Το σχέδιο της κυβέρνησης πίσω από την άρση της μονιμότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [377004] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες, με επίσημο τρόπο, την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης και πολυσυζητημένης συνέντευξής του. Τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί το άρθρο 103 και να αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο», αποκαλύπτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει αυτή την αλλαγή κατά την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος του 2025.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την πρόταση για την κατάργηση της μονιμότητας με τη διαδικασία αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι αυτή «δεν είναι προαιρετική, αλλά αυτονόητη για τη δημόσια διοίκηση».
Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπου στην αρχική φάση θα επιβραβεύονται όσοι εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους, ενώ εκείνοι που δεν αποδίδουν ικανοποιητικά δεν θα έχουν την εγγύηση της μονιμότητας.
Η πρόταση του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε από ένα πολιτικό μήνυμα που τόνιζε την ανάγκη συνεργασίας με άλλα κόμματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός φέρνει στο δημόσιο διάλογο ένα «καυτό» θέμα που μπορεί να δημιουργήσει διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα, διαχωρίζοντας τα κόμματα που «υποστηρίζουν την πρόοδο» από εκείνα που «επιδιώκουν την οπισθοδρόμηση».
Δύο πολιτικοί λόγοι
Η κυβέρνηση, πολιτικά, επωφελείται από αυτή την αντιπαράθεση για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι η άρση της μονιμότητας και η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα γίνονται αποδεκτές θετικά από την πλειονότητα των πολιτών. Δεύτερον, η κυβέρνηση μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα πεδίο όπου η αντιπολίτευση, και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, θα έχει δυσκολίες να απαντήσει πολιτικά, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως η αξιολόγηση. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, μετά τις ανακοινώσεις, έδειξε τις προθέσεις του, εστιάζοντας στο πολιτικό πλαίσιο του ζητήματος.
«Δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιος υπάλληλος που να αρνείται την αξιολόγηση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε τα εργαλεία για να εντοπίζουμε μη συγκεκριμένες αξιολογήσεις». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 97% των υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως άριστοι», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους, γι’ αυτό και εισάγαμε για πρώτη φορά μπόνους».
Στη συνέχεια, εστίασε στο ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας την επόμενη πρόκληση του πολιτικού συστήματος: «Επιδιώκω τη συναίνεση. Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων για έναν διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δείχνει να ακολουθεί άλλες κατευθύνσεις». Ο συνεχής διαχωρισμός που κάνει η κυβέρνηση μεταξύ του «ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη» και του παλαιότερου ΠΑΣΟΚ υποδηλώνει ότι το Μαξίμου δεν θα σταματήσει να απευθύνεται στους ψηφοφόρους αυτού του χώρου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει την αναθεώρηση του άρθρου 86, που αφορά την ευθύνη των υπουργών. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί η συναίνεση των κομμάτων. Είναι προφανές ότι εισερχόμαστε σε μια νέα πολιτική φάση, όπου το Μαξίμου επανακαταλαμβάνει την πρωτοβουλία στην πολιτική σκακιέρα και θα ασκήσει πιέσεις, κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τέλους.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας