Το 2028 έρχονται στην Ελλάδα τα πρώτα μαχητικά F-35

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των πρώτων F-35 στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει και το 2030 θα είναι τελικά η χρονιά που η Πολεμική Αεροπορία μας θα εντάξει στον στόλο της πλήρως τα πρώτα οκτώ μαχητικά 5ης γενιάς αυτού του τύπου, κάτι που επιβεβαιώνεται επί της ουσίας από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο επίκεντρο των επαφών του στην Ουάσινγκτον και στο Τέξας βρέθηκε η πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος που αναβαθμίζει πλήρως τις αεροπορικές δυνατότητές μας. Ο αντιπτέραρχος συναντήθηκε καταρχάς με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό David Allvin, ενώ επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Lockheed Martin, όπου ήδη ξεκινά τη διαδικασία για την κατασκευή των ελληνικών F-35.
Το πρόγραμμα προβλέπει την παραλαβή των πρώτων τεσσάρων αεροσκαφών το 2028, ακόμη τεσσάρων το 2029, ωστόσο η πλήρης επιχειρησιακή τους ένταξη αναμένεται μέσα στο 2030. Στο μεταξύ, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με πληροφορίες η εκπαίδευση 70 στελεχών – πιλότων και τεχνικών – που θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να αποκτήσουν πλήρη εξοικείωση με το νέο οπλικό σύστημα. Οι πρώτοι Έλληνες θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους το 2027 στο Fort Smith του Αρκάνσας και στη Φλόριντα.
Τα F-35 θεωρούνται σήμερα το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο και η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν αποτελεί απλώς μια ποσοτική ενίσχυση, αλλά αλλάζει συνολικά τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορεί να επιχειρεί, να επιτηρεί και να αποτρέπει απειλές. Σχεδιασμένα με τεχνολογία stealth, προηγμένα ηλεκτρονικά και δυνατότητες συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, αλλάζουν εντελώς τους όρους του αεροπορικού «παιχνιδιού» στο Αιγαίο. Για την Ελλάδα, η απόκτησή τους δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος, αλλά την πλήρη αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι αεροπορικές αποστολές.
Οι βασικές δυνατότητες των F-35 είναι οι εξής:
Stealth σχεδίαση: Τα αεροσκάφη είναι πρακτικά αόρατα στα ραντάρ, δίνοντάς τους σαφές πλεονέκτημα σε συνθήκες σύγκρουσης. Αισθητήρες 360 μοιρών: Διαθέτουν συστήματα που εντοπίζουν, αναλύουν και διαμοιράζουν πληροφορίες από αέρα, έδαφος και θάλασσα, προσφέροντας «εικόνα μάχης» σε πραγματικό χρόνο. Συνδεσιμότητα: Τα F-35 λειτουργούν ως «κόμβοι πληροφορίας», μεταφέροντας δεδομένα σε άλλες μονάδες (πλοία, ραντάρ, άλλα αεροσκάφη) με ασφάλεια και ταχύτητα. Αυτόνομη αποστολή: Το F-35 μπορεί να εκτελέσει επιθέσεις με ακρίβεια χωρίς εξωτερική καθοδήγηση, σε περιβάλλον έντονης παρεμβολής. Πολυμορφία ρόλων: Κατασκοπεία, αναχαίτιση, στρατηγικά πλήγματα, προσβολές επίγειων στόχων και επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου – όλα μπορούν να εκτελεστούν από το ίδιο σκάφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα παραλάβει τα F-35 στην πιο πρόσφατη και εξελιγμένη εκδοχή τους. Κατά τις επαφές του στην Ουάσινγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΑ επανέλαβε παράλληλα τη σημασία της αεροπορικής ισχύος για την Ελλάδα, ειδικά υπό την απειλή του casus belli από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν επιδιώκει την ένταση αλλά χρειάζεται μέσα αποτροπής. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αξιοποιήσει την πρόσφατη σχετική ηρεμία στο Αιγαίο για να ενισχύσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς ασκήσεις. Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Allvin υπογράμμισε την αξία της Ελλάδας ως σταθερού συμμάχου και εξήρε τη συμβολή της στη βάση της Λάρισας και σε άλλες κοινές αποστολές. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βούληση των ΗΠΑ να στηρίξουν την τεχνική και εκπαιδευτική προετοιμασία του ελληνικού προσωπικού.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας