμένη εικόνα του παρελθόντος. Τότε υπήρχε ένα ασφυκτικό δίπολο, το οποίο τώρα δεν υφίσταται».
Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι το πείσμα του Σαμαρά υπερισχύει, καθώς ακόμα και σήμερα δεν έχει μετανιώσει για την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αναφερόμενος σε αυτή την εμπειρία, «χειροκροτήθηκα, αποδοκιμάστηκα, συμμετείχα, έχασα, αλλά ποτέ δεν κρύφτηκα, και πολύ περισσότερο δεν έμεινα θεατής».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας