Βερολίνο προς ΗΠΑ: Αν κλιμακωθεί η σύγκρουση, η ΕΕ θα στοχεύσε στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Πηγή Φωτογραφίας: Taggeschau.de
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαντήσει με αντίμετρα κατά των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, εάν η εμπορική ένταση με την κυβέρνηση Τραμπ συνεχίσει να κλιμακώνεται, δήλωσε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Αν και, όπως επεσήμανε, ο στόχος του Βερολίνου είναι η αποκλιμάκωση και η μείωση των δασμών, προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εάν χρειαστεί.
«Αυτή τη στιγμή προστατεύουμε σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες — ακόμη και φορολογικά», δήλωσε ο Μερτς κατά την ομιλία του στο συνέδριο WDR Europaforum στο Βερολίνο. «Αυτό μπορεί να αλλάξει. Δεν επιθυμώ την κλιμάκωση, αλλά θέλω να βρούμε μια κοινή λύση».
Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί Οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την περασμένη εβδομάδα με επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Ιουνίου, προτού μεταθέσει την καταληκτική ημερομηνία για τις 9 Ιουλίου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην προσέγγιση της φον ντερ Λάιεν και τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα προβεί σε διμερείς συμφωνίες, αλλά θα αφήσει την ΕΕ να χειριστεί κεντρικά τα ζητήματα εμπορίου. «Αν χρειαστεί, η Ένωση θα δράσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να αντιδράσουμε άσκοπα και σπασμωδικά», πρόσθεσε ο καγκελάριος. «Οι δασμοί είναι επιζήμιοι και για τις δύο πλευρές. Όμως, αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα χρειαστεί να τους αξιοποιήσουμε ως εργαλείο».
Οι απαιτήσεις Τραμπ και η στάση της ΕΕ Ο Πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί την ΕΕ ότι εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιμένοντας στη μείωση του ευρωπαϊκού πλεονάσματος στο εμπόριο αγαθών, την άρση εμποδίων όπως ο ΦΠΑ και η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί, ωστόσο διαμηνύει πως θα απαντήσει με αντίμετρα εάν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική συμφωνία.
Η νέα περίοδος εμπορικής αβεβαιότητας αναβιώνει τους φόβους για έναν νέο γύρο διατλαντικών εντάσεων, με την ΕΕ να εστιάζει τόσο στην ενότητα της στάσης της όσο και στην προστασία των στρατηγικών της συμφερόντων, ειδικά στον ψηφιακό και τεχνολογικό τομέα.
Καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν με επιβράδυνση και ακρίβεια – Η ΕΕ ετοιμάζει αντίποινα Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 50% σε ευρωπαϊκά προϊόντα επηρεάζει εμπορικές ροές ύψους 321 δισεκατομμυρίων δολαρίων και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, θα μπορούσε να περιορίσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά σχεδόν 0,6%, προκαλώντας παράλληλα αύξηση τιμών άνω του 0,3%.
Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προετοιμάσει αντίμετρα ύψους 21 δισ. ευρώ (23,9 δισ. δολάρια) σε αμερικανικά προϊόντα, τα οποία στοχεύουν κυρίως στους δασμούς μετάλλων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ — και οι οποίοι έχουν ανασταλεί προσωρινά έως τις 9 Ιουλίου. Ωστόσο, η εφαρμογή τους μπορεί να επισπευσθεί σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Δεύτερο πακέτο δασμών υπό διαμόρφωση από την ΕΕ Παράλληλα, η Κομισιόν ετοιμάζει και δεύτερο πακέτο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 95 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν. Το εν λόγω πακέτο έχει χαρακτήρα απάντησης στους “ανταποδοτικούς” δασμούς και τα τέλη αυτοκινήτων του Τραμπ και στοχεύει σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και το αμερικανικό bourbon.
Ο Μερτς αλλάζει στάση έναντι του Τραμπ: «Οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν» Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, πριν αναλάβει το αξίωμά του είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για τη συνεργασία με τον Τραμπ, ενώ πλέον υιοθετεί πλέον πιο επιφυλακτική στάση εξαιτίας διαφωνιών σε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η στάση έναντι της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στους δασμούς, ο Μερτς υπογράμμισε τη διαφορά προσέγγισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον: «Από ευρωπαϊκή σκοπιά, οι δασμοί δεν είναι ωφέλιμοι για κανέναν», τόνισε. «Για τον Τραμπ, όμως, οι δασμοί λειτουργούν ως μηχανισμός προστασίας της εγχώριας οικονομίας και ως μέρος ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος: ‘όταν η ευρωπαϊκή οικονομία τα πηγαίνει χειρότερα, τότε είναι καλύτερα για εμάς’» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας